0 - 0

HSV körde över ett uselt Hertha

Det var aldrig något snack i storklubbsmötet - HSV körde under lördagskvällen över Hertha BSC ordentligt och skickade huvudstadslaget tillbaka till krisläge.

Det var på förhand säsongens förmodligen svåraste bortamatch när Hertha BSC gästade Hamburg för 2. Bundesligas tredje omgång. Och fastän uppgiften var svår var det stundtals rent plågsamt att se de blåklädda från Berlin denna afton.

Hemmalaget HSV var nämligen fullkomligt överlägsna under den första halvleken. Hertha ställde upp med vad som liknade en 4-2-3-1-uppställning men som i verkligheten kom att likna ett igelkottförsvar minus taggarna. Ett uppskruvat hemmalag satte hög press på en skakig Hertha-backlinje med följd att bortalagets uppspel antingen hamnade direkt hos motståndare eller resulterade i en långboll helt utan adress. HSV sköljde över Hertha gång på gång och det var endast en tidsfråga innan första målet skulle falla.

Nu kom det dock att dröja längre tid än vad de flesta på Volkparkstadion kunde ana - domare Willenborg fick först döma bort såväl ett mål som dömd straffspark för hemmalaget efter långdragna videoanalyser innan Jatta vackert spräckte hemmalagets målnolla i den 38:e minuten. På tilläggstid innan paus kom sedan ännu en avblåsning för straffspark, efter att Marton Dardai fått bollen på handen. Benes tog behärskat hand om den möjligheten och stängde i praktiken matchen med sitt 2-0.

För Hertha var erbarmeliga att beskåda under den första halvleken. Dardais patologiska riskminimerande kombinerat med en elva som ärligt talat innehåller alldeles för mediokra fotbollsspelare gav ett bortalag där samtliga spelare stod på egen planhalva och inte mäktade med ett enda anfall under första 45. När man inte heller orkade eller brydde sig med att ta upp närkamper kunde utfallet inte bli annat än bedrövligt.

I andra halvlek kom spelet att jämna ut sig något, men berodde snarast på att HSV kunde koppla av och spara krafter. Hertha var blekt, och av spelare som måste kliva fram likt kapten Richter, Reese och Palko Dardai syntes nästan inget under 90 minuter. Glatzel fastställde slutresultatet med tio minuter kvar, men det hade kunnat bli fler baklängesmål om HSV bara haft bättre skärpa.

Matchen var en tydlig fingervisning om att detta Hertha BSC inte ens är i närheten av att vara ett topplag i årets 2. Bundesliga. Spelarmaterialet är på för många håll för dåligt eller för oerfaret samtidigt som Dardais handbromsfotboll knappast talar för att en vändning står runt hörnet. Nu återstår Fürth och Magdeburg innan landslagsuppehållet - kan vi åtminstone hoppas på att vi ska mäkta med att göra ett mål?