Lagbanner
Hertha BSC i chock, president Kay Bernstein är död

Hertha BSC i chock, president Kay Bernstein är död

Presidenten för Hertha BSC, Kay Bernstein, 43, är död.

Klockan 12:30 kom det ett mail från Hertha att president Kay Bernstein är död. Min omedelbara reaktion var chock och bestörtning. I min iver att vidimera uppgifterna kollade jag hemsidan, twitter, instagram, alla Herthas nyhetskanaler, men alla sa samma sak. Vi står utan president. Orsaken till dödsfallet är ännu inte känt, den enda informationen vi har är att dödsfallet kom oväntat och plötsligt under tisdagsmorgonen.

Bernstein var inte som någon annan klubbpresident i Tyskland. Kay Bernstein var med och startade ultrasgrupperingen Harlekins och var i unga år aktiv i en supporterkultur som efter pandemin fått ett rejält uppsving. Efter över ett årtionde av inre stridigheter, sluttande sportsliga resultat och dålig ekonomi efter en vanvettig satsning ställde han upp i presidentvalet maj 2022. De andra presidentkandidaterna höll sina tal klädda i kostym. Bernstein höll sitt i en Herthatröja. Han blev vald till president och optimismen bland supportrarna var stor. Bernstein var en som älskade Hertha, detta var hans förening och han började med att strama åt organisationen och få ner kostnaderna som hade skenat i raketfart. Han tog strid mot investeraren Lars Windhorst och fick bort honom och hans pengar som tyvärr bidragit till att vi befinner oss i den prekära ekonomiska situation vi är i idag.

Första året med Kay vid rodret slutade med degradering och den ekonomiska svångremmen var tvungen att dras åt ytterligare. Kontentan under hans ledarskap var att vi måste bygga upp något nytt från grunden då vår egen akademi är väldigt stark, men där spelarna lämnar vind för våg när det vankas spel i a-laget. I somras lanserades konceptet ”Berliner Weg” där det från styrelsehåll med Bernstein i spetsen kungjorde att fler unga spelare ska få chansen och att föreningen ska ta tillvara på all den talang som finns i ungdomslagen. Optimismen var stark bland mig och många andra supportrar. Vi hade sedan länge insett allvaret och att bygga något som får oss supportrar att känna större samhörighet med föreningen var nödvändig. Bernstein förstod detta tack vare sin bakgrund på Ostkurve och den supporterkultur som frodats där.

Efter halva säsongen återfinns vi på en sjundeplats i tabellen och även om uppflyttning inte är aktuellt den här säsongen så var vi övertygade om att det kommer inom en eller två säsonger och detta skulle vi göra med Kay Bernstein som president. Det fanns inte ett tvivel om detta och Bernstein har varit extremt uppskattad bland supportrarna då han under sin, tyvärr, alltför korta period som vår klubbpresident haft fansens perspektiv. Detta är inte en förlust för endast Hertha, det är en förlust för hela fotbollstyskland. 

Han lämnar efter sig sambo och en dotter. Utöver sin närmsta familj även en hel förening och dess supportrar i absolut chocktillstånd.

Vila i frid Kay. Du kommer alltid att vara min president.
 
 

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-01-16 14:31:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC