Signal Iduna Park, 2023-11-04 18:30

Dortmund - Bayern München

INFÖR Der Klassiker: Dortmund - Bayern

INFÖR Der Klassiker: Dortmund - Bayern

Det är dags för Bundesligas största match när Bayern kommer på besök till Signal Iduna Park för årets första upplaga av Der Klassiker.

Pinsamma förlusten i onsdags:
Bayern åkte ut ur DFB Pokal i onsdags mot tredje division laget Saarbrücken i en pinsam prestation. Bayern hade matchen och skulle ha gjort mycket bättre men efter skadan på De Ligt efter 25 minuter och märkliga byten av Tuchel så kunde man inte sätta bollen i nät och inte stå emot Saarbrückens kontring i 96:e minuten som ledde till vinsten för hemmalaget.

Dortmund fans och spelarna själva skrattade nog för sig själva när de såg resultatet och tänker nog att de kommer ha en bra chans på vinst ikväll. Leroy Sané gick till Bayerns klack i Saarbrücken efter matchen och sa att det inte finns några ursäkter längre, spelarna måste ge precis allt de har på plan och visa vad Bayern verkligen går för. En bortamatch mot Dortmund är alltid adrenalinfyllt och Bayern kommer vara hungriga och visa ikväll att matchen i onsdags var bara en dålig dag på jobbet. Tuchels första match som Bayern tränare var mot just Dortmund och efter att själv ha varit tränare för Dortmund vet han nog vad som behövs göras.

Kritik mot Tuchel internt:
Det har varit mycket kritik mot tränaren Thomas Tuchel på sistone från en del spelare. Frågor och kritik ställs med faktumet att man inte har förbättrats fotbollsmässigt och många spelare känner sig utanför. Tuchel är väldigt privat och har sina spelare han pratar med, Leroy Sané och Harry Kane tex. Men de allra flesta spelarna pratar knappt med tränaren och får ofta reda på samma dag från assisterande tränaren Zsolt Löw om man ska starta matchen eller inte. 

Tuchel är inte heller den som håller tillbaka ord. I intervjuer och press är han väldigt öppen med problemen, speciellt i mittfältet och tjatet om den defensiva mittfältaren som saknas. Den debatten har skapat problem för framförallt Joshua Kimmich som ser snett på tränaren. Kimmich ser sig själv som den defensiva mittfältaren men Tuchel håller inte med. Det är en ganska långsökt debatt och tuffa diskussioner att ta men Tuchel måste också vara försiktig med vad han tycker och gör så att man inte tappar tillit till de bättre spelarna och de vill tillslut lämna klubben.

Gamla Bayern- och fotbollslegenden Lothar Matthäus har gått ut i press och öppet sagt att han inte sett någon skillnad från Tuchels Bayern jämfört med Julian Nagelsmann och att något inte stämmer. Det har inte imponerats och Matthäus tillade att man saknar en matchplan och har haft tur i sina vinster. Han säger att Bayern saknar den dominans som man brukar ha och spelar inte bra nog för att heta Bayern München, vilket han har helt rätt i. Matthäus tycker också att Tuchel har varit väldigt öppen i press och med det lilla dramat med Joshua Kimmich och faktumet att mittfältaren har blivit mer obekväm i klubben hjälper inte situationen heller. 

Hur länge Tuchel kommer att vara kvar i Bayern är svårt att säga, min magkänsla säger inte länge, beroende på resultat i ligan och Champions League. Det finns absolut potential och han är fortfarande relativt ny till jobbet, men ska han få behålla jobbet krävs nästan en Champions League-vinst och inte bara ligan, om man nu ens kommer vinna den. Det tycker Matthäus också. “Vinna ligan är inte tillräckligt, den vann man redan förra säsongen, också med mycket tur” sade tysken.

Den tunna truppen skapar problem:
Följer man Bayern vet man att truppen är tunn och man saknar 3-4 spelare som egentligen borde skaffats under sommaren. Det är alldeles för många skador och nu i onsdags syntes det mer än någonsin. Att spela en trebackslinje med Davies - Kim - Laimer var katastrofalt. Det finns en ordinarie mittback i laget som är frisk. EN. De Ligt kommer vara borta nästan två månader, Upamecano är fortfarande inte 100% tillgänglig och det finns risk att man måste rusha en comeback även om det egentligen inte är en bra idé. Unge mittbacken Tarek Buchmann har varit skadad sen i somras och var på väg tillbaka men nu har han dragit på sig en till skada som kommer se honom borta i flera månader. Den urusla planeringen från ledningen i somras leder bara till stora problem nu. 

En comeback för Jerôme Boateng hade varit optimalt. Tysken var nära att joina Bayern igen för några veckor sedan efter att ha tränat med laget i några veckor och visat fina insatser. Det var mycket diskussioner om Boateng med hans privatliv och det var en stor anledning varför man inte tog tillbaka honom. Nu skulle han behövas mer än någonsin i truppen men det kommer inte hända utan att Bayern fans kommer att protestera rejält. 

