Lagbanner
Wildparkstadion, 2024-04-21 13:30

Karlsruher SC - Hertha BSC

Inför KSC - BSC; om en stark vänskap
Björnen Herthinho och vårtsvinet Willi Wildpark kommer ha en del hyss för sig under helgen.

Inför KSC - BSC; om en stark vänskap

I helgen kommer det råda god stämning och kamratskap i Baden-Württembergs tredje största stad när Karlsruher SC tar emot Hertha BSC. Vänskapen mellan klubbarna är nästan 50 år gammal och den är en av de starkaste i både Tyskland och i världen. Höstens möte slutade 2-2 och frågan är om klubbarna återigen delar broderligt på poängen? Det är två klubbar som just nu är mer eller mindre oslagbara där båda forfarande har en teoretisk chans på kval till Bundesliga.

Vi blickar tillbaka nästan 50 år i tiden, närmare bestämt till 14 augusti 1976 då det var dags för säsongspremiär mellan Karlsruher SCHertha BSC på Wildparkstadion i Baden-Württemberg. En grupp KSC-supportrar stod på perrongen och väntade på sina kamrater när ett gäng Herthafans anlände och de började småprata med varandra utan att det fanns risk för bråk eller stökigheter, som vuxna människor helt enkelt. Den trevliga pratstunden tog gruppen vidare till gemensam uppladdning på en pub och gemensamt tågade de till arenan. Hertha vann matchen med 3-0, men det hindrade inte supportergrupperna från att träffas efter matchen och ta ett par glas till, de var ju där trots allt för att se en fotbollsmatch och ha en trevlig stund snarare än att agera som testosteronstinna yngre män i North Face-jackor med syfte att pissa in ett revir. De avslutade med att ta ett varmt farväl samt byta adresser, detta var trots allt på 70-talet långt innan mobiltelefonens tid för att hålla kontakten. Även om klubbarna inte stötte på varandra så ofta passade de på att försöka träffas om de hade matcher i närheten av varandra. Denna från början spartanska vänskap är nu en av de starkaste i hela Tyskland och den är genuin, den går i arv mellan generationer och de är förenade i de blåvita färgerna och förenade mot alla andra. Både i höstas och idag är det stor gemensam fest mellan lagens anhängare. Den i höstas blev inte så succéartad som tänkt då KSC-fansen anlände sju timmar försenade till Berlin på grund av tåghaveri och biljetterna till dagens fest såldes slut direkt.

Med denna bakgrundsberättelse riktar vi nu fokus mot matchen mellan tabellgrannarna. Sjuan KSC med 43 poäng tar emot sexan BSC med 44 poäng. När säsongen summeras kommer de båda troligtvis att befinna sig på övre halvan vilket båda klubbarna kommer vara nöjda med. Novembermötet slutade 2-2 och frågan är om de återigen delar broderligt på poängen? Karlsruhe är ligans fjärde starkaste hemmalag med 29 inspelade poäng på 15 matcher medan Hertha är åttonde bästa bortalag med 18 poäng på 14 matcher. I grunden är Hertha ett bättre lag, men skulle det bli oavgjort igen skulle jag inte klaga. Karlsruhe har bara en förlust på sina åtta senaste matcher och den kom borta mot tabelledarna Holstein Kiel och Herhta har bara en förlust på sina nio senaste och den kom borta mot tabelltvåan St. Pauli. Även om jag sett varje match på plats så blev jag lite förvånad över att vi bara har en förlust under drygt två månader, jag har på något vis fått för mig att formen är något sämre. Det ser ut som att vi får klara oss utan Barkok som är sjuk annars är det inga nyheter gällande truppläget.

När biljetterna släpptes till matchen var det ett oerhört tryck att till och med jag blev utan, jag hamnade i en kö och kom in 20 sekunder efter biljettsläppet, men redan då var alla våra tilldelade biljetter borta. Jag har dock löst en biljett via Karlsruhes andrahandsmarknaden så att jag kommer se matchen från sittplatssektion för första gången den här säsongen, men jag kommer vara på plats och det är det viktigaste då min perfekta säsong är riktigt nära att gå i lås vilket varit säsongens stora mål. Bara fyra matcher återstår så det gäller att jag håller mig frisk och hoppas att inget jag inte kan styra över gör så att allt fallerar. Karlsruhe har inför matchen utökat bortasektionen då de ville att fler Herthaner skulle få möjligheten att se matchen på plats vilket vi givetvis tackar för, våra blåvita bröder i sydvästra Tyskland. Just nu säger väderprognosen att det kommer vara runt tio grader och regn, men det kommer knappast stoppa den gemensamma fanmarschen som kommer äga rum som kommer gå genom den vackra slottsparken upp till arenan.

Efter förra omgångens insats hemma mot Hansa Rostock tror jag på en oförändrad elva bortsett från Barkok som mest troligt missar matchen och istället för honom bör Pascal Klemens ersätta. Zeefuik sade själv i en intervju för två veckor sedan att han mest troligt lämnar klubben i sommar då hans kontrakt går ut och han anses vara för dyr, men i onsdags så kom det rykten om att kontraktsförhandlingar är påbörjade och Zeefuik själv är beredd att gå ner i lön för att få stanna. Även om han inte är garanterad startspelare så trivs han ypperligt i staden och klubben. Då andra spelare lär lämna i sommar kan jag tycka att det vore klokt att ge honom nytt kontrakt då han gör gedigna insatser när han väl får chansen.

Förväntad startuppställning Hertha BSC:
                     4-2-3-1

                       Ernst
Kenny, M. Dárdai, Kempf, Karbownik
             Klemens – Zeefuik
     Winkler, P. Dárdai, Reese (K)
                   Tabakovic

Hertha und der KSC – die Freundschaft

Avspark: 13:30
Spelplats: Wildparkstadion
Streaming: Sky Bundesliga, Viaplay
 

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-04-20 07:00:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC