Volkswagen Arena, 2023-05-27 15:30

Wolfsburg - Hertha BSC
1 - 2

BSC avslutade säsongen med seger

Hertha BSC avslutade säsongen med flaggan i topp då de vände 0-1 underläge till seger 2-1 borta mot Wolfsburg och därmed grusades hemmalagets förhoppningar om spel i Europa nästa säsong. Trots segern så slutade Hertha sist i Bundesliga och därmed säger vi hej då till Tysklands finrum.

Dárdai ställde upp med en mer eller mindre ordinarie elva. I målet fick reservmålvakten Tjark Ernst chansen och den egna produkten Pascal Klemens fick plats i mittförsvaret bredvid rutinerade Kempf. Matchen var inte ens två minuter gammal innan Herthaförsvaret blev överspelade och Kaminiski placerade in ledningsmålet och min tanke var att det här kommer bli en miserabel eftermiddag. Wolfsburg hade bud på fler mål innan matchen avbröts i den nionde minuten efter att bortaföljet tände bengaler och rökbomber, raketer avfyrades samt att bangers kastades in på plan. Dárdai och Ngankam sprang efter ett par minuter bort till kurvan och bad dem lägga av vilket gav omedelbar effekt.

Wolfsburg fortsatte att trumma på och hade flera chanser där bland annat Jonas Wind missade öppet mål från två meter när han fick felträff och bollen gick utanför. Ernst i Herthamålet stod även för flera fina parader under första halvlek som bara stod 1-0 när domare Coruts förkunnade att det var dags för spelarna att gå ner i respektive omklädningsrum för att få taktiska direktiv av sina tränare. Det hade sett till både spel och chanser inte varit förvånande eller orättvist om Wolfsburg lett med minst tre mål.

Wolfsburg kom inte ut med samma frenesi i andra halvlek och de kändes lite för bekväma med sin ledning. I en omställning av Hertha så hittade Tousart efter klapp-klappspel fram till nyinbytte Maza som satte dit foten och kvitterade matchen. Det var även hans första mål i Bundesliga och man såg i hans ögon hur mycket det betydde för honom att göra mål för sin moderklubb. Hertha spelade efter målet en riktig Dárdaifotboll med fokus på att ligga rätt i försvarsspelet och täppa till ytorna vilket gjorde det jobbigt för Wolfsburg att bryta igenom, en diametral skillnad mot första halvlek. Med dryga tjugo minuter kvar fick Hertha frispark utanför straffområdet som Richter tog hand om, hans skott täcktes av en försvarare, men den kom tillbaka till Richter som lade bollen till rätta och placerade in ledningsmålet bakom en chanslös Casteels i hemmaburen.

Matchen sista tjugo minuter var inte så händelserika, Wolfsburg försökte trycka på och hade bara en farlig chans, men den styrdes undan av ett alert Herthaförsvar. På tilläggstid skickade de upp Casteels på en hörna för att få in kvitteringsmålet som skulle betyda Europacupspel nästa säsong såvida Eintracht Frankfurt inte vinner cupfinalen mot RB Leipzig nästa vecka, men allt rann ut i sanden och Hertha tog sin blott andra seger på bortaplan under säsongen.

Detta var säsongens sista match och Hertha BSC slutade sist i Bundesliga med 29 poäng och spelar tillsammans med Schalke 04 i Zweite nästa säsong. Säsongen kan inte sammanfattas på något annat sätt än att den har varit katastrofalt dålig. Fokus härnäst blir att fixa ekonomisk licens för nästa säsong, får vi inte det blir det spel ännu längre ner i seriesystemet. Det är dock bekymmer som vi som supportrar får ta hand om de kommande veckorna, nu kan vi åtminstone njuta av att vi vann sista matchen för säsongen och dessutom förstörde Wolfsburgs chanser till Europacupspel.