Truppen:
Det är ikväll som Bayerns trupp kommer vara tunnare än någonsin. Kimmich kommer inte att vara med för hans röda kort mot Darmstadt och De Ligt kommer att vara borta i ungefär två månader. Det är fortsatt frågetecken om Goretzka och Upamecano, som båda är tillbaka i träning. Båda två kommer antagligen följa med till Dortmund och förhoppningsvis få speltid beroende på smärtan. Det är frågan vem av dem som kommer att behöva starta som mittback. Med bara en ordinarie mittback tillgänglig kommer Upamecano vara första prioriteringen men är han inte tillräckligt redo för att spela kommer Goretzka kliva in bredvid Kim. Om båda två mirakulöst inte skulle kunna komma till spel så vet jag helt ärligt inte vad man gör. Mazraoui som mittback med Sarr som högerback är min enda tanke. 

Mittfältet kommer vara intressant och se hur man ställer upp. Laimer kommer att starta i mittfältet och drömscenariot är om Goretzka kan kliva in där medan Upamecano kan starta som mittback. Är inte det möjligt är det sagt att Thomas Müller isåfall kommer kliva in i anfallet och Musiala delar mittfältet med Laimer. Med Kimmich borta och Goretzka ett frågetecken inför matchen är det väldigt tunt. Bayern MÅSTE vara aktiva i januarifönstret för det här är inte hälsosamt.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
Det finns många alternativ på startelvan och med alla skador är det är svårt att bara nämna en. Jag kommer att dela in dem i olika scenarion:

Alternativ 1 (Drömscenariot):
                       Neuer
Mazraoui - Upamecano - Kim - Davies
             Laimer - Goretzka
       Coman - Musiala - Sané
                        Kane

Alternativ 2 (möjlig uppställning om Upamecano inte skulle kunna spela):
                       Neuer
Mazraoui - Goretzka - Kim - Davies
             Laimer - Musiala
        Coman - Müller - Sané
                       Kane

Alternativ 3 (om Goretzka inte kan spela):
                         Neuer
Mazraoui - Upamecano - Kim - Davies
               Laimer - Musiala
          Coman - Müller - Sané
                          Kane

Alternativ 4 (Om både Upamecano och Goretzka inte kan spela):
                     Neuer
Sarr - Mazraoui - Kim - Davies
             Laimer - Musiala
      Coman - Müller - Sané
                      Kane

Det återstår att se under dagen och mot kvällen vem som faktiskt kan spela och hur startelvan faktiskt kommer att se ut.

Borussia Dortmund:
Bayerns motstånd för ikväll är också obesegrade i Bundesliga och har bara förlorat en match denna säsong, i Champions League borta mot PSG med 2-0. Dortmund är starka och oavsett att man tappade sin stjärna Jude Bellingham i somras så har man gjort en bra start på säsongen. Just nu sitter man på fjärde plats i ligan, samma poäng som Stuttgart men sämre målskillnad. De blåsvarta hade en tuff match mot Hoffenheim i cupen i veckan men man såg till att vinna 1-0 och ta sig vidare, annat var det för Bayern som åkte ut på mest pinsamma tänkbara sätt. Dortmund är i överlag bra form denna säsongen och en match mot Bayern slår aldrig fel. 

Dortmund har förlorat en match i Bundesliga under kalenderåret 2023 och det var mot just Bayern i april där man förlorade med 4-2. De har också ett imponerande hemmarekord där de är 26 matcher utan förlust på hemmaplan och de gulklädda ser ingen anledning att ändra på det ikväll. Nu är det Bayern som kommer på besök igen med Harry Kane i spetsen istället. Senaste matchen slutade 2-2 där Anthony Modeste nickade in 2-2 med matchens sista touch. Bayern hade precis tappat Lewandowski och spelade utan en ren anfallare men med en Harry Kane i sjukt bra form kommer det bli tuffare.

Emre Can och Marius Wolf är de enda frågetecken inför kvällen och om de kommer till spel eller inte får vi se. Dortmund har i alla fall en stabil trupp med flera spelare på varje position jämfört med Bayerns tunna trupp.

Dortmund som var nära att vinna Bundesliga förra säsongen men Jamal Musiala och Mainz i sista omgången sade stopp för det när Bayern vann titeln igen. Musiala som satte dit 2-1 mot Köln i 89:e minuten och ett Dortmund som inte kunde stå emot Mainz på hemmaplan i en match som slutade 2-2 gav Bayern ligatiteln för elfte gången i följd. Nu jagar man tolfte och Dortmund vill ha revansch på Bayern. 81.000 fans på Signal Iduna Park är redo.

Förväntad startelva Dortmund (4-3-3):
                            Kobel
Ryerson - Hummels - Schlotterbeck - Bensebaini
             Özcan - Sabitzer - Brandt
               Malen - Füllkrug - Reus

Matchstart 18:30. Signal Iduna Park, Dortmund. Se matchen på Viasat Sport Fotboll och Viaplay.

TV: Senaste mötet mellan Bayern München och Dortmund
 

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-11-04 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München