1 - 4

Hertha sämst i stan

Union tog sin tredje derbyseger för säsongen och passade samtidigt på att skicka Hertha än djupare ner i misären.

Det var två Berlin-lag med diametralt olika förutsättningar och sinnesstämningar som drabbade samman på Olympiastadion under lördagskvällen. På den röda planhalvan stod tålmodiga, strävsamma och smarta Union, som under åratal metodiskt arbetat sig fram till vad de är idag. På den blåa planhalvan stod ett kaotiskt och krisdrabbat Hertha BSC, som på grund av en längre tids misskötsel nu står med ryggen mot nedflyttningsväggen.

Det kunde därför bara egentligen gå på ett sätt, trots att den blåvita publiken mobiliserat och fullt hemmaborgen till bredden. Union var klart bättre hela första halvlek, och det var i princip helt tack vare Herthas målvaktsvikarie Lotka som hemmalaget endast gick till halvtidsvila med ett ettmålsunderläge. Givetvis var det forne Herthanen Haraguchi som efter en halvtimme nickade in ledningsmålet för gästerna från Köpenick.

Hertha startade annars med debutanten Eitschberger, men den egna 18-åringen fick erfara en tuff debut och blev sedermera utbytt. Ett öde han delade med Jovetic, som återigen utgick skadad för cirka 100 gången denna säsong. Denna gång skedde det redan efter 20 minuter, då Belfodil fick ersätta. Någon vidare offensiv injektion betydde dock inte bytet.

Andra halvlek fick ändå en flygande start, då Hertha mycket oväntat kvitterade efter avspark. Nämnde Belfodil skickade in ett skarpt inlägg längs marken som Baumgartl stressat styrde in i egen bur. Tyvärr kunde hemmalaget inte njuta någon längre period utan resten av halvleken skulle upprepade gånger visa svagheterna i det blåvita lagbygget, inte minst i backlinjen. 1-2 kom efter 53 minuter, där Prömel kämpade ner en för dagen oduglig Kempf och nickade in bollen bakom Lotka.

Hertha tvingades nu gå framåt men skapade föga. Union avgjorde istället genom sitt kontringsspel. 1-3 kom efter att Becker sprintat ifrån en osnabb Boyata och säkert avslutat längs botre stolproten. 1-4 kom från inbytte Michel med fem minuter kvar på klockan, efter att Kempf upphävt en offside med sisådär tre-fyra meter. Hertha var därmed inte bara slaget utan närmast förnedrat. Vi bjöds därtill på nästintill italienska scener efter slutsignal, då Ostkurve krävde att Herthaspelarna skulle ta av sig sina tröjor efter att ha skämt ut klubbmärket.

Tredje förlusten på lika många försök mot Union denna säsong, och det blir allt svårare att med någon slags trovärdighet hävda att Herthsa BSC är nummer ett i den tyska huvudstaden. Så som laget agerade under lördagskvällen är det nog att betrakta som ett smärre under om det ens blir några stadsderbyn nästa säsong - Hertha uppträder allt mer som ett lag redo att åka ur Bundesliga. Det kommer bli en strid på kniven mellan Hertha, Arminia och Stuttgart vilket lag som är sämst under Bundesligas sista omgångar. Som det såg ut ikväll ser dessvärre Hertha att ha tagit täten i det racet.