Lagbanner
Genomgång av truppen - målvakter och försvarare
I sommar kommer Márton att spela EM för Ungern och han jagas av flera klubbar.

Genomgång av truppen - målvakter och försvarare

Säsongen närmar sig sitt slut och det är dags att blicka mot framtiden. Hur ser kontraktssituationen ut i laget och vilka är i farozonen att lämna samt vilka blir vi mer än gärna av med? Vilken position behöver uppgraders för att vi ska utmana om direktplatserna nästa säsong? Idag avhandlas våra målvakter och försvarare.

Målvakter:

Tjark Ernst (21) – kontrakt över 2025/26

Kommentar: Gör sin andra säsong i klubben och var inför säsongen tänkt som reservmålvakt, men efter Gersbecks idiotiska beteende under försäsongen hade Pál inget annat val än att ge honom chansen efter att Christensen såldes till Fiorentina och han har tagit den. Bara hållit fyra nollor på 23 matcher, men försvaret har en stor skuld i det. I min bok bör han vara förstavalet när nästa säsong startar.

Marius Gersbeck (28) – kontrakt över 2025/26

Kommentar: Anslöt i somras från Karlsruhe och var tänkt som förstaval mellan stolparna, men han misshandlade en man under träningslägret i Österrike efter en fyllekväll. Gjorde sin första match för säsongen mot Kaiserslautern i cupen (förlust 1-3) och har sedan stått fyra matcher i Zweite och på dessa har det blivit nio insläppta. Sett ringrostig ut i sina ageranden och frågan är om han är sugen på att sitta på bänken även nästa säsong?

Tim Goller (19) – kontrakt över 2026/27
 
Kommentar: Står i U19-laget och gjorde i höstas debut i U19-landslaget. Känslan är att det kommer stå mellan honom och Kwasigroch om vem som är etta i framtiden och de som ska hota Ernst om platsen som förstaval.

Robert Kwasigroch (19) – kontrakt över 2026/27

Kommentar: Stod i segermatchen mot Eintracht Braunschweig (3-0 i september) annars står han på tillväxt i Hertha II som hör hemma i Regionalliga Nordost. Speltid är viktigt i den här åldern och frågan är om det blir en utlåning till en klubb i 3. Liga nästa säsong för att få speltid på en högre nivå?


Försvarare:

Höger:

Julian Eitschberger (20) - kontrakt över 2025/26

Kommentar: Utlånad till Hallescher FC i 3. Liga där han är gjuten som startande högerback och det är redan uttalat att han kommer vara en del av truppen nästa säsong. Frågan är om han kommer vara förstavalet eller om en annan högerback ansluter och Julian blir förpassad till bänken? Jag ser gärna honom och Pekarik som duo. Mest känd i Hertha-kretsar för att han fick debutera under Magaths ledning i derbyt mot Union. Julian, då 18, som är högerback hade sett het ut på träningarna och han blev direkt inkastad i hetluften. Som vänsterback. Det gick förstås uselt och han blev utbytt i paus.

Jonjoe Kenny (27) – kontrakt över 2024/25

Kommentar: Var ingen succé förra säsongen i Bundesliga och ville lämna i somras, men ingen klubb nappade och han har slutat sura och gjort det riktigt bra den här säsongen. Bundesliga var uppenbarligen inte hans nivå och jag tror att han är kapabel till spel på en nivå mellan Bundesliga och Zweite. Med tanke på att vi måste skära i lönebudgeten är det troligt att han lämnar i sommar. Blir det att vända hem till England och då en toppklubb i Championship?

Peter Pekarik (37) – kontrakt över 2023/24

Kommentar: Kom sista augusti 2012 och har sedan dess varit klubben trogen. Har inte varit ordinarie de två senaste säsongerna och har påfallande ofta inte varit med i matchtruppen den här säsongen. Kan bli så att han förlänger ett år till för att agera back-up bakom Julian Eitschberger om han inte lägger skorna på hyller eller flyttar hem till Slovakien. 

Deyovaisio Zeefuik (26) – kontrakt över 2023/24

Kommentar: Har själv aviserat att han kommer lämna i sommar, inte för att han vill utan för att Hertha inte har råd att han honom kvar. Kom ett rykte förra veckan om att han kanske kommer stanna ändå då han trivs i både staden och klubben, men mest troligt blir det att säga farväl till holländaren.


Mittbackar:

Márton Dárdai (22) - kontrakt över 2024/25

Kommentar: Det tog lång tid, men äntligen är han given i mittförsvaret och tidigare i år förkunnade han att han kommer spela för sin fars hemland (Ungern) framför det tyska. Márton gjorde 25 U-landskamper för Tyskland och är född i Berlin, men lockelsen att spela EM är stor och han ska så länge inget oförutsett händer vara en del av Ungerns EM-trupp. Antingen förlänger han kontraktet eller så kommer han att säljas i sommar. Jag hoppas att han förlänger och stannar, men förstår om väljer att lämna för en Bundesligaklubb.  

