Hertha BSC - Mainz 05
1 - 2

Hertha BSC vek ner sig mot Mainz
Hertha förlorade för första gången sedan derbyt för en månad sen.

Det var upplagt för fest när Hertha tog emot Mainz under lördagskvällen. Över 70 000 biljetter sålda, det enda som behövdes var seger och kontraktet skulle vara säkrat, men som mången gång förr vek Hertha ner sig och det slutade i moll. Förlust med 1-2 vilket kan innebära att nästa veckas match mot Dortmund på Westfalenstadion kan bli helt avgörande för om laget behöver kvala sig kvar i Bundesliga eller ej.

Som skrivits tidigare här på sidan skar det sig mellan spelarna och fansen efter incidenten som skedde efter derbyt. Spelarna har sedan dess inte tackat kurvan efter matcherna och ingen av sidorna har velat vika sig och en lösning har enligt rapporter inte varit närstående. När uppvärmningen var slut och det var dags att gå in i omklädningsrummet så tog Kevin Prince-Boateng med sig hela laget och ställde sig framför Ostkurve, lade armarna om varandra för att sedan applådera fansen samtidigt som Prince manade på fansen att sjunga lite högre. En tydlig uppmaning från laget att ”nu glömmer vi det som skedde och går vidare”.

Hertha spelade återigen i bortastället vilket de gör på order av Felix Magath. Detta grundar sig i att de vann borta mot Augsburg när de bar det och då ansåg Magath att utstyrseln bringade tur. Laget bar det hemma mot Stuttgart och då blev det ny seger, men när de var tvungna att spela i tredjestället förra helgen blev det bara oavgjort. Vidskepelse eller inte? Det skulle vi få reda på.

Hertha tog direkt tag i initiativet och var det spelförande laget inledningsvis, men dessvärre skapades det inga farliga chanser. Efter en kvart såg de ut att vara tagna av stundens allvar efter den fina inledningen och samtliga blev passiva vilket Mainz märkte och klev då således fram i banan och de hade en bra period där de skapade ett par hörnor. I den 25e minuten slog Onisiwo ett lågt inlägg till en framstörtande Widmer som bara förlängde bollen i knapp styrfart mot mål och på något vis misslyckades Lotka att stoppa den. Bollen gick under kroppen på honom när han skulle lägga sig ner för att gör en enkel räddning, men tyvärr blev det en dundertabbe som man ser på sjumannaplaner när nioåringar spelar. Resten av första halvlek förblev händelselös ända in på tilläggstid då Boyata gick omkull i straffområdet vid en hörna. Det såg först ut att vara en vanlig duell, men VAR-rummet bad domare Ittrich att kolla på det och det var en klar foul. Selke som spelat med stort självförtroende senaste månaden tog hand om straffen. Dahmen i Mainzmålet gick åt ena håll och Selke rullade in bollen i det andra i första halvlekens femte tilläggsminut. 1-1 efter första halvlek och då lagen varit jämnstarka kändes det rättvist.

Andra halvleks första kvart var svängig, spelet böljade fram och tillbaka där Mainz hade en boll i nät men det dömdes korrekt bort för hands. Det var deras andra bortdömda för kvällen då de hade ett korrekt bortdömt mål för offside i första halvlek. Magath insåg att matchbilden behövdes ändras och gjorde ett dubbelbyte i 65e minuten. Ut gick Prince och Serdar och in kom Belfodil och Mittelstädt. Herthafansen gjorde sitt och höjde rösterna ytterligare för att mana på laget att få till en seger som definitivt skulle säkra kontraktet.

Med kvarten kvar gjorde Lotka en väldigt bra fotparad på Widmers nick och förhindrade ett baklängesmål. Kort därpå byttes vänsterbacken Bjørkan in i stället för Dardai. Hertha såg vid det här laget lite för rädda ut för att gå för segern. Det var som att de tänkte för mycket på att Stuttgart möter Bayern München borta imorgon, vilket de vet att kontraktet är klart om Bayern vinner den matchen. Koncentrationen hos spelarna var stundtals märkbart nedsatt vilket tyvärr fick konsekvensen att Mainz tog ledningen med 2-1 på hörna. I slutet av matchen kom Wollschläger in i stället för Darida och med sin första bollkontakt drog han i väg ett skott som tog i stolpen. Minuten efter slog Mittelstädt ett inlägg som Selke nådde högst på och nickade in kvitteringsmålet, men målet dömdes bort för ruff. När Ittrich blåste av matchen var det ett synbart besviket hemmalag som vandrade av planen.

Nu återstår det bara en match i ligan och den spelas på lördag nästa vecka kl 15:30 borta mot Borussia Dortmund. Låt oss hoppas att Bayern München vinner imorgon mot Stuttgart så att Hertha inte behöver spela med kniven mot strupen.