Hertha BSC - Frankfurt
1 - 1

Bara en poäng för Hertha BSC i hemmapremiären
Jean-Paul Boëtius skriker ut sin frustration efter endast en poäng hemma mot Eintracht Frankfurt.

Berlin bjöd på ett riktigt sommarväder denna eftermiddag, 28 grader och sol. Herthas spel värmde tidvis, men ett alldeles för ineffektivt hemmalag fick nöja sig med en poäng.

Sandro Schwarz fortsatte med sin 4-3-3 uppställning och jämfört med derbyt förra helgen så blev det fyra ändringar i startelvan. Den nyutsedde kaptenen Plattenhardt lämnade återbud på grund av muskulära problem och Mittelstädt ersatte honom på vänsterbackspositionen. Kevin-Prince Boateng fick bereda plats för Tousart som var avstängd i säsongspremiären och i anfallet förpassades Maolida och Selke till bänken till förmån för Ejuke och Kanga.

Hertha fick en riktig drömstart när Lukebakio hittade Serdars panna i den tredje minuten. I den sjätte minuten borde Alario ha utjämnat då han efter fint kombinationsspel fick öppet mål, men han fick inte någon riktig träff på bollen och den smet utanför stolpen. Det här var klassiskt Hertha, nämligen att släppa till en chans direkt efter att ha gjort mål. Matchen höll inledningsvis högt tempo och Hertha var aggressiva där både Ejuke och Kanga involverades flitigt i anfallsspelet. Serdar ledde laget på mittfältet och var stark i duellspelet. Efter drygt 20 minuter var jag halvt på väg upp ur soffan då Ejuke hittade Kanga som från bara ett par meter skulle utöka ledningen, men bollen träffade ovanför fotknölen och bollen flög över ribban.

Efter vätskepausen sjönk Hertha tillbaka i planen och intog en något försiktigare spelstil och defensivt såg det förvånansvärt stabilt ut även om allt inte klaffade helt vid samtliga tillfällen. Sammanfattningsvis så spelade Hertha bra i första halvlek och det fanns flera positiva saker att ta med sig till omklädningsrummet. Det som stack ut var aggressiviteten på mittfältet, löpviljan samt strävan att göra något offensivt. Det var tydligt att det finns individuell skicklighet i laget, men frågan var om det skulle hålla i sig även i andra halvlek?

Om det var en drömstart för Hertha i första halvlek så blev starten direkt motsatt i andra. Uremovic stod för ett grovt bolltapp i uppbyggnadsfasen och Kolo Muani hittade Kamada som enkelt rullade in kvitteringsmålet.
I den 58e minuten byttes Ejuke och den korttyngde Sunjic ut och in kom nyförvärvet Boëtius samt den Berlinfödde Derry Scherhant som därmed fick göra debut i Bundesliga.
Spelet böljade fram och tillbaka där ingetdera av lagen förde spelet utan båda satsade på omställningar.
Mittelstädt stod för en brytning utanför straffområdet och satte upp bollen på den inbytte Jovetic som spelade ut till Lukebakio på högerkanten. Lukebakio svarade i sin tur med att slå en djupledsboll till Jovetic som kom helt fri med Trapp i Frankfurtmålet och borde ha givit Hertha ledningen, men snedträffarnas match fortsatte och efter drygt 70 minuter stod det på något konstigt sätt fortfarande 1-1 på resultattavlan. Värmen började göra sig påmind hos lagen och tempot blev avsevärt lägre sista delen av matchen, men Lukebakio blixtrade till och spelade snett inåt bakåt till Serdar som även han borde ha gjort 2-1, men istället för nätmaskorna lyckades han pricka Jovetic och bollen rullade ut till inspark. I den 89e minuten pekade domaren på straffpunkten efter att Christensen varit på Borrés fot som tappade balansen och föll, men efter VAR-granskning drogs beslutet korrekt tillbaka.

Konklusionen av hemmapremiären är att det finns något att bygga vidare på. Stundtals spelade Hertha väldigt bra och den offensiva trion Ejuke, Kanga och Lukebakio visade prov på att det finns kvalitet i truppen som med tiden kan utmynna i något bra. Serdar var återigen väldigt nyttig på mittfältet och sänder positiva signaler till resten av lagkamraterna. Nyförvärvet från Young Boys, Wilfried Kanga är tydligt en nivå upp jämfört med Davie Selke som central anfallare och jag tror att han kommer visa sig vara väldigt nyttig för laget under säsongen. Kanga är en stor target och förhoppningsvis får han inom kort göra det första förlösande målet. Det borde ha varit tre poäng idag, men efter Uremovics kostsamma bolltapp och alldeles för ineffektiva avslut så blev det endast en poäng denna eftermiddag. Något som oroar är att det förekommit individuella misstag i backlinjen som lett till baklängesmål i samtliga säsongens matcher. Med lite mer skärpa och noggrannhet i de sista tredjedelarna av planen så är det faktiskt inte, hör och häpna, omöjligt att Hertha BSC undviker en bottenstrid den här säsongen.

I nästa omgång väntar en tuff bortamatch mot Borussia Mönchengladbach.