Lagbanner
Olympiastadion, 2023-12-06 20:45

Hertha BSC - Hamburger SV

Inför: BSC - HSV. Uppladdning med Ryström och Wollin

Inför: BSC - HSV. Uppladdning med Ryström och Wollin

Inför kvällens heta cupmöte mellan två av Zweites största klubbar har jag tagit tempen hos båda lägren för att höra deras tankar om matchen.

Ikväll har det blivit dags för den efterlängtade åttondelsfinalen i tyska cupen mellan Hertha BSCHamburger SV på ett kokande Olympiastadion. Jag hörde av mig till två välkända svenska supportrar, en i varje läger, Jimmy Ryström, Hertha BSC som bott i Berlin sedan sommaren 2018 och Filip Wollin, HSV tidigare redaktör på Svenska Fans och skribent på Hamburgredaktionen och som nu driver Fussball.nu en sida om tysk fotboll på svenska.

Vad tycker du hittills om er säsong? 

Filip: Efter en överraskande stark och stabil öppning på säsongen har det dessvärre varit blandad kompott sett till resultaten. Hemma på Volksparkstadion är vi ännu obesegrade då vi vunnit samtliga sju matcher, medan vi på bortaplan tagit blott en seger. Så det har varit höga toppar och djupa dalar, och jag vet fortfarande inte riktigt vad jag ska tycka och tänka om årets HSV. Förhoppningsvis kan saker och ting stabiliseras efter vinteruppehållet, men jag är som alltid skeptisk...

Jimmy: Som förväntat. Efter en usel start har man ju sakta men säkert börja klättra, men en mittenplacering är vad jag förväntade mig innan säsongen. Att vi nått så här långt i DFB-Pokal är ju en positiv överraskning då vi de senaste åren åkt ur tidigt.
 
Hur ser du på era chanser imorgon?

Filip: Det känns som att väldigt mycket hunnit hända sedan klubbarna senast ställdes mot varandra i mitten av augusti. Då hade Hertha inte en chans, men har sedan dess spelat upp sig samtidigt som HSV gått desto knackigare. Så just nu skulle jag säga att det verkligen är helt öppet vem det blir som tar sig vidare till kvartsfinalerna och jag känner mig tämligen säker på att det kommer bli en svängig match med gott om chanser åt båda hållen. Så förmodligen blir det någon av målvakterna som kommer ikläda sig den stora hjälterollen. Mest troligt efter en rafflande straffläggning.

Jimmy: Jag är generellt sett pessimistisk och så även den här gången. Jag tror inte att det kommer gå vägen.
 
Vad talar för/emot avancemang för er? 

Filip: I grund och botten är HSV ett bättre och mer sammansvetsat lag än Hertha. Men det är ju något som gör att spelarna uppträder som ett juniorlag så fort man inte spelar hemma på Volksparkstadion samtidigt som Hertha visat framfötterna på Olympiastadion. Så just det faktum att vi spelar borta är det som talar emot oss – även om jag hoppas att de över 20 000 HSV-anhängarna som väntas vara på plats kommer få spelarna att känna att de spelar inför Nordtribüne i Hamburg. 
 
– Den starka upphämtningen senast i stadsderbyt mot St. Pauli bådar gott inför den här bataljen då spelarna visade att man faktiskt har vad som krävs för att prestera på bortaplan. Så jag hoppas vi kan öppna starkt, stänka in ett par snabba bollar och sedan kontrollera matchen och vinna med 3–0. Dock är det nog inget annat än rent och skärt önsketänkande från min sida.

Jimmy: Hemmaplan, även om det sägs komma 20.000 HSV-supportrar. På Olympiastadion har vi visat oss vara starka. Vad som talar emot? Svårt att sätta fingret på, men har som vanligt ingen god känsla. Har tyvärr inte sett HSV något den här säsongen, förutom när vi föll på Volksparkstadion.
 
Vem eller vad är största hotet i motståndarlaget? 

Filip: Visserligen var det Florian Niederlechner som mycket oväntat stänkte in tre baljor senast mot Elversberg, men spelaren jag fruktar mest i Hertha är hans anfallskollega Haris Tabakovic. En spelare som man aldrig riktigt vet var man har någonstans och som har en tendens att dyka upp som gubben i lådan och trycka dit två eller tre mål. Så det är en spelare som försvaret måste ha koll på tillsammans med Fabian Reese, som annars är Herthas starkaste poängspelare.
 
Jimmy: Där måste jag väl säga Robert Glatzel som toppar 2.Bundesliga, två mål före vår Haris Tabakovic. Däremot är det väl som vanligt att det största hotet är Hertha själva.

Vad längtar du mest efter, final i DFB-Pokal eller avancemang till Bundesliga? 

Filip: Givetvis lockar båda två väldigt mycket efter flera misärtyngda år och säsonger. Men en återkomst till Bundesliga är det vi är i störst behov av och bör prioritera, så då får jag välja en återkomst till den tyska fotbollens finrum den här säsongen och nästa år en cupfinal.  

Jimmy: På Ostkurve sjunger vi ju alltid att vi drömmer om Pokalfinale. Trots att jag inte är övertygad om att ett avancemang i år hade varit det bästa för klubben så måste jag ändå svara det. Jag är livrädd att vi kommer bli som onsdagens motstånd om vi inte går upp väldigt fort. Sen skall jag ju inte sticka under stolen med att vinna cupen på Olympiastadion hade varit riktigt mäktigt. 
 

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2023-12-06 09:05:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC