BayArena, 2021-10-17 15:30

Bayer Leverkusen - Bayern München

INFÖR: Bayer Leverkusen - Bayern München
En av världens största talanger Florian Wirtz ställs mot en av världens bästa spelare Robert Lewandowski

INFÖR: Bayer Leverkusen - Bayern München

Ännu ett landslagsuppehåll är över och det är dags att återgå till de vanliga rutinerna igen. För tysk del så var landslagsuppehållet lyckat då de blev klara för VM 2022 efter att ha vunnit två av två matcher. Idag är det stormöte i Bundesliga när Bayern München beger sig mot de västra trakterna av Tyskland för att möta ligatvåan Bayer Leverkusen.


Bayern München 

Besvikelse mot Frankfurt:
Efter säsongspremiären mot Mönchengladbach som slutade 1-1 har Bayern München gått som tåget och vunnit match efter match. Men i den senaste matchen satte Frankfurt stopp på segertåget när de besegrade Bayern på Allianz Arena med 2-1. Bayern hade svårt att ta sig igenom Frankfurts kompakta 5-backslinje medans Frankfurt utnyttjade deras få chanser som fanns. Ett hörnmål av mittbacken Hinteregger och ett lågt skott av Kostic som man kanske kan tycka Neuer borde räddat räckte för Frankfurt. Frankfurt är faktiskt ett lag som Bayern haft lite problem med de senaste åren. Målvakten Kevin Trapp storspelade och gjorde flera otroliga räddningar när Bayern försökte gång på gång. Bayern hade avlossat 19 skott när matchen var slut vilket säger lite om hur matchbilden såg ut då Frankfurt endast hade haft 3 skott under matchen. 

Viktiga spelare tillbaka från skada:
Idag så är Kingsley Coman och Corentin Tolisso tillbaka i truppen för första gången på länge. Coman har genomgått en hjärtoperation vilket har som förståeligt tagit sin tid att rehabilitera. Tolisso har haft vadproblem och har inte varit med i truppen sedan matchen mot Hertha Berlin den 28:e Augusti. Båda två är viktiga spelare att ha i truppen eftersom båda har många fina kvalitéer som är bra att kunna sätta in på plan när det behövs. Coman är till och med en spelare som i sin bästa form ofta är med i startelvan. Tolisso har det dock tuffare med en plats i startelvan eftersom Kimmich och Goretzka är gjutna på innermittfältet. Vi får ju inte glömma att Coman var han som avgjorde finalen i Champions League 2020. Då var det ett Bayern där han och Gnabry var de som startade majoriteten av matcherna på kanterna. Idag finns det mer konkurrens på de positionerna då Nagelsmann kan välja på Musiala, Gnabry, Sané och Coman. Det är 4 olika spelare som jag anser är väldigt jämnbra och där formen på spelarna bestämmer vilka som ska starta. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                         Neuer
Süle - Upamecano - Hernández - Davies
                Kimmich - Goretzka
             Gnabry - Müller - Sané
                    Lewandowski


Detta känns som den starkaste elvan Nagelsmann kan ställa ut på plan just nu. Det går att argumentera om att Musiala ska in på någon av kanterna, eller att Stanisic eller Pavard ska vara högerback istället för Süle (Pavard är dock avstängd i denna matchen). Men om man ska gå efter vad som fungerat så bra i de senaste matcherna så är det denna elvan som jag tror Nagelsmann kommer välja och det hade även jag gjort. Den taktiska biten i Nagelsmanns spel där Davies får en väldigt offensiv roll på vänsterkanten och där Süle kliver in i en 3-backslinje har varit nyckeln till att Nagelsmann fått spelet att fungera så pass bra som det gjort. Det har som jag tidigare nämnt gynnat alla spelare på plan att hitta sig själva och få fram sin bästa form. Vi får dock se om det blir några taktiska förändringar idag när man ställs mot Leverkusen som är i väldigt bra form. Den som blir högerback idag kommer ha en stor uppgift att hänga med Leverkusens vänsterytter Moussa Diaby som besitter en otrolig fart. 

Lucas Hernández i blåsväder:
För er som har missat det så har Lucas Hernández kallats till domstol i Madrid den 19:e oktober. Anledningen grundar sig i en händelse som utspelade sig 2010 då han och hans fru hade hamnat i ett stort bråk. 2017 förbjöds paret att träffa varandra i 31 dagar men eftersom relationen hade blivit mycket bättre mellan dem så träffade de varandra ändå och åkte på smekmånad tillsammans vilket bröt mot reglerna. Nu så har han kallats till domstolen i Madrid igen där ett beslut ska fattas om han antingen ska få 1 års fängelsestraff eller om hans överklagan beviljas så han kan bli frisläppt. Han kommer alltså kunna vara med idag och Nagelsmann har själv gått ut med att han räknar med honom idag. Men framtiden är just nu oklar för fransmannen. 

Bayer Leverkusen:
Leverkusen har precis som Bayern tagit 16 poäng så här långt i serien. De har vunnit sina 5 senaste matcher och deras spel har imponerat. Leverkusen har 3 spelare som Bayern måste hålla ett extra öga på idag. Först och främst så är det Patrick Schick som är deras forward som ligger 3:a i skytteligan med endast ett mål bakom Lewandowski som är 2:a. Schick är en stor och fysisk spelare som har en väldigt bra vänsterfot och som kan göra mål på flera olika sätt. Upamecano och Hernández behöver vara på sin vakt idag för att stoppa honom. Den andra spelaren är Florian Wirtz som är född 2003. Wirtz håller verkligen på att få sitt genombrott och med sina 4 mål är han just nu en av de absolut formstarkaste spelarna i hela ligan. Efter sina fina prestationer så har han blivit gjuten i startelvan som offensiv innermittfältare. Den tredje spelare är deras franska ytter Moussa Diaby som är väldigt snabb och teknisk, även han har gjort 4 mål än så länge den här säsongen. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                      Hradecky
Frimpong - Kossounou - Tah - Bakker
              Aranguiz - Demirbay
           Diaby - Wirtz - Bellarabi
                        Schick


Senaste 5 mötena mellan lagen:
Bayern München - Bayer Leverkusen: 2-0 (Bundesliga 2021)
Bayer Leverkusen - Bayern München: 1-2 (Bundesliga 2020)
Bayer Leverkusen - Bayern München: 2-4 (DFB-Pokal 2020)
Bayer Leverkusen - Bayern München: 2-4 (Bundesliga 2020)
Bayern München - Bayer Leverkusen: 1-2 (Bundesliga 2019)


Mina tankar om matchen:
Idag känns det som att det kommer bli en väldigt tuff match. Jag kan faktiskt se båda lagen gå vinnande ur den här matchen, jag har inte någon favorit till vinsten. Om inte Bayern hade förlorat senast mot Frankfurt så hade jag fortsatt trott på Bayern, men nu visade det ju sig att det fortfarande finns saker som inte riktigt sitter i Nagelsmanns spel. Det som jag är mest orolig för idag är hur vår högerback (förmodligen Süle) kommer stå sig mot Diaby. Vi har inte riktigt någon som kan matcha hans fart och snabba vändningar på den positionen. Det gäller verkligen att ligga tätt på honom och inte låta honom få stora ytor bakom backlinjen att springa på. Vi får självklart hoppas på vinst så att vi kan ta över ledningen i tabellen igen. Dortmund klättrade upp på förstaplats igår efter att de besegrade Mainz med 3-1. En syn som iallafall jag inte tycker om! 

Avspark: 15:30
Plats: BayArena (Leverkusens hemmaarena)
TV-kanal: Viasat sport fotboll
Typ av match: Bundesliga omgång 8

Josef Andersson@JosefAndersson92021-10-17 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München