2022-09-13 21:00

Bayern München - Barcelona

INFÖR: Bayern München - FC Barcelona
Lagens nya superstjärnor, Sadio Mané och Robert Lewandowski. Vem drar det längsta strået ikväll?

INFÖR: Bayern München - FC Barcelona

En riktigt rysare ligger och väntar i Champions League ikväll då Bayern München får besök av självaste Barcelona på Allianz Arena. Två lag som har en del förflutet ihop och som gått och blivit stora rivaler. Robert Lewandowski kommer tillbaka till sin gamla klubb och matchen känns på förhand mer öppen än någonsin.


Bayern München:
Efter en fantastisk inledning av säsongen så har de senaste matcherna inte alls sett lika övertygande ut som i början för Bayerns del. I helgen spelade man oavgjort för tredje gången i rad i Bundesliga när VfB Stuttgart kom till Allianz Arena. Efter dessa 6 omgångar i ligan så kan vi konstatera att det är Bayerns sämsta start på 12 år resultatmässigt. I mina ögon är det dock väldigt orättvis statistik om man faktiskt kollar på de matcher som Bayern spelat bra i. Egentligen är det bara de två senaste matcherna mot Union Berlin och Stuttgart som spelet inte sett bra ut. Det var faktiskt längesedan som jag såg ett Bayern München spela så bra som de gjorde under de första matcherna denna säsongen. Nu gäller det bara att Nagelsmann och spelarna hittar tillbaks till där de var.

Det ska dock sägas att mellan matchen mot Union Berlin och Stuttgart så drog Champions League igång förra veckan. Bayern åkte då ner till Milano för att möta Inter, vilket på förhand kändes som en tuff bortamatch. Där var det dock inga större problem utan Bayern vann matchen med 0-2 och tog med sig 3 poäng hem till München. Vinsten blev Bayerns 18:e vinst i rad när det kommer till Champions League-premiärer. 



Truppen:
Under gårdagens presskonferens avslöjade Nagelsmann några spelare som han redan har valt till startelvan. Dessutom har tyska tidningen BILD kommit med uppgifter om ytterligare tre positioner som Nagelsmann redan har bestämt sig på. Lucas Hernández kommer vara tillbaka i startelvan igen efter att han vilades mot Stuttgart i helgen. Bredvid honom stod det såklart mellan Matthijs de Ligt och Dayot Upamecano där det lät som att Upamecano faktiskt hade störst chans till att starta. Nagelsmann nämnde att Upamecano känner till Robert Lewandowski bättre än de Ligt vilket isåfall skulle vara hans anledning till det beslutet. Joshua Kimmich kommer bilda mittfältsduo med Marcel Sabitzer då Leon Goretzka inte är helt redo för en match som denna efter sin skada. 

Senare under kvällen gav också tyska BILD ut tre namn som Nagelsmann redan ska ha bestämt sig för. Sadio Mané, Leroy Sané och Thomas Müller kommer starta i anfallet. Den sista platsen återstår att se vem Nagelsmann väljer. Det står mellan Serge Gnabry och Jamal Musiala
Kingsley Coman och Bouna Sarr är fortsatt skadade och är de enda som inte är tillgängliga för spel ikväll. 

Förväntad startelva: (4-2-2-2)
                            Neuer
Pavard - Upamecano - Hernández - Davies
                  Kimmich - Sabitzer
                      Müller - Sané
                     Gnabry - Mané


FC Barcelona:
Dagens Barcelona är inte samma Barcelona som Bayern München ställts mot de senaste gångerna. Barca är inne i ett nytt lagbygge där självaste Xavi är den som ska få ihop allt. Hittills kan man minst sagt säga att Barcalegenden lyckats med sin uppgift, alltså att få upp Barca på benen igen och vara en av utmanarna till årets La Liga och Champions League. Efter ett extremt aktivt transferfönster i somras sitter man nu med hela 7 nya spelare i truppen, där en av de är Robert Lewandowski som vi alla känner till vid denna tidpunkten. Utöver honom har man även värvat Raphinha, Jules Koundé, Anders Christensen, Franck Kessié, Marcos Alonso och Héctor Bellerín. 

Efter fem omgångar i La Liga ligger Barcelona tvåa bakom Real Madrid som tagit alla möjliga poäng hittills. Barcelona inledde lite trögt och kryssade i öppningsmatchen, men efter det har man gått som tåget. Förra veckan vann Barca sin öppningsmatch i Champions League med 5-1 över Viktoria Plzen. Lewandowski gjorde sitt första hattrick i den blåröd-randiga tröjan och polacken känns väldigt het inför återkomsten till Allianz Arena ikväll.

Förväntad startelva: (4-3-3)
                   Ter-Stegen
  Araujo - Koundé - Garcia - Balde
         Gavi - Busquets - Pedri
Raphinha - Lewandowski- Dembele




Tankar inför matchen:

Lewandowskis återkomst till Allianz Arena:
Det ska bli oerhört intressant att se hur Lewandowski kommer tas emot av Bayernfansen när han kliver ut på planen. Min önskan hade varit stående ovationer och att hela arenan applåderar. Dessvärre känns inte det så trovärdigt efter denna kaosartade sommaren som ligger bakom oss. Sett till det fotbollsmässiga så är Lewandowski i en fantastisk form just nu och det kommer krävas otroligt mycket för att få stopp på honom och hans lekkamrater i anfallet. Jag känner mig väldigt kluven om vem som borde starta bredvid Hernández i Bayerns backlinje. Upamecano känner Lewan sedan tidigare, medans de Ligt ligger något före kvalitetsmässigt just nu.

Vilken formation väljer Nagelsmann?
I de inledande matcherna spelade Nagelsmann med en 4-2-2-2 uppställning vilket passade Bayern perfekt spelmässigt. Nackdelen med Nagelsmann är dock att han övertänker saker alldeles för mycket i mitt tycke. I de senaste matcherna när det gått lite trögt har han valt att spela 4-2-3-1 vilket har gjort Bayerns anfallsspel väldigt trögt och det har inte alls sett lika elegant ut som i början av säsongen. Sadio Mané som har fått spela ensam längst fram i den formationen har knappt synts till och bara det tycker jag säger en hel del. När man har en sådan superstjärna i laget måste man ta vara på hans kvaliteter och i formationen 4-2-2-2 var han mycket mer delaktig. Min förhoppning är att Nagelsmann har noterat detta och väljer rätt spelsätt ikväll. 

Bayerns imponerande facit mot Barcelona:
Inför kvällens match har Bayern vunnit 13 av de 15 senaste matcherna mot Barcelona. Förra året hamnade lagen i samma grupp i Champions League. Bayern vann båda mötena med 3-0. Som sagt så har mycket förändrats sedan sist och det förflutna har inte alls någon stor betydelse på matchen idag. Någon tippad vinnare inför matchen kommer ni inte få utav mig. Matchen känns mer öppen än någonsin och Bayern kommer ställas på prov på riktigt för första gången den här säsongen ikväll. 

Kvällar som denna kan man inget annat än att älska! Dags att visa Lewandowski vad vi går för utan honom mitt framför ögonen på honom!

Avspark: 21:00
Plats: Allianz Arena
TV-kanal: Cmore
Typ av match: Champions League, gruppspel

Josef Andersson@JosefAndersson92022-09-13 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München