Hertha BSC - Greuther Fürth
5 - 0

Hertha demolerade Fürth på hemmaplan
Glada fans hyllade laget efter insatsen.

Det blev en islossning som hette duga när BSC efter tre mållösa matcher och inga poäng helt plötsligt besegrade Greuther Fürth hemma med hela 5:0. Tabakovic spelade en stor roll idag med sina två mål och en assist. Var det här startpunkten för vändningen och kan vi nu förvänta oss att tillhöra toppen hädanefter?

Jämfört med matchen mot HSV i omgången innan gjordes tre ändringar i startelvan med en debuterande Karbownik som vänsterback, Kempf var tillbaka i mittförsvaret och Winkler tog den flyttande Richters plats som högerytter. Hertha satte full fart framåt direkt och Reese borde ha utnyttjat läget bättre när han skar in redan i den femte minuten, men lade bollen till höger om målet. Hertha utnyttjade kanterna mycket, speciellt Reese då han är duktig en mot en och det är viktigt att få igång hans poängskörd då han kommer vara betydelsefull för vår offensiv den här säsongen. Förra säsongen i Kiel gjorde han elva mål och tio assist så förväntningarna är höga på att han ska leverera liknande siffror den här säsongen.

Vår kontroll över matchen förblev, men när vi väl kom till avslut träffades inte målet. Som en skänk från ovan kom vårt efterlängtade ledningsmål i den 23e minuten efter att Urbig i Fürths mål inte kunde få kontroll på en bakåtpassning och Tabakovic var snabb som en kobra framme hos Urbig som resande bollen på Tabakovic och in i mål. Första målet för säsongen och ölen flög på kurvan samtidigt som det jublades något oerhört. Efter en halvtimme sköt Karbownik på en försvarare och bollen landade hos Winkler som pricksköt in 2:0 i bortre hörnet, äntligen lite medstuds efter all misär som vi behövt genomgå under lång tid. Fürth kom fram lite mer sista kvarten, men det renderade aldrig i något som oroade Herthaförsvaret. Stabil insats och en tvåmålsledning efter första halvlek.

Det blev en riktig pangstart i andra halvlek då Hertha direkt på avspark satte ut bollen till Pálko Dárdai på högerkanten efter blott 20 sekunder satte 3:0 och här var matchen död och definitivt avgjord. BSC var inte lika benägna att anfalla nu och vi tillät Fürth att ha mer boll och föra matchen, men det vara bara vid något enstaka tillfälle som Ernst i hemmaburen behövde förta sig. Ett trippelbyte genomfördes i matchens 64e minut och in kom en 18-årig danska debutant vid namnet Gustav Christensen. Han behövde bara en dryg minut på sig innan han hittade nyinbytte Prevljak som enkelt utökade ledningen till 4:0. Tabakovic hann bryta sig igenom försvaret och göra sitt andra för dagen och 5:0 innan han fick bereda plats för Bence Dárdai, den tredje och yngsta i syskonskara.
”Deutscher Meister, Hertha BSC” gick varm på läktaren vid det här laget, lite väl hybrisaktigt kan tyckas, men efter allt som hänt och allt kaos som varit så måste man som fans tillåtas att ta i lite extra när säsongens första seger bärgades, särskilt när det blev en total kross.

Äntligen! Det är det jag känner just nu. Jag tror att detta var en reaktion på att de största spelarna lämnade klubben under veckan och att det mycket väl kan ha varit infekterat i omklädningsrummet. Nu är det viktigt att inte dra för stora växlar och förvänta sig stordåd vecka ut och vecka in, men det såg ut att vara ett helt nytt lag jämfört med hur det såg ut för bara en vecka sedan. De spelade äntligen som ett lag och visade vilja för varandra och för föreningen de representerar. Nästa vecka väntar säsongens kortaste resa mot ett Magdeburg som inför sin match idag mot St. Pauli fortfarande är obesegrade.