Olímpic Lluís Companys, 2024-10-23 21:00

Barcelona - Bayern München

Inför: Barcelona - Bayern München

Inför: Barcelona - Bayern München

Ett jättemöte i europeisk fotboll väntar ikväll när Bayern reser till Katalonien och tar emot Barcelona i Champions League.

Bayern har ett otroligt rekord mot Barcelona:
Sedan 2013 har Bayern vunnit NIO av de tio gångerna man mötts. De senaste matcherna såg ut såhär:

23 april 2013, Champions League semifinal: Bayern 4-0 Barcelona
1 maj 2013, Champions League semifinal: Barcelona 0-3 Bayern
6 maj 2015, Champions League semifinal: Barcelona 3-0 Bayern
12 maj 2015, Champions League semifinal: Bayern 3-2 Barcelona
14 augusti 2020, Champions League kvartsfinal: Barcelona 2-8 Bayern
14 september 2021, Champions League gruppspel: Barcelona 0-3 Bayern
8 december 2021, Champions League gruppspel: Bayern 3-0 Barcelona
13 september 2022, Champions League gruppspel: Bayern 2-0 Barcelona
26 oktober 2022, Champions League gruppspel: Barcelona 0-3 Bayern



Som ni ser, Bayern har totalt dominerat på sistone, och en match specifikt kommer folk sent att glömma. Under corona-året, när Bayern vann allt man kunde vinna, stod just Barcelona i vägen i kvartsfinalen av det lite annorlunda turneringsformatet. Många trodde att vi skulle få en jämn och spännande match men som de flesta vet slutade det hela 8-2 till Bayern. Efter förnedringen har det inte varit lätt när man lottades i samma grupp två år i rad efteråt. Bayern vann varenda match, gjorde 11 mål och släppte in noll mål. Senaste gången Barcelona gjorde mål på Bayern var av Luis Suarez, det är ganska sjukt att tänka på.

Vad är matchplanen?:
Barcelona har stått för en bra säsong under nya tränare Flick och leder just nu La Liga. Om man följde Bayern under Flick-tiderna så vet man att tyskens plan var att hålla en oerhört hög backlinje som kunde skada. Det är ingen skillnad i år och Barcelona har spelat med en högre backlinje än vad man är vana med. Bayern är vana att pusha på framåt och med den starka offensiven man har producerat denna säsong så kan man skada Barcelona defensivt.

Vad som Bayern har haft svårast med är att få hål på låga block, det såg vi mot Aston Villa och Leverkusen. Då hade man svårt att skapa chanser och gjorde bara ett mål på de två matcherna. Nu med Flicks höga backlinje så ger det Bayern möjligheter att kontra och ta långa löpningar. Olise och Gnabry/Sané på kanterna kommer att få springa mycket medan Kane och Kimmich troligtvis kommer att slå långbollarna som de är så bra på. Harry Kane samtidigt som han ska vara med i uppspelet så ska han finnas där och göra målen. Han gjorde hattrick i helgen mot Stuttgart och det är förhoppningar att han ska fortsätta sin fina form.



Att vara kompakt i försvaret kommer att vara viktigt och det gäller att ha huvudet påskruvat under alla 90 minuter. Lamine Yamal har imponerat stort senaste månaderna, Lewandowski fortsätter att göra mål och det gäller nu för Kim och Upamecano att ha koll på läget där bak. Davies kommer att få använda sin snabbhet mot Yamal medan Kim och Upamecano stångas mot Lewandowski. 

Bayern träffar Hansi Flick och Lewandowski igen:
The elephant in the room… Hansi Flick och Robert Lewandowski är en rätt stor del av Bayerns succé från de senaste åren. Lewandowski fick möta Bayern för två år sedan, samma säsong som han lämnade Bayern, och åkte på två förluster. Polacken är säkert sugen på revansch och hans form verkar inte att dippa i alla fall. Denna säsongen fick han återförena sig med sin före detta Bayern-tränare som verkar ha sparkat liv i Barcelona igen. Det kommer säkert att vara konstigt för många Bayern-spelare som fanns med under 2020 succén och Tysklands VM-fiasko 2022 att möta Hansi Flick istället för att spela under honom. Det är lite ironiskt att 8-2 förnedringen kom från just Hansi Flick och nu är han på Barcelonas bänk istället för Bayerns. Men, är det någon som vet hur Bayern fungerar och spelarnas svagheter så är det Flick.



Truppen:
Det var fyra spelare som inte reste med till Barcelona: Stanisic, Pavlovic, Boey och Ito. Bayern kommer att vara utan Pavlovic till åtminstone 2025 efter hans nyckelbensskada mot Stuttgart i helgen. Stanisic och Ito gör bra framsteg till att komma tillbaka och har börjat springa på träningarna igen.

Jamal Musiala har varit ett fortsatt frågetecken med hans höftskada och har inte spelat på några veckor. Tysken fanns med på sista officiella träningen innan de reste till Spanien och lär finnas tillgänglig för spel, antingen från start eller från bänken. Vi får se om han startar eller om Müller tar hans startplats istället. Vincent Kompany ville inte kommentera på hans startelva och de kommer att se under dagen hur frisk Musiala är. 

På kanterna så kommer Olise säkert att starta ute till höger och Gnabry, Coman eller Sané kommer att starta på vänsterkanten. Efter Pavlovics frånvaro så kommer portugisen Joao Palhinha att fortsätta få spela, vilket många Bayern fans är glada över att se. Han kommer också att vara till stor hjälp med hans fysik mot Barcelonas snabba anfall. 

Förväntad startelva Bayern München (4-2-3-1):
                       Neuer
Guerreiro - Upamecano - Kim - Davies
              Kimmich - Palhinha
           Olise - Müller - Gnabry
                       Kane

Barcelona:
La Liga ledarna kommer från en 5-1 vinst mot Sevilla i helgen och har skrapat ihop 27 poäng på 10 matcher, tre poäng över Real Madrid som man möter nu i helgen. Barcelona har haft det tufft på senaste åren och börjar nu se lite ljus under Hansi Flick som tog över i somras. Ett nytt projekt i ett helt nytt land tillsammans med sin före detta stjärnanfallare i Bayern var svårt att tacka nej till för Hansi.



Barcelona har många nya spelare i truppen som ett neutralt öga kanske hade sagt, “Vem är detta?”. Spanjorerna satsar hårt på sin akademi, La Masia, och ger stort förtroende för dem med speltid. Tillsammans med dem finns veteraner som Lewandowski och Inigo Martinez som är papporna i detta lag. Bayern ska se upp för Lamine Yamal ut till höger som utan tvekan varit en av världens bästa spelare under 2024. Före detta Bayern-anfallaren Lewandowski kommer att fortsätta vilja göra mål och oavsett att han spenderade åtta år i röda hemmaställ så kommer det inte att stoppa honom. 

Förväntad startelva Barcelona (4-2-3-1):
                        Pena
Koundé - Cubarsi - Martinez - Balde
                 Pedri - Casadó
        Yamal - Fermin - Raphinha
                  Lewandowski

Matchstart 21:00. Camp Nou, Barcelona. Se matchen på Viasat Sport Fotboll och Viaplay.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-10-23 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München