Lagbanner

Genomgång av sommarens transferfönster

Efter många rykten och höga förväntningar på Bobic under hans första transferfönster kan vi konstatera att laget försvagades under sommaren.


Nyförvärv:

Målvakt:
Oliver Christensen – Odense – €3M

Back:
-

Mittfält/anfall:
Suat Serdar – Schalke 04 – €8M
Marco Richter – Augsburg – €7,1M
Myziane Maolida – Nice – €4M
Jurgen Ekkelenkamp – Ajax – €3M
Ishak Belfodil – Hoffenheim – €500k
Kevin-Prince Boateng – Fri transfer
Stevan Jovetic – Fri transfer

Totalt: -€25,6M

Kommentar: 
Då Jarstein fortfarande lider av sviter efter att ha drabbats av Covid -19 så är värvningen av Christensen fullt logisk. Han är bara 22 år men har redan varit förstamålvakt för Odense i Superligan de två senaste säsongerna. Oliver är 190cm och beskrivs som reaktionssnabb och bra på att läsa spelet. Han gjorde landslagsdebut förra året för Danmark och det signalerar om att det här är en målvakt för framtiden. Frågan är inte om utan när han konkurrerar ut Schwolow?

Värvningarna av Serdar och Richter är bra då de båda har flerårig erfarenhet av Bundesliga sedan tidigare och prislapparna är rimliga. Serdar har varit startspelare de första matcherna medan Richter har fått nöja sig med inhopp vilket lär ändras i och med att både Dilrosun och Lukebakio lämnade på fönstrets sista dag.

Maolida är en 22-årig ytter som de senaste säsongerna har spelat i Nice och dessförinnan i Lyon utan att vara en etablerad startspelare. Väldigt svårt att säga vad vi borde förvänta oss av honom, men då prislappen landade på €4M så kan det bli jackpot, men faller det inte väl ut så är det ekonomiskt ingen större förlust.

Ekkelenkamp är skolad i Ajax vilket väldigt ofta betyder att spelaren besitter en riktigt god bollbehandling och spelförståelse. Jurgen som bara är 21 år lyckades aldrig etablera sig i Ajax startuppställning har lämnat för att bli en startspelare hos oss. Värvningen av Ekkelenkamp gillar jag, en ung spelskicklig central mittfältare som kan hantera både den offensiva och defensiva rollen. 

Belfodil värvades in som ersättare för Cordoba och gjorde för tre säsonger sedan 16 mål för Hoffenheim men drabbades säsongen efter av en knäskada och var ur spel mer eller mindre hela säsongen 19/20. Förra säsongen agerade han inhoppare och tanken är att han kommer ha samma roll den här säsongen i Hertha. 

Kevin-Prince Boateng vände hem efter 14 år och förväntningar på honom är att han ska bidra mer utanför planen än på. Han skadade sig tyvärr redan i andra omgången mot Wolfsburg och det är oklart hur länge han blir borta från spel.

Stevan Jovetic anslöt gratis från AS Monaco och han har redan i inledningen visat prov på sina offensiva kvaliteter. Bara han håller sig skadefri tror jag att han kan bidra med mycket på planen och det är inte omöjligt att han kommer ha gjort 10 mål när vi summerar säsongen.


Spelarförluster:

Målvakt:
-

Back:
Luca Netz – Borussia Mönchengladbach - €4M
Omar Alderete – Valencia – lån med köpoption

Mittfält/anfall:
Matheus Cunha – Atletico de Madrid - €30M
Jhon Cordoba – FK Krasnodar – €20M
Mathew Leckie – Melbourne City – fri transfer
Sami Khedira - Slutat
Arne Maier – Augsburg - lån med köpoption
Javairo Dilrosun – Girondins de Bordeaux - lån med köpoption
Jessic Ngankam – Greuther Fürth - lån med köpoption
Dodi Lukebakio - VfL Wolfsburg - lån
Daishwan Redan – PEC Zwolle - lån
Eduard Löwen – VfL Bochum - lån

Totalt: €54M

Kommentar:
På backsidan har vi tappat både Netz och Alderete. Ingen av dessa var ordinarie förra säsongen, men där tappet av Netz svider. Netz är en egen produkt som spås en lysande framtid, att han inte ser den i Hertha är oerhört tråkigt. Han erbjöds ett kontrakt och blev lovad speltid, men tackade nej och då var det rätt av Bobic att sälja honom. Alderete anslöt från Basel i oktober förra året och redan då var många Herthaner frågandes varför han anslöt. Han fick spela en del och hade för stora problem i positionsspelet och med det som grund var det rätt att låta honom lämna.

