Allianz Arena, 2021-09-29 21:00

Bayern München - Dynamo Kiev

Inför: Bayern München-Dynamo Kiev

Hösten har hittills varit ett enda långt segertåg för Bayern München och efter 3-0 på Camp Nou siktar man på att koppla greppet om grupp E när man ikväll tar emot de ukrainska mästarna Dynamo Kiev.

Att Bayern München seglat upp som storfavorit i årets Champions League är kanske inte så konstigt. Laget inledde turneringen med att med 3-0 besegra FC Barcelona på Camp Nou och man har på de fem senaste tävlingsmatcherna 22-2 i målskillnad. Nu är det dags att spela säsongens första hemmamatch i årets Champions League och kvällens motståndare är ett av de bästa lagen från östra Europa. Laget kommer från Ukrainas huvudstad och heter Dynamo Kiev.

Den ukrainska ligan handlar i huvudsak om två lag: Sjachtar Donetsk och Dynamo Kiev, som tillsammans prenumererat på nästan samtliga ligatitlar sedan serien drog igång året efter Sovjetunionens fall. Med sina 16 ligatitlar är Dynamo Kiev dock strået vassare och är därmed också ett av Östeuropas mest framgångsrika lag. I ligan har man inlett säsongen starkt och med åtta segrar av nio möjliga ligger huvudstadslaget i topp, tre poäng före värsta konkurrenten Sjachtar Donetsk. I laget finns totalt elva ukrainska landslagsspelare där Viktor Tsyhankov är det namnet som sticket ut mest. Den ukrainske mittfältaren som under säsongen gjort sju mål på nio matcher och leder därmed skytteligan i Ukraina. Något som kännetecknar Ukraina och Dynamo Kiev är bra försvarsspel och laget inledde årets Champions League med 0-0 mot Benfica i en match där “Bilo-Zyn” endast var en ribbträff från tre poäng, poäng som man nog hade behövt nu när det är dags att bekänna färg mot en av gruppens två dinosaurier.

Bayern Münchens säsong har hittills varit en enda stor segerrad. Även om laget inledde ligan något svajigt har man nu jobbat upp sig och leder Bundesliga med fem segrar av sex möjliga och dessutom 23-5 i målskillnad. Trots att man stundtals gjort mindre starka insatser har Bayern visat enorm effektivtet och att man kan vinna även när spelet inte sitter som det ska. Även i cuperna har Bayern imponerat, särskilt då man inledde Champions League genom att på bortaplan besegra FC Barcelona med hela 3-0, en match där Jamal Musiala visade att han under Julian Nagelsmanns vingar gått från lovande talang till att bli en av Europas hetaste mittfältare. Även Joshua Kimmich har under säsongen blivit en viktig kugge i offensiven och med tre mål på två matcher tycks han vara i toppform. Med andra ord finns det i nuläget inte mycket som talar mot Bayern, det enda är möjligen att laget inte riktigt satts på prov och om nu spelet skulle låsa sig är det oklart hur laget kommer hantera en sådan situation. För stundtals har Bayern känts något instabila i försvarsspelet.

 I och med förra omgångens resultat leder Bayern grupp E på tre poäng, följd av Dynamo Kiev och Benfica som i och med det oavgjorda resultatet har varsin poäng. Inför turneringen tippades ukrainarna främst kämpa med Benfica om gruppens tredjeplats och av den anledningen kan varje poäng bli avgörande. Kvällens möte blir första inbördes mötet sedan 1999, då Dynamo Kiev tog sig hela vägen till semifinal, men föll mot just Bayern München. Nu möts man för första gången i gruppspelet och allt annat än en klar seger för Bayern känns i nuläget tämligen osannolikt. Samtidigt har Bayern inte riktigt satts på prov under säsongen och Dynamo Kiev har hittills endast släppt in två mål under säsongen. Frågan är dock hur länge ukrainarna kommer hålla emot ett offensivt Bayern med en av världens just nu hetaste anfallare i spetsen.

 

Adam Fischer2021-09-29 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München