Lagbanner
Sportpark Ronhof Thomas Sommer, 2024-02-11 13:30

Greuther Fürth - Hertha BSC
1 - 2

Hertha tillbaka på vinnarspåret
Marc-Oliver Kempf blev stor matchhjälte när han gjorde Herthas båda mål.

Hertha tillbaka på vinnarspåret

Regnet föll, men Hertha stod upp och visade stark moral när topplaget SpVgg Greuther Fürth besegrade för andra gången den här säsongen. Efter fem raka matcher utan seger och där den senaste togs den 9 december fick Hertha lite extra kraft och energi när stjärnan Fabian Reese var tillbaka i startelvan, men det var Marc-Oliver Kempf som var rubrikernas man denna eftermiddag som med sina två mål nickade segern till det blåvita huvudstadslaget.

En regnig söndag i februari i en mindre stad i ett konservativt Bayern, då händer det inte mycket ute på stan. Söndagar får du knappt andas utan du ska till kyrkan på gudstjänst och möjligen laga mat, men absolut inte utföra något annat hushållsarbete. Det som dock är tillåtet är att knäppa en eller två öl, träffa sina vänner och bege sig till arenan för att se sitt favoritlag sparka boll.

Med lagkapten Toni Leistner avstängd aviserade Pál Dárdai att Gechter skulle ta plats i mittförsvaret bredvid Kempf, men när startelvan väl presenterades så saknades Gechter i matchtruppen p.g.a. sjukdom och som startspelare valdes Klemens. Något som var överraskande var att den offensiva duon från Bosnien/Hercegovina Prevljak och Tabakovic även de saknades i matchtruppen detta utan att det aviserats varför. Glädjande nog var Reese tillbaka i startelvan och ett litet hopp ingöts om att vi för andra gången den här säsongen skulle besegra Bundesligajagande Fürth med svenske Hrgota i spetsen.

Ganska tidigt i matchen var Ernst nära att tappa in den hala bollen mellan sina ben efter att Sieb avlossat ett mediokert skott utifrån, men mardrömsstarten lämnades därhän. Vårt anfallsspel gick som vanligt ut på att attackera utefter flankerna och framför allt via Reese som är den bästa offensiva spelaren i ligan. Hemmalaget hade mer boll, men för ovanlighetens skull var vi välorganiserade och kunde ganska enkelt hindra deras anfallsförsök. Barkok vann bollen i en närkamp med Hrgota och bollen satte omedelbart ut på högerkanten där Winkler började avancera i en rasande fart, Fürts försvarare hängde inte med och till slut hittade han en lucka till en korslöpande Niederlechner som efter två riktigt svaga matcher rullade in ledningsmålet.  Bollen lades på mittpunkten, men spelets blåstes inte igång. Domre Fritz stod två meter från situationen mellan Barkok och Hrgota med fri sikt och gjorde inte ett enda anspråk på att vara i närheten av att blåsa frispark, men då vi har videogranskning i den här sporten som förstör all form av känsla och matchupplevelse så hade de hittat något som var värt att kika en extra gång på. Barkok drog i Hrgotas tröja och det är inte förenligt med regelboken och vårt mål efter Winklers soloräd godkändes inte.

Ni som läst mina texter de senaste åren vet om att jag hellre tar ett extra baklängesmål, ytterligare två förluster under en säsong än att behöva vara med om dessa videogranskningar. VAR kan dra åt helvete och frågan är när jag verkligen kommer till insikten att det är för min del är dags att ge upp och enbart gå på matcher där VAR inte är ett ”hjälpmedel” för att få en mer ”rättvis” fotboll. Den punkten närmar sig mer och mer, men har inte riktigt kommit dit än. Mitt mål med att gå på samtliga seriematcher den här säsongen är fortfarande vid liv och den ambitionen trumfar just nu VAR.

Tio minuter innan halvtidsvisslan hittade Pálko Dárdai Kempfs panna och mittbacken som jag inte håller så högt baserat på hans insatser den här säsongen gav oss ledningen. Direkt i andra halvlek borde det ha varit 2-0 för andra gången denna regniga eftermiddag, men Scherhant som kom byttes in i slutet av första halvlek efter att Winkler haltat ut valde att avsluta själv istället för att titta upp och passa Reese som hade haft öppet mål från fyra meter om han fått bollen. Kallduschen kom omgående när Hrgota haft show efter att först ha lurat upp Bouchalakis på läktaren för att sedan med precision placerat in kvitteringen i bortre hörnet, ett klassavslut som var helt otagbart för Ernst.

När högerbacken Jung kapade Reese och direkt efter sa ett par ord till honom kom Niederlechner flygandes och bröstade upp sig mot Jung och lät honom veta att han först och främst inte ska kapa Reese igen och att han dessutom inte ska slänga käft efter en sådan aktion och båda herrarna tilldelades varsitt gult efter detta. Agerande av Niederlechner hyllar jag alla dagar i veckan, vår största stjärna ska skyddas och detta skickar även tydliga signaler till laget om att de ska stå upp för varandra. Frisparken slogs av Kenny som likt Dárdai i första halvlek hittade pannan på Kempf som med sin blonda kalufs nickade in sitt andra mål för dagen. Kempf landade olyckligt efter nicken och byttes omedelbart ut till förmån för 18-årige Tim Hoffmann, en Herthaprodukt som därmed gjorde sin a-lagsdebut. I samband med målet kastades det inte chokladmynt från bortasektionen och matchen avbröts, men inte lika länge som den gjordes i vår föregående match mot HSV. Greuther Fürth tryckte på ordentligt i slutet och hade en nick som gick precis ovanför ribban och Ernst i bortamålet gjorde en kvalificerad räddning på Greens avslut, men vi stod pall och lämnade Sportpark Ronhof Thomas Somer med tre poäng. Niederlechner tog även ett andra gult på övertid och de sista minuterna spelade vi med en man mindre och han är därmed avstängd på fredag när Magdeburg besöker huvudstaden.

Denna seger kom oväntat och detta är symptomatiskt för Hertha BSC anno 23/24. Vi tar noll poäng mot nykomlingen Wehen Wiesbaden, men gör 7-1 över två matcher mot topplaget Greuther Fürth. Vi saknar stabiliteten för att utmana toppskiktet, men insatserna har emellanåt sådan topp att en bottenstrid inte kommer vara aktuell. Givet alla streckstrider som varit de senaste säsongerna så är en mittenplacering faktiskt ganska behaglig även om stresspåslaget hos mig är högst närvarande under matcherna. Efter matchen var det dags att andas ut och med ett leende på läpparna ta en promenad i regnet, detta fantastiska fotbollsväder, mot bussen som skulle ta oss till centralstationen och sedermera kliva på tåget för att påbörja resan hem.

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-02-12 11:05:09
Author

Fler artiklar om Hertha BSC