Linus Gechter (20) -   kontrakt över 2024/25

Kommentar: Har varit in och ut ur startelvan under säsongen och måste enligt mig få ett rejält och uttalat förtroende att han ska vara en av två startande mittbackar nästa säsong. Lämnar Márton är han i min bok given. Förläng kontraktet och låt honom få chansen på riktigt, gärna bredvid Dárdai i mittlåset.

Tim Hoffmann (19) - kontrakt över 2025/26

Kommentar: Fått göra ett kort inhopp (Greuther Fürth borta i februari) och står på tillväxt i Hertha II. Bör vara given i truppen nästa säsong.

Marc-Oliver Kempf (29) – kontrakt över 2025/26

Kommentar: Anslöt i januari 2022 och åkte säsongen efter ur med oss. Han ville lämna i somras och han ville lämna i januari. Han var tänkt att vara en bärande spelare den här säsongen, men har inte motsvarat förväntningarna. Sitter på hög lön som jag hoppas att någon klubb vill ta över. Får gärna bänkas de sista fyra matcherna och sedan försvinna för att aldrig mer återvända.

Pascal Klemens (20) - kontrakt över 2025/26

Kommentar: Är i grunden mittback, men har andra halvan av säsongen använts en hel del som sittande mittfältare. Finns intresse från Bundesligaklubbar, men hoppas att han stannar och beroende på hur laget ställs upp så ska han ha en plats i startelvan, antingen som mittback eller defensiv mittfältare.

Toni Leistner (33) - kontrakt över 2024/25

Kommentar: Kom till klubben i somras och blev snabbt kapten. Skulle vara den som styrde upp försvaret, men det gick åt pipsvängen och det dröjde ända till bortamatchen mot St. Pauli i mars då han blev utbytt i paus och förlorade därmed sin givna plats i mittförsvaret. Har hög lön och frågan är om han ens blir kvar? Han är för dyr för att vara en truppspelare, men för dålig för att vara en startspelare.

Agustín Rogel (26) - kontrakt över 2025/26

Kommentar: Blev klar för klubben sista augusti 2022 och gjorde 20 framträdanden under fjolårssäsongen när vi åkte ur. Då imponerade han inte och har denna säsong varit knäskadad, men gjorde comeback den 14 april i Hertha II för att få matchträning. Beroende på vad som händer med de andra mittbackarna finns det en möjlighet att han kommer vara en startande mittback nästa säsong. Säsongen 2022/23 var katastrofal för i princip varje spelare och två säsonger senare och på en lägre nivå kanske är rimligt för Rogel att bevisa vilken typ av back han är?

Vänster:

Jeremy Dudziak (28) - kontrakt över 2023/24

Kommentar: Bara deltagit i tolv matcher den här säsongen på grund av skada. Kontraktet går ut om två månader och jag har inte läst eller hört något om att det är tal om någon förlängning.

Michal Karbownik (23) - kontrakt över 2025/26

Kommentar: Värvades från Brighton i somras efter hård konkurrens från HSV. Polacken har varit given som vänsterback och är framför allt nyttig offensiv, men har problem i positionsspelet defensivt. Bör stanna och startar säkerligen som vänsterback första matchen nästa säsong.


Sammanfattning:

Målvaktssidan kan förbli oförändrad vilket är i sin ordning då jag tycker att både Goller och Kwasigroch måste få speltid för att utvecklas. Mest troligt kommer vi få en ny högerback då det är oklart om Eitschberger har vad som krävs för att vara en startspelare redan i höst, men han borde definitivt få chansen att visa vad han går för. Till vänster bör det komma in en back-up till Karbownik. Centralt kan det hända en hel del beroende på om vi lyckas övertyga Dárdai och Klemens att stanna en säsong till då målet nästa säsong måste vara att gå upp till Bundesliga. Leistner kan bli kvar som mentor, men frågan är om Hertha vill betala hans höga lön om de inte nyttjar honom på plan? Det kan bli lite ungt där bak i försvaret vilket kan tala för att Rogel startar istället för Gechter. Lämnar Dárdai bör en ny vänsterfotad mittback ansluta då Hoffmann inte är mogen uppgiften än och Kempf troligtvis försvinner.

Min startelva nästa säsong:

                   Ernst
NY - Gechter - Dárdai - Karbownik

                X-X-X-X
                    X-X

Imorgon kommer del 2 där mittfälts- och forwardssituationen synas och avhandlas.

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-04-23 15:15:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC