Lagbanner
Olympiastadion, 2024-03-17 13:30

Hertha BSC - Schalke 04
5 - 2

Hertha hemmaslog Schalke 04 i en målrik tillställning
Tabakovic och Reese var återigen tungan på vågen när Hertha vann.

Hertha hemmaslog Schalke 04 i en målrik tillställning

Berlin bjöd på en fantastisk vårdag, Olympiastadion var välfylld och Hertha bjöd på målkavalkad samt tre poäng. Den offensiva trion Reese, Tabakovic och Winkler stod tillsammans för fyra mål och fyra assist vilket var grunden till att Schalke 04 besegrades.

Efter en svag insats senast mot St. Pauli gjorde Pál fyra ändringar i startelvan. Redan i paus mot St. Pauli fick mittbacken Leistner utgå och in kom mellansonen Dárdai och han prisades för sin insats med att få starta mot Schalke 04. Barkok som är inlånad från Mainz förpassades även han till bänken till förmån för Dudziak som efter långt skadeuppehåll gjorde sin första start sedan slutet av september. Då Kenny var avstängd klev Zeefuik in på högerbacken och äldsta sonen Dárdai fick sent kasta in handduken och på hans plats som central offensiv mittfältare fick vi se Ibo Maza. Detta innebar att Hertha startade med fem egna produkter som alla är mellan 18 och 22 år. Detta blir jag som supporter väldigt glad över och hoppas att detta kommer vara en vardag resten av säsongen, men även att vi från och med nästa säsong börjar se att laget på riktigt hotar i tabelltoppen och avancerar dit vi hör hemma nämligen i Bundesliga.

Solen värmde gott på Ostkurve och även om temperaturen bara var åtta grader så blev det t-shirt för min del och årets största vårtecken var därmed ett faktum. Inför matchen hittade vi Hertha på en elfte plats och motståndarna Schalke 04 som även de är en gravt underpresterande klubb som bara har tre poäng ner till Eintracht Braunschweig på nedflyttning. Båda lagen har stor supporterskara och det återspeglades denna soliga vårdag i Berlin då åskådarantalet var hela 69 135. Detta på en match mellan två lag på undre halvan i andraligan. Det är makalöst och det är detta som gör att jag uppskattar Zweite den här säsongen då det är flera stora publiklag vilket förhöjer inramningen jämfört med hur det hade sett ut i Bundesliga och vi mött Heidenheim, Hoffenheim eller Wolfsburg.

Knappt förstod jag att matchen hade börjat innan Dudziak hittade fram lagets skyttekung Tabakovic som petade in 1-0 från mindre än två decimeter efter mindre än två minuter av kampen. Jublet hann knappt ta slut innan Terodde, bäste målskytt i Zweite genom alla tider slog in en retur efter att det rätta fokuset inte fanns i Herthaförsvaret. Detta hade varit vårt stora aber denna säsong med ständiga byten i mittförsvaret och att våra två sittande mittfältare inte har fått samarbetet att fungera. Det blir alldeles för ofta rörigt och även om individuella misstag sker så är detta i grund och botten ett problem som tränarstaben fortfarande inte löst. Vår offensiva duo Reese och Tabakovic har burit anfallsspelet hela säsongen och de visade återigen varför de fått stora rubriker. Tabakovic passade ut till Reese på vänsterkanten som efter en soloprestation med innehållande tunnlande av försvarare hittade in till Tabakovic som vet vart i straffområdet han ska stå också var det 2-1 på resultattavlan efter 13 minuter.

Jag ska ärligen säga att det inte är någon slump att Schalke ligger där de ligger i tabellen för de är inte bra, men det tar inte ifrån Herthas offensiva prestation som så ofta är stark hemma på Olympiastadion. Spelarna har ett helt annat självförtroende med fansen i ryggen och vågar så mycket mer när de är i ledning och känner medgång. Vårt försvarsspel är som jag sade lite rörigt och efter en knapp halvtimme så blev vi lite låga och började pressa alldeles för sent samtidigt som vi släppte Terodde fri vid straffpunkten också var det helt plötsligt kvitterat igen. Ett sådant här typ av mål vet jag inte hur många gånger vi har släppt in den här säsongen och hade vårt försvarsspel haft en struktur och varit väl organiserat så hade vi varit med i fighten om uppflyttning. Schalke stod de för ett fatalt misstag när de passande in centralt i en tom yta på egen planhalva. Tabakovic var först till bollen och hittade ut till Winkler som efter en skottfint sedan placerade in 3-2. Efter detta var det dags att andas ut lite.

Efter en halvlek likt den första så brukar det vanligtvis inte hålla i sig även undra andra och detta var inget undantag. Hertha var dock fast beslutna om att försöka döda matchen så tidigt som möjligt och anföll med samma frenesi direkt. Detta gav resultat tio minuter in i halvleken efter att Tabakovic återigen hittade ut till Reese på vänsterkanten som i sin tur slog ett inlägg som Winkler tajmade in och nickade in 4-2. Sex mål, tre tvåmålsskyttar och Reese med två assist. Schalke låg nu ner som en boxare i ringen och väntade bara på att domaren skulle räkna till tio för de hade inga krafter att resa sig. Hertha var dock inte klara för dagen utan fortsatte att mata på offensivt och det var in chock att deras femte mål kom. Inbytte Niederlechner avslutade målkavalkaden efter att Reese, vem annars, assisterade. Värt att nämna är att 37-årige Peter Pekarik byttes in och därmed har han representerat Hertha på planen varje år sedan 2012.

Dagen som sådan innehöll mycket gott såsom trevligt sällskap, lagom varmt i solen, mycket folk på läktaren, målexplosion och seger för Hertha.

Härnäst är det landslagsuppehåll som väntar och nästa match spelas även den hemma då Nürnberg kommer på besök på påskaftonskvällen.

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-03-18 09:14:59
Author

Fler artiklar om Hertha BSC