Allianz Arena, 2023-10-28 15:30

Bayern München - SV Darmstadt 98

INFÖR: Bayern - Darmstadt

INFÖR: Bayern - Darmstadt

Bundesligas titelrace fortsätter för tyska rekordmästarna när nyuppflyttade Darmstadt kommer till Allianz Arena på en klassisk 15:30 Bundesliga-avspark.

Prestationen i Istanbul - får inte hända igen:
I tisdags tog Bayern sig en tripp till Istanbul och tog emot Galatasaray. Man må ha vunnit 3-1 via Kane och Musialas fina samspel men man spelade inte bra fotboll den kvällen. Turkarna utklassade Bayern i första halvlek. Bayern hade inte en chans mot Galatasarays presspel och höga trycket från fansen var något tyskarna hade svårt med. Man slog felpass efter felpass, brände de få chanser man fick och det är ett mirakel att man inte släppte in mer än ett mål den kvällen. Thomas Tuchel sade efter matchen att Bayern var mer glada med ett 1-1 resultat i halvtid än vad turkarna var. Som tur för tyskarna tappade Galatasaray orken efter 70-75 minuter och då kunde man trycka på och peta in 2 mål som gjorde att man vann matchen. 

Att spela som man gjorde i tisdags får inte ske igen, speciellt inte i Champions League där man möter de allra bästa lagen. Man måste också se upp nu i ligan och ta vara på varenda poäng man kan få då Leverkusen och Stuttgart är båda i sin livsform. Xabi Alonso har helt förändrat detta Leverkusen-lag som förra säsongen låg 17:e innan spanjoren tog över. De leder ligan med två poäng över Bayern och en poäng över Stuttgart, som för övrigt tappade sin målmaskin Serhou Guirassy som petat in hela 14 mål denna säsongen. Guineas målmaskin kommer att missa några veckor med en skada han drog på sig förra helgen och ren otur för Stuttgart som har haft en imponerande start på säsongen efter att ha nästan åkt ner till andradivisionen förra säsongen. Bayern kommer att behöva prestera varenda match och hoppas att Leverkusen tappar poäng. Det är tajt i toppen men allt är möjligt ännu.

Krisen i mittfältet:
Har man följt Bayern ett tag vet man nog att mittfältet varit skakigt ett tag. Man har bara tre ordinarie mittfältare (Kimmich, Goretzka, Laimer) och det är varken tillräckligt eller tillräckligt bra för den delen heller. Det skapas för mycket hål i mittfältet vilket ger motståndare yta för att attackera väldigt lätt. Goretzka har fått mycket kritik och hat på sistone då han inte anses defensiv nog, vilket är skumt och ironiskt då hans jobb inte är en defensiv mittfältare. Goretzka har haft en bra start på säsongen, var matchens lirare sist mot Mainz och börjat få tillbaka en bra rytm bredvid Kimmich. Laimer togs in i somras från Leipzig och många trodde han skulle vara lösningen, och hur fel man hade. Österrikaren gör snarare mittfältet värre, har dålig positionering och kritiseras internt för sitt passningsspel. Laimer har en passningsuccé på 87% den här säsongen jämfört med Kimmich och Goretzkas 90-91%. I Champions League mot Köpenhamn hade Laimer en passningssuccé på 57.9% och 73% mot Galatasaray, vilket inte är bra nog och jämförs med de offensiva spelarna, som måste ta mer risker i sina passningar. Bayern gillar att vara trygga med bollen och äga den i sitt spel. Laimer må ha många kvaliteter som att vinna bollen och sin aggressivitet men om han ska bli en permanent stolpe i detta Bayern-lag måste österrikaren förbättra hans passningsspel. (Källa på statistiken: Kicker)

Manuel Neuer's comeback:
En efterlängtad comeback för Manuel Neuer kommer att ske i eftermiddag. Tysken har varit skadad i nästan ett år med ett brutet ben på en skidresa efter VM. En akutlösning tog man in via Yann Sommer som gjorde ett bra jobb ifrån sig med tanke på omständigheterna och motståndarna man hade, Manchester City i Champions League, tex.

Sven Ulreich har varit Bayerns nummer ett denna säsong när Sommer i somras lämnade för spel i Inter och tysken har gjort en strålande säsong för att vanligtvis vara en backup målvakt. Han hade en skakig match mot Leipzig där ett av målen man släppte in var hans fel men efter det har han tagit sig upp rejält. Ulreich räddade 3 poäng för Bayern mot Köpenhamn där han stod för en enastående räddning i matchens sista sekund, hade det inte varit för Ulreich hade matchen slutat 2-2. Mot Mainz stod han för ytterligare en monsterräddning där Mainz-anfallaren nådde högst på ett inlägg med en hård nick och Ulreich får en hand på bollen och i stolpen och ut. Mot Galatasaray hade han ytterligare en monsterräddning när han räddade Artükoglus volley till en hörna. Galatasaray på Twitter (nu kallat X) lade till och med ut “Dear FC Bayern, you should be thankful for this man” med en bild på Ulreich’s räddning.

Manuel Neuer må vara en av de bästa målvakterna genom tiderna och det ska bli fantastiskt att se honom mellan stolparna igen men vi Bayern fans ska vara tacksamma för Ulreich. Han får mycket kritik på sociala medier för hans insatser, men jag tror det handlar om att han inte heter Manuel Neuer. Vi har sett den bästa målvakten genom tiderna mellan stolparna i mer än tio år nu och att gå från det till Ulreich är en väldig skillnad. Dock från att ha spelat 1-2 matcher förra säsongen till att vara nummer ett denna säsong och gjort det fenomenalt ifrån sig är imponerande, Danke Ulle!

Truppen:
Inte mycket har ändrats inom truppen sedan tisdags möte med Galatasaray förutom att Neuer kan spela igen. Upamecano behöver fortfarande tid innan han kan spela igen, samma gäller Gnabry, Goretzka och Guerreiro.

Jag kritiserade mittfältet förut men jag tror vi kommer att se Laimer - Kimmich spela ihop idag igen med Mazraoui högerback om han inte har några skadekänslor. Vi får hoppas att de har lärt sig en läxa från sina underkända insatser i tisdags. 

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                      Neuer
Mazraoui - de Ligt - Kim - Davies
            Kimmich - Laimer
      Coman - Musiala - Sané
                       Kane

Darmstadt:
Nyuppflyttade Darmstadt är ett intressant lag. Klubben slutade på 67 poäng i 2. Bundesliga förra säsongen, delad etta med Heidenheim som vann ligan i allra sista minuten på sista matchdagen på målskillnad. Ni som missade den dagen missade en historisk dag. Darmstadt var redan klara för Bundesliga-spel och det stod mellan Heidenheim och Hamburg vem som skulle ta den andra garanterade uppflyttningen. Heidenheim låg under i 90:e minuten 2-1 mot Jahn Regensburg medan Hamburgs match var över och de vann 1-0 mot Sandhausen. Darmstadt trodde de hade vunnit ligan och Hamburg fans stormade planen efter deras vinst och man trodde att det äntligen var dags för spel i Bundesliga. Firandet höll på i några minuter, då Heidenheim mirakulöst vände till 2-3 och vann därmed ligan på målskillnad, lämnade Darmstadt på en andraplats och Hamburg fick kvala mot Stuttgart. Hamburg förlorade över två matcher mot Stuttgart som idag befinner sig på andra plats i ligan. En GALEN eftermiddag men Darmstadt tog sig upp till Bundesliga oavsett och befinner sig nu 12:a, en helt okej start för nykomlingarna. 

Bayern är klara favoriter för idag och är dessutom på hemmaplan. Det kommer verkligen att bli tufft för Darmstadt som inte kommer få äga mycket boll och mest försvara om jag skulle få tippa själv. Bayerns anfall är i makalös form och är hungriga för mer. Darmstadt kan egentligen slappna av lite mer och spela utan någon press på sig, medan Bayern krigar för alla poäng man kan få för att hålla sig kvar i toppstriden mot Leverkusen och Stuttgart. 

Förväntad startelva Darmstadt (3-4-1-2):
                     Schuhen
          Klarer - Gjasula - Maglica
 Bader - Kempe - Holland - Nürnberger
                      Mehlem
                Skarke - Pfeiffer

Matchstart 15:30. Allianz Arena, München. Se matchen på Viasat Sport 1 och Viaplay.
 

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-10-28 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München