Allianz Arena, 2023-11-11 15:30

Bayern München - FC Heidenheim

INFÖR Bayern - Heidenheim: en match med 9 mål senast man möttes

INFÖR Bayern - Heidenheim: en match med 9 mål senast man möttes

Efter att ha redan säkrat grupp vinsten i Champions League under veckan så är det dags att ta tre nya poäng mot Heidenheim på Allianz Arena.

Obesegrade i ligan:
Det återstår två lag i Bundesliga som är obesegrade, Bayern och Leverkusen. Stuttgart var länge obesegrade men efter att man tappade sin målmaskin Guirassy som skadades så har man tappat poäng och förlorat mot bland annat just Heidenheim. Xabi Alonsos mannar befinner sig fortsatt på toppen efter att ha vunnit alla matcher förutom mot Bayern där det blev 2-2. Bayern ligger två poäng bakom då man tappade poäng borta mot Leipzig. Leverkusen är i en sån fruktansvärt bra form och kan bara inte förlora just nu, dock fick man vänta till 94:e minuten för att få in 1-0 mot Qarabag i Europa League i torsdags.

Bayern måste ta vara på varenda poäng och hoppas på att Leverkusen ska tappa poäng. Så lite som att Leverkusen skulle spela lika och Bayern vinner så är man på topp igen. Det är jättekul att se två topplag strida och inte förlorat en match ännu men någon gång ska det ta slut. Matchen mellan Leverkusen och Bayern i vår kommer antagligen att vara säsongens match, kanske till och med den avgörande matchen.

Kimmich fortsatt avstängd:
Snackisen om Joshua Kimmich har inte tagit slut. Under veckan har tysken varit den stora punkten hos Bayern efter att man spelade grym fotboll mot Dortmund förra helgen utan honom. Bayern såg lite svajigare ut mot Galatasaray i veckan och man vann inte med övertygande siffror även om man skulle gjort det. Kimmich har inte varit på topp denna säsong och enligt många skapat problem i mittfältet och saktat ner Bayerns spel. Det syntes tydligt mot Dortmund att man var mycket bättre när Goretzka och Laimer tog hand om mittfältet och dominerade Dortmund på bortaplan. Det har sagts länge att Kimmich inte riktigt trivs i Bayern under Tuchel och är inte lika involverad i ledningen som han var under Nagelsmann. Tuchel har kritiserat Kimmich mycket och gjort det väldigt tydligt för sig att han inte tycker att Kimmich är en defensiv mittfältare medan Kimmich själv tycker så. Väldigt rörigt om du frågar mig.

Kimmich som drog på sig ett rött kort efter fyra minuter mot Darmstadt för två helger sedan är fortsatt avstängd idag då hans straff av DFB blev två matchers avstängning. Laimer kommer få ta hand om mittfältet idag igen, antingen med Goretzka bredvid sig eller unge Pavlovic som ryktas att kanske starta.

Transfer rykten:
Att spelare ryktas både till och från klubben är vanligt men efter Bayerns fiasko på deadline day så måste man vara aktiv i januarifönstret. Huvudpositionerna man letar efter är en defensiv mittfältare och en mittback som också kan vara högerback, liknande till Pavard, eftersom både Kim och Mazraoui försvinner några veckor i vinter med sina landslag för AFCON och Asia Cup. Ironiskt nog hade man en viss kroat, Josip Stanisic, som fyller kraven för försvararen man letar efter, men man dumt nog lånade ut honom till Leverkusen i somras…

Letandet efter den defensiva mittfältaren har fortsatt och ett namn som varit hett är Zubumendi från Real Sociedad. Spanjoren har varit grym denna säsong och varit på Bayerns radar men en transfer i januari verkar inte hända, kanske i sommar. Portugisen Palhinha från Fulham är också fortfarande på radarn och man har inte släppt namnet även om man inte fick till en deal i tid på deadline day. Det återstår att se om man kommer gå för någon av dem eller någon annan i sommar. 

Alphonso Davies verkar vara på väg bort från Tyskland och en flytt till Real Madrid verkar aktuellt för kanadensaren. Davies som kom till Bayern 2018 har blivit en startspelare genom åren, framförallt under Hansi Flick i den berömda 2020 säsongen. Han gick från en talangfull ytter till nu en av världens bästa vänsterbackar. Kanadensaren har varit i Bayern i snart sex år och det är inte konstigt att man tänker på nya utmaningar. Det har varit mycket inlägg på sociala medier där det verkar som att Davies kommer bra överens med Real Madrids Vinicius Junior. Det skulle inte förvåna mig om brasilianaren försöker övertyga Davies om att komma till Madrid. Någon annan som kan ha stor influens är Bayern-legenden David Alaba som Davies såg upp till och lärde sig väldigt mycket av under åren de spelade tillsammans. 

Min magkänsla säger att detta är Davies sista säsong i Bayern-tröjan och man måste bara tacka honom för alla insatser. När Real Madrid kommer knackande är det en svår duell att stå emot för Bayern, och vilket annat lag i världen egentligen. Davies har fått mycket kritik av Bayern fans på sociala medier och alla verkar glömma allt han gjort för Bayern. Han har varit här i 6 år och blivit en stjärna under sin tid i Bayern. Att vilja lämna en klubb efter så många år efter man vunnit allt man kan på klubbnivå är inte ovanligt, kolla på Lewandowski eller Kroos. Hoppas Bayern passar på att få ut lite pengar för kanadensaren i så fall. 

