Lagbanner
Tränarskifte i Hertha BSC
Pál Dárdai tar för tredje gången över tränarsysslan i Hertha BSC.

Tränarskifte i Hertha BSC

Efter 28 matcher och ett poängsnitt på 0,76 poäng per match, en sistaplacering i Bundesliga är förtroendet för Sandro Schwarz förbrukat. Det blir Herthalegendaren Pál Dárdai med 373 spelarframträdande för ”Die Alte Dame” som för tredje gången tar över Hertha BSC.

Det har tisslats och tasslats hela helgen om att en förändring på tränarposten är nära förestående och idag blev det officiellt att Sandro Schwarz entledigas från sitt tränaruppdrag. 2:5 förlusten i fredags mot Schalke 04 blev droppen för styrelsen som inte anser att Schwarz fått ut det han borde av spelarmaterialet. Dessutom har Schwarz enligt styrelsen varit för defensiv i media och skyllt ifrån sig mer än vad han tagit ansvar för prestationerna. Insatserna under framför allt våren har varit genomgående undermåliga, men att det dröjt så länge innan en förändring skett ställer jag mig väldigt frågande till. Om Schwarz skulle ha fått sparken så borde det ha skett redan i januari enligt min mening. Inför säsongen var Hertha tippat i botten av samtliga experter och vissa hade till och med Hertha som en av favoriterna till att åka ur. Sett till truppen så ansåg jag att det var lite väl att ta i, men att vi skulle befinna oss på nedre halvan framstod som en självklarhet givet den ekonomiska situationen samt truppsammansättningen.

Schwarz kontrakterades av Bobic med motiveringen att han är duktig med unga spelare. Bobic själv fick sparken i februari och nu när tabellen ser ut som den gör så är det återigen panik i Herthaleden. Jag skrev så sent som igår att Hertha tänker vad som är bäst idag och inte ett par månader fram. Min åsikt från igår kvarstår, jag tror att en förändring inte kommer att ge positivt resultat då spelartruppen ser ut att ha gett upp. Det jag tycker mig ha saknat är en tydlig spelidé från Schwarz där framför allt försvaret har varit den stora akilleshälen. Det har varit särskilt märkbart vid fasta situationer där det vid defensiva hörnor rått hönsgård vid flertalet tillfällen.

Pál Dárdai, far till försvararen Márton har varit tränare för BSC mellan februari 15 och juni 19 samt under 2021 mellan januari och november. Under Páls första sejour var Hertha ett väldigt stabilt lag i Bundesliga med placeringar på övre halvan och till och med Europa League spelades under hösten 2017. Det som utmärker Dárdais tränarfilosofi är ett kompakt och noggrant försvar, men som matchcoach har Pál tyvärr aldrig varit framstående. Fungerade inte den planerade matchplanen stod han handfallen och hade extrema svårigheter att ändra matchbilden till Herthas fördel. Sedan han fick sparken i november 2021 har han varit arbetslös och aldrig, så vitt vad jag känner till varit aktuell för att ta över en annan klubb.

Föreningen agerar nu som de alltid gör, sparkar tränare och hoppas på kortsiktig reaktion som leder till nytt kontrakt. Det har fungerat de tre senaste säsongerna, men kommer det verkligen fungera en fjärde gång?

Herthas tränare sedan Dárdai tog över första gången är följande:



Som ni ser har det varit god ruljangs på tränarposten och tålamodet har varit väldigt kort. Detta grundar sig i att den sportsliga kunskapen högre upp i ledet är alldeles för dålig då det genomgående varit misslyckade rekryteringar. Kontraktet med Dárdai gäller säsongen ut.
 

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2023-04-16 14:47:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC