Ett organiserat Hertha bortaslog Nürnberg

Hertha BSC stod för en imponerande instats borta på Frankenstadion i Nürnberg och tog sig tillbaka på vinnarspåret. I en jämn tabell har det sjundeplacerade Hertha bara två poäng upp till kvalplatsen som Magdeburg innehar efter sex spelade omgångar.

Hertha var för dagen klädda i vitt som är en av två Ausweichtrikot som de släppte tidigare under veckan, den andra är turkos och detta är något som sker varje säsong då lagen får släppa max två extra tröjställ utom de traditionella hemma- och bortaställen.

I fredags, dagen innan match signerade Márton Dárdai nytt kontrakt som sträcker sig över säsongen 2027/28. Hans förra kontrakt skulle gå ut efter nuvarande säsong och uttryckte efter EM att han inte vill skriva nytt utan sondera terrängen. Den terrängen verkade vara lika intressant som trädväxten kalfjället. Bredvid ovan nämnda Dárdai fann vi Leistner med kaptensbindeln på som ersatte axelskadade Gechter.

Förra matchen mot Düsseldorf släppte vi in båda målen på inläggsfrisparkar och redan i andra minuten var vi nära att göra det igen, men nicken från Nürnbergspelaren gick i överliggaren. Nära en katastrofal start framför de högljudda bortafansen. Leistner var dock när att ge oss ledningen i femte minuten, men hans nick gick precis ovanför ribban. Efter denna rivstart satte sig matchen något och båda lagen var lika bra bakåt som de var ofarliga framåt.

Nästa situation hände först efter en dryg halvtimme där jag satt framför tv-apparaten och inväntade ljud från visselpipan och pekande på straffpunkten, men domaren valde att fria och det blev ingen VAR-koll. I den situationen hade vi tur då Nürnberganfallaren avslutar, men blir rammad av Ernst i Herthamålet precis efter avslutet. Min omedelbara reaktion var att det var solklar straff och efter reprisbilderna så hade det inte förvånat mig ett dugg om det hade VAR-granskats och straff utdömts. Men som vi burkar säga, ingen VAR-granskning är lika med en seger för fotbollen.

Hertha svarade resolut på detta där Zeefuik verkligen borde ha givit oss ledningen, men missade returen på Scherhants avslut som han bara hade kunnat lyft över målvakten, men lade den istället högt över och utanför. Minutern efter stod Ibrahim Maza för en soloprestation som avslutades med att han
hittade en djupledslöpande Scherhant mellan två försvarare som tåade in bollen, mellan målvakt och back i bortre hörnet. Även om det inte skapats jättemånga chanser hade vi varit det spelförande laget och på något sätt tycker jag, som är subjektiv i denna fråga, att ledningen ändå var rättvis.

Winkler hade en tuff första halvlek och byttes ut redan i halvtid och in kom för tredje matcher i rad Jón Dagur Torsteinsson som dessvärre inte såg lika pigg ut denna match som hade gjort tidigare. Hertha slog vakt om ledningen och visade upp en imponerande organisering, vilket inte hör till vanligheterna och stängde effektivt ner Frankerna. Nürnberg försökte på alla möjliga vis att ta sig tillbaka in i matchen, men till och med kommentatorn sågade Karsdorp när han slängde sig och försökte få straff, i ett filmningsförsök som hade platsat i Hollywood.

Michaël Cuisance var nära att stänga matchen med knappa kvarten kvar då hans långskott dundrade i ribban bakom Recihert i hemmaburen, men icke sa Nicke. Matchen dödades istället i den sista ordinarie minuten efter att Demme gjort en kroppsfint som fick Nürnbergs mittfält att följa med i riktningen samtidigt som han spelade vidare bollen till Klemens som slog en genomskärare till inhopparen Pálko Dárdai som placerade in 2-0 målet.

Det var en bra och imponerande insats och jag måste medge att Scherhant har växt vecka för vecka under Fiéls ledning vilket jag inte trodde skulle ske. Detta kanske kan bli bra trots allt till slut då laget ser mer och mer bekväma ut med att styra spelet för varje match som spelas. Nästa kamp spelas hemma mot Elversberg på söndag.