Detta sätter också frågan om Musialas framtid i fråga. Musiala, som är bästa vän med Davies, känner sin gamla rumskamrat Bellingham sedan barnsben och vill spela i en klubb som kan se honom vinna Champions League och Ballon d'Or så är nog Real Madrid en potentiell destination för tysken. Tidigt att säga absolut men magkänslan säger att han kommer vara sugen på en flytt till Madrid han med.

Bayern har redan börjat scoutat nya vänsterbackar och ett av namnen är Quentin Merlin från Nantes. Franska 21-åringen verkar vara en talang att hålla ett öga på, men ingen kontakt mellan spelaren och klubbarna är gjorda för nu. Bayern har också såklart unga Frans Krätzig som skrev på kontrakt för A-laget för några veckor sedan. Tysken är väldigt talangfull och stod framförallt för ett fantastiskt avgörande mål mot Liverpool i somras. Krätzig kan spela både vänsterback och mittfältare men skulle man skola in honom som vänsterback skulle han definitivt kunna bli ett alternativ om Davies skulle lämna. 

En mer positiv transfer som verkar bli klar snart är australiensaren Nestory Irankunda från Adelaide United. Bayern har lett racet att signera sjuttonåringen ända sedan i sommar och en signatur verkar närma sig nu. Den talangfulla yttern är ett namn att minnas. Han har sjukt bra acceleration och snabbhet, passningar och bland de kraftfullaste skotten jag sett från någon så ung. Irankunda har en unik talang att få till helt sjuka skott från märkliga vinklar och hans skottkraft är otrolig. Rai Marchan, en mittfältare från Melbourne Victory, fick ett skott från honom i huvudet och det lämnade honom med en hjärnskakning i två månader, det kanske säger något om hur hårt snubben kan skjuta. Irankunda lär skriva på ett kontrakt för Bayern i en deal värd ungefär 3 miljoner euro. Kom ihåg namnet!

Truppen:
Tillbaka till mötet mot Heidenheim så har vi nu ett nytt namn som joinar de Ligt på skadelistan, Jamal Musiala. Tysken verkar ha lidit ett tag av en ljumskskada och klarade inte mer än 38 minuter mot Galatasaray innan han tecknade på att han behövde bytas ut. Musiala kommer att vara borta ungefär två veckor och antagligen göra sin comeback efter landslagsuppehållet mot antingen Union Berlin eller Köpenhamn i Champions League. Segt såklart för Bayern men kul att se Thomas Müller få mer speltid i alla fall. 
 
Startelvan idag beror lite på hur spelarna känner sig, framförallt Upamecano. Fransmannen var tvungen att göra en tidig comeback mot Dortmund efter en ljumskskada, vilket man ansåg var alldeles för tidigt än vad man planerat. Thomas Tuchel har sagt att han är rädd att starta Upamecano idag för att inte riskera en fortsatt skada. Det kan bli så att Goretzka får kliva ner som mittback bredvid Kim och Laimer får ta mittfältet tillsammans med Pavlovic som i så fall får sin första Bundesliga-start. Pavlovic som fick spela 35 minuter mot Dortmund gjorde en riktigt fin insats och fick till och med en assist på kontot. Hade varit kul att se honom från start!

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                      Neuer
Mazraoui - Goretzka - Kim - Davies
            Pavlovic - Laimer
        Coman - Müller - Sané
                       Kane

Heidenheim:
Nykomlingarna Heidenheim har minst sagt en intressant säsong. Man lyckades vinna mot Stuttgart med 2-0 förra helgen, med ett drömmål av Tim Kleindienst, som gjorde mål från 48 meter över utlånade Bayern-spelaren Alexander Nübel. Innan vinsten mot Stuttgart så förlorade man fem matcher på raken och hade inte jätteroligt på jobbet. Nu befinner man sig ändå på en trettonde plats och med tidigare resultat denna säsongen, bland annat 2-2 borta mot Dortmund, så är det ett lag som kan skrälla. Om de lyckas mot Bayern på Allianz Arena är en svår fråga dock.

Heidenheim hade en dramatisk sista matchdag i 2. Bundesliga förra säsongen. Ni som läste införrapporten mot Darmstadt vet nog vad som hände. Heidenheim och Hamburg kämpade om vem som skulle få spela Bundesligafotboll och man trodde det skulle bli Hamburg. Heidenheim låg under 2-1 mot Jahn Regensburg i 90:e minuten medan Hamburg redan säkrade sin vinst. I det läget skulle Hamburg och Darmstadt ta sig upp och Heidenheim skulle få kvala. Matchen tog en riktig 180° sväng och Heidenheim vände och vann med 3-2 på tilläggstid, klättrade förbi Darmstadt, vann ligan på målskillnad och lämnade Hamburg på en tredjeplats. Helt otroliga scener fick man se den dagen!

Senast dessa två lagen möttes var i DFB-Pokal våren 2019 under Niko Kovac som slutade i en rejäl målfest på Allianz Arena. Det gick till såhär: Bayern 1-0, rött kort för Bayern, 1-1, 1-2 Heidenheim, 2-2, 3-2 Bayern, 4-2, 4-3, 4-4 och sedan 5-4 Bayern när Lewandowski satte dit bollen i nät från elva meter. Bayern vann matchen 5-4 och tog sig vidare i cupen. En otrolig match, men jag är ganska säker på att vi inte kommer se likadana siffror idag. 


Förväntad startelva Heidenheim (4-1-4-1):
                       Müller
Traoré - Mainka - Gimber - Theuerkauf
                     Maloney
   Dinkci - Beck - Schöppner - Beste
                    Kleindienst

Matchstart 15:30. Allianz Arena, München. Se matchen på Viaplay.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-11-11 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München