Lagbanner
Olympiastadion, 2024-02-03 20:30

Hertha BSC - Hamburger SV
1 - 2

Kraftfulla protester och noll poäng

Kraftfulla protester och noll poäng

Det stora samtalsämnet efter matchen var protesterna från båda lagens fans, i synnerhet de som kom från hemmakurvan då matchen avbröts i 32 minuter under andra halvlek. Efter avbrottet bjöds publiken på tre mål, men dessvärre gjorde bara Hertha ett av dem och inkasserade sin tredje förlust på endast sju dagar.

Efter den nedriga förlusten mot Kaiserslautern i veckan var det dags för spelarna att ladda om inför säsongens tredje och sista möte mot HSV. Med tre ändringar i startelvan, en återgång till 4-2-3-1 och Herthalegendaren Rune Jarstein på besök i kurvan jagade Hertha sin första seger under 2024.

HSV satte full fart framåt direkt och skapade två riktigt vassa lägen med en nick i ribban och efterföljande retur räddades på mållinjen av Niederlechner. Efter drygt halva första halvleken blev matchen avbruten ett par minuter då bortafansen kastade in tennisbollar på plan och växelramsan ”Scheiß DFL” ekade mellan lagens fans i den mörka, men ljumma lördagskvällen. HSV fortsatte med sitt höga presspel vilket skapade problem för oss att få kontroll över bollen. Vårt anfallsspel går ut på att skicka ut bollen på kanterna och sedan måtta inlägg eller utmana en mot en. Niederlechener lade ut bollen till Kenny som slog ett precist inlägg på Tabkovics panna, men nicken träffade insidan av stolpen. Precis innan halvtidsvisslan hade HSV en nick precis utanför Ernsts vänstra stolpe och första halvlek förblev mållös.

I matchminut 52 när Kenny gjorde sig beredd för att slå en hörna började det regna in tennisbollar på planen med Herthas kurva som avsändare. Denna typ av aktion har varit vanlig sedan mitten av november då två tredjedelar av klubbarna i DFL röstade för utländska investerare i den tyska fotbollen. 50+1 regeln gäller fortfarande, men det finns en stor oro bland supportrarna att den kommer försvinna i framtiden och att detta är ett första steg. I fredags slängde Kielfansen in chokladmynt och igår kastade Kaiserslauterns dito in citroner under matchens gång. Det som skiljer dessa aktioner åt är att domaren till slut valde att avbryta matchen och skickade ner spelarna i omklädningsrummet igen och efter en dryg halvtimmes avbrott kunde matchen återupptas igen efter att spelarna värmt upp. Tyska fans brukar vara duktiga på att göra sina röster hörda och deras protester samt uteblivna närvaro på matcher fick förbundet att ta bort måndagsmatcherna som infördes av kommersiella skäl.

Den tyska fotbollspubliken är emot många av förändringarna som genomförs grundat på att de vill ha sin fotboll som den ”alltid” har varit. Jag delar synen på att fotboll först och främst ska vara för dem som är på arenan. De som går på matcherna, speciellt de som spelas på bortaplan använder semesterdagar vid vardagsmatcher och lägger ner otroligt mycket tid och pengar för att följa sitt lag och det är här skiljelinjen är. DFL vill att Bundesliga ska växa kommersiellt och att klubbarna ska vara mer konkurrenskraftiga i Europa så att de på så vis kan öka sina marknadsandelar och dra in mer pengar. Många fans menar på att det är viktigare att ha humana biljettpriser med mycket folk på arenorna med en levande läktarkultur än att dra åt det mer själlösa och pengastinna hållet. När det sker fredliga protester likt dessa så står jag bakom dem eftersom det handlar om att försöka rädda det som räddas kan. Jag vill inte att den tyska fotbollen ska bli som den engelska eller spanska med enbart sittplatspublik, dyra biljettpriser och extremt ojämn pengafördelning från förbundet. Den självklara effekten av utländska investeringar och större tv-avtal är att avsparkstider kommer förändras och det kommer inte vara till det bättre för de som går på matcherna, men definitivt bättre för dem som ser matchen på tv.

När matchen väl drog igång igen dröjde det inte mer än ett par minuter innan HSV tog ledningen efter att Muheim hittat rätt med ett skott från drygt 20 meter. Dardai agerade direkt och bytte ut sin äldsta son Pálko och satte in vår fixstjärna Fabian Reese. Herthas svar kom omedelbart efter att Tabakovic slagit in returen från Reeses skott. Matchen bestod därefter av en del kamp, men där HSV var det tyngre laget och i den 83e minuten fick de utdelning genom Reis. Hertha forcerade för att få in ett kvitteringsmål, men lyckades tyvärr inte och därmed har Hertha spelat fem raka matcher utan att vinna. På söndag väntar en svår bortamatch mot Branimir Hrgotas Greuther Fürth som ligger fyra i tabellen endast en poäng bakom Kiel på kvalplatsen och två poäng bakom HSV som innehar den sista direktplatsen till nästa säsongs Bundesliga.

TV: Tennisbollar haglade in på planen – då avbröts Hertha Berlin-Hamburg

TV: 

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-02-05 11:35:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC