MDCC-Arena, 2023-09-02 13:00

Magdeburg - Hertha BSC
6 - 4

Tio mål i en galen match

Tysk fotboll när den är som bäst tänker du säkert. Tio mål, hawaiifotboll och riktigt bra stämning på MDCC-Arena när två av ligans bästa fans konstant försökte överrösta varandra. Trots fyra ledningar lyckas inte Hertha få med sig någon poäng hem till Berlin.

Likt förutspått skickade Dárdai ut samma startelva som veckan innan hade kört över Greuther Fürth fullständigt med 5:0 och redan efter 76 sekunder fick vi på bortasektionen anledningen att jubla då Fabian Reese efter en jättebjudning skickade in sitt första mål i Herthatröjan. Har det vänt på riktigt nu hann jag först tänka mitt i jublet. När det gäller Hertha BSC så har jag dock lärt mig att inte ta ut något i förskott för på något sätt kommer det mest troligt att skita sig. Röken från bengalerna hade inte lagt sig innan Magdeburg kvitterade efter att tre Herthaner stått och tittat medan Gnaka rullade in en retur. Efter kvitteringen var Magdeburg det klart spelförande laget, medan Hertha kämpade febrilt för att hålla ihop försvaret. Nyförvärvet från Austria Wien, Haris Tabakovic visade styrka när han höll undan och vann en viktig duell mot en försvarare i offensivt straffområde för att sedan hitta Winkler som i öppet mål rullade in Herthas andra mål för dagen efter dryga tjugo minuter.

Marc-Oliver Kempf ryktades ihärdigt vara på väg bort från föreningen, men blev till mångas förtret kvar då han ville lämna och när han spelat den här säsongen har hans insatser varit diskutabla. Med tio minuter kvar av första halvlek fick vi som är motståndare till honom vatten på våra kvarnar när han som sistaman slog en helt huvudlös passning till en hemmaspelare och det hela renderade i ett baklängesmål. Dramatiken i första halvlek var dock inte slut än då Winkler och Tabakovic bytte roller och precis innan halvtidsvilan hade vi för tredje gången denna halvlek tagit ledningen som först vinkades av för offside, men som efter VAR-granskning ändrades till mål och 3-2 Hertha.

Av okänd anledning byttes Winkler ut i halvtid till förmån för Prevljak samt att greken Bouchalakis för första gången äntrade planen i Herthatröjan då han ersatte Dudziak. Andra halvlek var inte många minuter gammal innan Magdeburg kvitterade till 3:3 efter skott utifrån som Ernst var på, men inte klarade av att styra undan. Skottet såg inte otagbart ut så frågan är hur Hertha skulle svara på detta?
Förra veckan hittade Prevljak Tabakovic som blev tvåmålsskytt mot Fürth tror ni inte att samma sak hände nu. Båda använde sina huvuden och för fjärde gången den här eftermiddagen tog Hertha ledningen och vi hade bara spelat 55 minuter. Vad är det för match? Wahnsinn!

Herthas försvarsspel. Herregud. Så passivt, så intetsägande och så frånvarande. Det tog inte ens tre minuter innan Magdeburg hade kvitterat efter att inte en jävel av de sju Herthaner som befann i vårt straffområde brydde sig om något annat än bollen och stod förstenade likt statyer när Bell Bell helt ostört kunde peta in 4:4. Hemmalaget slog en djupledspassning i den 68e minuten som inte ska kunna såra oss då vi hade personmässigt övertag, men en pass bakåt i banan och ingen press så kunde El Hankouri lägga bollen till rätta och från 25 meter drog han upp den rätt upp i krysset. Luften gick ur laget helt efter målet och det var inte nära en kvittering utan Magdeburg kunde i den tredje tilläggsminuten definitivt avgöra matchen med det tionde målet för eftermiddagen.

Såhär två dagar efter kan jag fortfarande inte förstå hur det är möjligt att leda matchen fyra gånger, att göra fyra mål på bortaplan, men ändå åka hem tomhänt. Försvarsspelet brukar vara det Dárdai kan sätta, men med spelare som uppenbarligen inte vill vara kvar får chans efter chans är det inte konstigt att vi läcker som ett såll. Både Kempf och Kenny ska i mitt tycke inte spela en sekund till innan nästa fönster då de inte gör någon som helst nytta på plan och inte är intresserad av att försöka heller. Leistner som ska vara försvarets ledare och som blivit utsedd till kapten, som nyförvärv skall tilläggas, visade inte upp några tendenser till att försöka ruska om laget när det blev tydligt att matchen gled oss ur händerna mål efter mål. Härnäst väntar landslagsuppehåll och efter det hoppas jag att vi får se Márton Dárdai flyttas ner i mittförsvaret och våra nyförvärv Bouchalakis och Hussein ta platserna på innermittfältet. Tabakovic visade återigen att det är en klasspelare på den här nivån och han har på två starter gjort fyra mål och två assists. Med honom i laget och hans produktion så tror jag att vi undviker bottenstrid den här säsongen. Redan nu har det höjts röster om Dárdais vara eller icke vara på tränarbänken, men jag landar i att nu är truppen satt och framöver kommer det bli lättare att sätta en elva och ett system som fungerar. Jag tror att vi under hösten kommer få se bättre resultat och det är lika bra att börja i nästa match som spelas om två veckor då Eintracht Braunschweig kommer på besök.