Hertha enkelt vidare i cupen

Hertha BSC undvek ytterligare huvudvärk när man tämligen enkelt bortaslog Carl Zeiss Jena i tyska cupens första omgång.

Det var sannerligen ett tag sedan men äntligen fläktar det lite medvind i det så stormrivna Hertha-seglet. Detta efter att huvudstadslaget tämligen enkelt städat av regionalligalaget Carl Zeiss Jena på bortaplan under lördagen, då tyska cupens första omgång gick av stapeln.

För trots Herthas minst sagt turbulenta tillvaro och med en usel start på ligaspelet så var man en klass eller två för stora för Jena. Bortalaget fick en smakstart på matchen när man redan efter sex minuter kombinerade sig fram fint på vänsterkanten och som slutade med att Dudziaks precisa inlägg kunde nickas distinkt i mål av Palko Dardai.

Det tidiga ledningsmålet såg till att Jena inte kunde lägga sig på försvar och vänta ut sina chanser. Istället gick man framåt och försökte spela matchen på lika villkor som sin motståndare, med resultatet att Hertha fick en hel del offensiv yta att operera på. Trots detta uteblev de mest högkaratiga chanserna i den första halvleken.

Hertha, för dagen i en 4-2-3-1-uppställning, kunde dessutom välkomna Suat Serdar tillbaka i spel vilket skapade den välbehövliga tyngd på innermittfältet som saknats de inledande seriematcherna.

Andra halvlek kom så att inledas av ett målfyrverkeri. Hertha målade inte mindre än fyra gånger på knappt tio minuter, vilket givetvis stängde matchen tvärt. Tabakovic visade målskyttstendenser när han noterades för sin första fullträff, ståendes med ryggen mot mål. Richter fortsatte målkalaset med två snabba innan inbytte Uremovic kom att fastställa slutresultatet 0-5 med en vacker nick.

Sista tredjedelen kunde således Hertha ägna sig åt att spela av matchen, till synes avslappnat och med full kontroll. Jena försökte hålla ihop det men klasskillnaden de båda lagen emellan var idag allt för tydlig. De dryga 13 000 åskådarna fick vandra hemåt utan den cupskräll man kanske kunnat hoppas på, givet Herthas bedrövliga sommar.

Tack vare en sällsynt stabil insats kan Hertha nu boka in sig till cupens andra omgång, där troligtvis hårdare motstånd är att vänta. Vi tar dock med oss att Hertha vunnit en tävlingsmatch för första gången på bra länge och därtill gjort fem mål framåt. Det borde rimligtvis skänka lite lugn och tillförsikt inför kommande bortamatchen mot HSV på lördag.