Inför 1. FC Saarbrücken - FC Hansa Rostock

Inför 1. FC Saarbrücken - FC Hansa Rostock

Det är så kallad englische Woche i 3. Liga med matcher mitt i veckan. Redan på tisdag kväll kan Hansa revanschera sig för den bittra förlusten mot Aachen. På bortaplan tar vi oss an tabellfemman 1. FC Saarbrücken.

Om 1. FC Saarbrücken
I lilla Bundeslandet eller delstaten Saarland ligger staden Saarbrücken, inte ens en halvtimme från franska gränsen. Efter andra världskriget hamnade Saarbrücken i den franska ockupationszonen.
Fransmännen gjorde om Saarland till en autonom stat med franc som valuta. Saarland hade i början på 50-talet till och med ett eget nationellt fotbollsförbund.
Våren 1954 bar det sig inte bättre än att Västtyskland fick spela två avgörande kvalmatcher till VM mot just Saarland.
Västtyskland vann första matchen hemma i Stuttgart med 3 – 0 och returen i Saarbrücken, på Ludwigsparkstadion, med 3 – 1 och var därmed klart för VM i Schweiz.
Vilket kuriosum ändå. Tänk er att danskarna ockuperar södra Sverige, gör Blekinge till autonom stat som får kvala mot Sverige om en plats i VM.
1955 röstade invånarna i Saarland för en återförening med Tyskland. 1 januari 1957 blev Saarland Västtysklands tionde Bundesland.

Än idag heter 1. FC Saarbrückens hemmaborg Ludwigsparkstadion. Men några 53.000 som när det begav sig, sväljer den sannerligen inte.
Stadion har byggts om från grunden, moderniserats och löparbanorna har försvunnit. Kapacitet: 16.000.
Låter det mysigt? Nja, faktum är att nya Ludwigsparkstadion är en snålvariant. Förutom att alla hörnen är öppna stör utseendet på huvudläktaren. Där har man en övre och en undre sektion. Det är ju standard.
Men den undre sektionen har bara platser just i mitten, till höger och vänster är det bara jord som man lagt svarta presenningar över. Det ser inte klokt ut.
Titta själva på bilden till den här artikeln, till höger.

1. FC Saarbrücken ses av de flesta som en kandidat till att utmana Dresden, Bielefeld, Sandhausen och Wehen Wiesbaden om en plats i 2. Bundesliga. Saarbrücken har varit nära två år i rad.
De två senaste säsongerna har Saarbrücken slutat på femte plats. Den här säsongen har man en trupp som enligt Transfermarkt har ligans 4:e mest värdefulla trupp.
Allt detta stämmer ganska bra överens med hur det ser ut på planen. Saarbrücken är så här långt ett av ligans starkaste lag och har bara en poäng upp till andraplatsen.

Hos 1. FC Saarbrücken finns två spelare som tidigare haft Hansa som klubbadress. Till att börja med backen Calogero Rizzutto som för tre år sedan spelade för FC Hansa. Jag minns att Rizzutto spelade de flesta matcher den enda säsong han var i Rostock men att han hela tiden fick spela på olika positioner i backlinjen. Hemma i födelsestaden Saarbrücken verkar Rizzuto ha hittat sin plats som högerback hos 1. FCS. Han är startspelare och klarar sig hyfsat.
Grekiske mittfältaren Sebastian Vasiliadis gjorde 21 matcher för Hansa säsongen 2023/24. Trots att Vasiliadis verkade ha potential fick han det inte riktigt att stämma.
Även i Saarbrücken går det upp och ner.  Åtta matcher hittills den här säsongen, bara en över 90 minuter. Alltså en liknande situation som den Vasiliadis hade i Rostock.

Hansa
I de senaste fyra, fem matcherna har vi skapt mer än tillräckligt med målchanser för att vinna. Om Hansa kan vara mer effektivt imorgon kväll kan vi absolut ta tre poäng.
Dessutom får vi sluta göra alla dessa individuella misstag. Jag tänker då på vår backlinje där Damian Roßbach, Ahmet Gürleyen, Franz Pfanne och Alex Rossipal har bjudit motståndarna på målgivande passningar.
Jag ska inte säga att vi läcker bakåt för det vore orättvist. Men det känns som om det inte går att lita på vår backlinje. Eller rättare sagt det går inte att lita på våra defensivspelare när de har bollen vid fötterna.
I anfallet skulle jag väldigt gärna se en ändring i startelvan. Jag är trött på att Ryan Naderi syns så lite och jag är trött på att när han syns sker det ofta i form av att han tappar bollen eller förlorar ännu en närkamp.
Varför inte prova någon av våra andra anfallare, nyförvärven Albin Berisha eller Antonio Jonjic? Vår tränare nämner ofta att de två har kvaliteter. Men spela får de aldrig.
Hoppas det blir ändring på det imorgon.

Matchen
11:e omgången i 3. Liga
Poäng och placering: Saarbrücken 17 poäng, 5:e plats. Hansa 10 poäng, 17:e plats.
Avspark på Ludwigsparkstadion tisdag kväll klockan 19.
Publikprognos: 10.000.
Bortafans: Hansa får med sig runt 1.000 fans.
Domare: Tobias Wittmann
TV: Magenta (abonnemang, Tyskland)
Radio: Hansas fanradio
Hashtag: #FCSFCH
Väder: 12 grader, ingen vind, risk för regnskurar

11:e omgången i 3. Liga
1. FC Saarbrücken – FC Hansa Rostock tis. 19:00
Viktoria Köln – FC Ingolstadt 04 tis. 19:00
Erzgebirge Aue – Energie Cottbus tis. 19:00
Borussia Dortmund II – Waldhof Mannheim tis. 19:00
SV Sandhausen – VfB Stuttgart II tis. 19:00
Hannover 96 II – Arminia Bielefeld ons. 19:00
SV Wehen Wiesbaden – Dynamo Dresden ons. 19:00
Alemannia Aachen – SpVgg Unterhaching ons. 19:00
Rot-Weiss Essen – SC Verl ons. 19:00
1860 München – VfL Osnabrück ons. 19:00
 

..2024-10-21 13:48:32
Author

Fler artiklar om Hansa Rostock