Cunha var sommarens stora följetång, skulle han stanna eller lämna? Efter ett väldigt lyckat OS blev det klart att han inte skulle stanna vilket i sig är obegripligt då han förnyade sitt kontrakt så sent som i januari. Individuellt var han vårt skickligaste spelare, men tyvärr hade han upprepade gånger svårt att fokusera och hängde lätt med huvudet. €30M är Herthas största försäljning genom tiderna, men frågan är om han inte borde ha sålts för mer? Jag hade gärna sett honom en säsong till innan han utan problem hade kunnat säljas för mellan €40-50M.

Cordoba är ytterligare en spelare som anslöt under 2020 men som redan lämnat. Klok försäljning av Bobic då han köptes för €15M men såldes för €20M till Krasnodar. Jhon var en riktigt nyttig spelare med sin fysik och jag hade gärna sett honom stanna, men med tanke på budet som Krasnodar kom med så är försäljning rimlig.

Khedira anslöt under vinters transferfönster och spelade endast nio matcher för oss innan han lade ner karriären. Leckie valde att efter fyra säsonger flytta hem till Australien och Melbourne. Löwen och Redan är andra värvningar av Preetz som inte har lyckats alls i klubben och att de försvunnit iväg på lån är logiskt. Även den egna produkten Ngankam har lämnat för ligakonkurrenten Greuther Fürth. Ngankam fick göra en del inhopp under förra säsongen, men som många andra unga så lämnar han för en mindre klubb för att få speltid. Han gjorde inte bort sig under sina inhopp och att han lånas ut förstår jag, men att Fürth även har en köpoption gillar jag inte då jag ser Ngankam som en möjlig startspelare om två säsonger. 

Den skadedrabbade duon Maier och Dilrosun lämnade även de på lån med köpoption till Augsburg respektive Bordeaux. Det här är spelare som när de är friska håller för spel i Bundesliga, men tyvärr har skador varit för många och för långa. Dodi Lukebakio värvades för €20M efter sin succésäsong i F95 Düsseldorf, men har inte alls levt upp till de högt ställda förväntningarna och att han blir utlånad utan köpoption till Wolfsburg är en smula obegripligt. Vi får hoppas på att han gör succé under van Bommel så att vi kan få igen pengarna nästa sommar.

Totalt in/ut: +€28,4M

Sammanfattning:

Inför säsongen var förväntningarna höga där det talades om att en plats på övre halvan är ett krav och att vi till och med kan utmana om Europaplatserna, men efter det här fönstret när tre av våra fyra bästa målskyttar från förra säsongen (Cunha, Cordoba och Lukebakio) lämnat och har ersatts med Selke (tillbaka från lån), Jovetic och Belfodil så är det svårt att tro att förväntningarna ska infrias. Så som truppen ser ut just nu kommer det att bli en placering på undre halvan. Spelet har sett allt annat än bra ut de första matcherna av säsongen där vi i skrivande stund ligger sista med noll poäng och 2-10 i målskillnad. Detta till trots så ska truppen vi har fixa nytt kontrakt utan större problem och en 12-13e plats är rimlig i nuläget. Bobic har istället för att lägga stora summor på transfern börjat bygga upp Herthas organisation för att den ska vara redo den dagen laget etablerar sig på övre halvan. Med tanke på jobbet Bobic gjorde i Eintracht Frankfurt och resultaten han nådde så tror jag på det han gör även om man efter många års ökenvandring suktar efter sportsliga framgångar. Det mest positiva med sommaren är det ekonomiska vilket gör att vi har en väldigt bra grund att stå på inför kommande transferfönster då det kommer att finnas finansiellt utrymme för förstärkningar om så behövs. En annan positiv sak är att vi har gjort oss av med spelare som enligt Arne Friedrich och Fredi Bobic har för dålig karaktär som spelat mer för jaget än laget. Förhoppningsvis kan Dardai få ihop gruppen så att alla drar åt samma håll och inte visar dåligt kroppsspråk på planen eller hänger med huvudet när det går tungt.

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2021-09-03 12:38:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC