Volkswagen Arena, 2023-12-20 20:30

Wolfsburg - Bayern München

INFÖR Bayerns sista match för 2023: Wolfsburg - Bayern München

INFÖR Bayerns sista match för 2023: Wolfsburg - Bayern München

Bayerns sista match för 2023 är här när man får gästa gamle Bayerntränaren Niko Kovac’s Wolfsburg

Grymt bra insats i helgen:
På söndagskvällen kom trean Stuttgart till Allianz Arena för att möta en tunn Bayern-trupp. Med fem utespelare på bänken och tuffa avbräck precis innan matchen så trodde man att det skulle bli tufft. Som tur var tog man vara på vad man hade och stod för en grymt bra insats. Müllers eleganta passning hittade Sané fri som kunde enkelt hitta Kane som petade in bollen i öppen bur efter 90 sekunder. Man kände redan då att det skulle bli en bra kväll.

En bra kväll blev det också när alla på plan stod för fina insatser, framförallt Kim som hade en urläcker match och tillsammans med sin mittbackspartner Upamecano och Neuer bakom sig så gjorde man målmaskinen Serhou Guirassy helt osynlig. Kim själv fick till och med näta två gånger, varav ett blev bortdömt för offside. Målet tror jag skulle ha kunnat godkännas då VAR-rummet hade tekniska fel och domaren på plan fick bestämma i stunden, vilket han valde att döma bort det för offside. 

Matchen kunde lika gärna ha slutat 5 eller 6-0 då Müller hade en boll i nät han med, varav offside på tysken där också. Oavsett så hade man total koll på Stuttgart som varit ett extremt imponerande lag att kolla på den här säsongen. Bayern brukar vara vana att hålla boll, framförallt i mittfältet, men med en ny mittfälts-duo så vann Stuttgart bollinnehavet med 63% mot Bayerns 37%. Något man inte ser ofta men ändå dominerade Bayern både framåt och var stensäkra där bak.

Andra övertygande matchen för säsongen - utan Kimmich igen:
Bayern under Tuchel har inte varit den bästa fotbollen man någonsin skådat på, men det har varit två matcher som verkligen stuckit ut jämfört med de andra. Borta mot Dortmund där man vann med 4-0 och nu i helgen 3-0 mot Stuttgart. Den gemensamma nämnaren mellan dessa två? Ingen Kimmich på plan.

Jag själv har nämnt flera gånger under hösten att man har spelat bättre fotboll utan Kimmich på plan. (Klicka här för att läsa mer). Bayern har varit svaga spelmässigt denna säsong men ändå fått med sig resultat, men just matcherna mot Dortmund och Stuttgart (två topplag i ligan) har man varit som bäst, utan Kimmich på plan. Det börjar bli så sjukt självklart att Bayern är bättre utan Kimmich och allt bara faller på plats när han inte är där och styr. Jag tror inte Kimmichs typ av spel riktigt passar Tuchel och att Kimmich tar över för mycket på plan vilket i slutändan förstör rytmen, spelet och gör så att Bayern överlag spelar mycket sämre. Utan Kimmich har man fått mycket mer frihet och spelat mer ren fotboll utan att Kimmich ska stå på mitten av planen och ta 800 toucher på bollen innan han ens slänger iväg en passning. Det blir ingen fart på det hela, han saktar ner allt och ger inga instruktioner till sina medspelare vad de ska göra, han scannar bara efter en djupledsboll som har typ 25% chans att ens nå spelaren och ofta ryker chanserna direkt efter ett långbolls-försök. 

Jag kan prata i år och dagar om hur Kimmich förstör Bayern sakta men säkert och så fin som han är som fotbollsspelare och med bollen så är det inte vad man behöver för att allt annat ska funka omkring honom. Systemmässigt finns det mycket uppgraderingar på Kimmich, han är inte gjord för ett tvåmanna-mittfält. Han ska vara högerback där han var som bäst eller i ett tremannamittfält, då kanske det blir mer stabilitet. Men som solo-defensiv mittfältare, som han egentligen inte ens är, så blir det bara kaos och det är därför man spanar på nya defensiva mittfältare. Både Laimer och Goretzka mot Dortmund och i söndags gjorde både Pavlovic och Guerreiro ett utmärkt jobb. Båda hade tydliga planer på vem som styr och har fokus på vad. Det blir inget av det här när Kimmich ska både anfalla, passa och försvara samtidigt alldeles själv utan det blev på riktigt stabilitet som man inte sett sedan Thiago fortfarande dansade runt i vårt mittfält. Att se en duo med Pavlovic och Guerreiro, två spelare som aldrig spelat en match bredvid varandra och gav redan mer mittfälts-stabilitet än Kimmich på tre år? Oroväckande, ska inte ljuga.


Kimmich är sin egen agent och styr det där själv, det ryktas nu att han letar efter en agent vilket kan tyda på att han letar efter en annan utmaning utomlands. Tänk att få en bra peng för honom och Bayern kan spela som man gjorde i helgen varje vecka istället? Sign me up!

Müller 2025:
Gillar man inte Thomas Müller så är inte fotboll någonting för dig. Han ÄR Bayern München och han brinner mer än någon annan för denna fotbollsklubb. Thomas har haft en tuff start på säsongen och har fått bli en bra vän med bänken under Tuchel. Såklart respekterar Tuchel Müller för den legenden han är men det är också självklart att Müller inte är samma som för 10 år sedan, såklart. 

Det är nu klart att Müller har förlängt sitt kontrakt med Bayern till 2025!

34-åringen fortsätter åtminstone ett år till för att kämpa in den sista pushen på en CL-vinst och att fortsätta klättra på listan med flest vinster i turnerningen. Han ligger på 103 stycken nu, bakom Cristiano Ronaldo som leder med 115. Champions League finalen våren 2025 är på just Allianz Arena, inget skulle slå bättre än att Bayern skulle vinna den och han hänger upp skorna på allra bästa sätt. Tänk en CL-vinst 2025 på Allianz Arena och han tar plats nummer ett på flest Champions League vinster genom tiderna på samma säsong, wow. Men men, nu ska vi inte jinxa något…

Truppen:
En himla tunn trupp fick vi se i söndags och den lär nog inte bli jättemycket starkare ikväll heller. Om Goretzka och Kimmich hinner tillbaka från influensan är oklart men efter Guerreiro och Pavlovics insatser mot Stuttgart är det nog bättre att starta dem igen och inte rusha tillbaka Goretzka och Kimmich ännu. Hellre att de frisknar till och får vila nu under julpausen istället.

Annars är det fortsatt skador på Coman, Mazraoui, Gnabry och Bouna Sarr. Åtminstone kommer Mazraoui och Coman tillbaka i januari är det beräknat, men Sarr som drog korsbandet kommer nog inte spela i en Bayern-tröja igen. Gnabry kommer vara borta 2-3 månader och hans Bayern-karriär känns inte superstabil längre heller.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                     Neuer
Laimer - Upamecano - Kim - Davies
           Pavlovic - Guerreiro
         Sané - Müller - Musiala 
                     Kane

Wolfsburg:
Åh Niko Kovac, hur man inte har saknat din fotboll i München. Vi tackar och bockar än idag för att du förlorade 5-1 mot Frankfurt så vi tog in Flick och vann sextuplen... Inte relevant för nu är Kovac tillbaka i fotbollssammanhang och tränar idag Wolfsburg som haft en intressant säsong så att säga. 2 vinster på 5 senaste matcherna, varav en mot Leipzig starkt nog och en knapp vinst mot Darmstadt i helgen när de grönklädda gick ner på 10 man efter en halvtimmes spel, ingen Lacroix mot Bayern. Kovac har sina mannar och slutade på en respektabel åttonde plats förra säsongen och är i år på en nionde plats. 


Ett namn att hålla koll på hos Wolfsburg är inte bara Sveriges Mattias Svanberg, som gjort fina säsonger under Kovac, men mannen från grannlandet är danske Jonas Wind som stått för 9 mål och 4 assists för Wolfsburg denna Bundesliga-säsong, en riktig stark säsong från dansken. 

Att möta Wolfsburg är aldrig en lätt uppgift, de har alltid någonting up their sleeves som man säger. Sist man möttes var för nästan ett år sedan, februari 2023, där jag minns att Musiala stod för ett makalöst solo-mål som satte spiken i kistan för Bayern. Hur det kommer att se ut ikväll kommer bli intressant minst sagt och med Kovac som varit tidigare Bayern-tränare och har koll in och ut på klubben så kan han komma med vad som helst. Vi såg vad en tidigare Bayern-tränare gjorde mot Bayern sist, Dino Toppmöller’s Frankfurt körde över oss totalt, så en gammal Bayern-tränare ska man aldrig underskatta.

Förväntad startelva Wolfsburg (3-4-2-1):
                  Casteels
     Bornauw - Jenz - Zesiger
Baku - Svanberg - Arnold - Maehle
             Gerhardt - Majer
                      Wind

Matchstart 20.30. Volkswagen Arena, Wolfsburg. Se matchen på Viasat Sport UltraHD eller Viaplay.
 

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-12-20 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München