Inför FC Hansa Rostock - Rot-Weiss Essen

Inför FC Hansa Rostock - Rot-Weiss Essen

Det är ett pressat Hansa Rostock som tar emot Rot-Weiss Essen på lördag eftermiddag. Med bara två segrar på elva omgångar ligger Hansa på en nedflyttningsplats. Våra assisterande tränare Simon Pesch och Markus Rabenhorst leder laget mot Essen. Hansas ordförande Jürgen Wehlend förväntar sig tre poäng.

Läget hos Hansa
På presskonferensen inför matchen mot Essen fanns ingen tränare på plats. Däremot vår ordförande Jürgen Wehlend och vår sportchef Amir Shapourzadeh.
Den som väntat sig att få veta den verkliga orsaken till att Bernd Hollerbach fick sparken blev nog besviken.
Wehlend inledningsvis och Shapourzadeh lite senare talade mest om hur svårt det var att avsked någon med Hollerbachs kvaliteter både som tränare och människa.
Shapourzadeh talade om Hollerbach som en vän och att de senaste dygnen, då man efter flera diskussioner beslutat sig för att avsked Hollerbach, varit jobbiga.
Enligt Jürgen Wehlend sammanträde de ansvariga timmarna efter förlusten i Saarbrücken i tisdags kväll och senare nästan en hel arbetsdag på onsdagen innan man meddelade Hollerbach beslutet att låta honom gå.

Om några detaljer i spelet som fungerat sämre eller Hollerbachs kritiserade trebackslinje ville Amir Shapourzadeh inte prata. Sådant pratar vi om internt och inte med media eller någon utanför vårt team, menade Shapourzadeh.
Den drygt halvtimmeslånga presskonferensen bjöd inte på många rubrikvänliga uttalanden. Varken Wehlend eller Shapourzadeh är kända för drama eller stora ord.
Typiskt nordtyskt skulle man kanske kunna säga.
Det tydligaste svaret kom i början på presskonferensen när Wehlend fick frågan om vad han förväntar sig av våra två kommande hemmamatcher. ”Sechs Punkte” (sex poäng) svarade Wehlend.
Hansa har Rot-Weiss Essen hemma den här helgen och VfL Osnabrück hemma nästa helg. Essen ligger på 16:e , Osnabrück på sista plats. Så ja, absolut bör vi sikta på sex poäng.

Naturligtvis blev det ett par frågor om när vi kan förvänta oss att Hansa presenterar en ny tränare. Amir Sahapourzadeh berättade då att Hansa redan för ett par veckor sedan inlett samtal med potentiella efterträdare till Bernd Hollerbach.
”Inom en snar framtid” kommer man att presentera vår nya cheftränare. Jag är ganska säker på att vi vet vem det blir redan på måndag eller tisdag i nästa vecka.

Hur kommer det se ut på planen på lördag då? Vem vet! Nu får ju assisterande tränarna Simon Pesch och Markus Rabenhorst ta ut laget. Hur tänker de? Kommer de redan nu avskaffa Hollerbachs trebackslinje?
Kommer de hålla fast vid anfallsparet Haugen-Naderi? Får någon spelare som hamnat utanför Hollerbachs ordinarie startelva chansen från start? En motiverad och taggad Nils Fröling till exempel?
Vi får helt enkelt se imorgon. Att inte ha en aning om hur vi kommer att ställa upp imorgon gör åtminstone mig ännu mer taggad.
Jag älskar när det dyker upp en helt oväntad spelare som går in och lyfter hela laget.
Någon gång varje säsong är det dags för just den där spelaren att visa vad han kan, att spelas sig in i laget, att bli en del av ett framgångskollektiv istället för att som innan se på från bänken hur vi förlorar match efter match.
En säsong består av flera faser. Genom en säsong  byter laget alltid skepnad en eller ett par gånger.  Jag vet inte hur många gånger Hansa varit trött och svagt på hösten för att sedan vara ett piggt, framåt, poängplockande lag på våren.
Oftast är laget ett annat på ett par, tre positioner efter jul. Det räcker för att det ska förvandlas till ett vinnande lag med självförtroende.
Vi får se vem eller vilka spelare det blir som ger laget ett nytt ansikte den här säsongen.

Rot-Weiss Essen
Det går inte så bra för Rot-Weiss Essen heller så här långt. Det har bara blivit tre segrar på elva omgångar. Trepoängarna har kommit mot BVB II, Hannover 96 II och Viktoria Köln.
Ett facit som inte precis skrämmer. 
I förra omgången föll Essen med 1 – 3 hemma mot Verl. En match där Essen inledde väldigt försiktigt och lät Verl ta initiativet.
Det är ovanligt att Rot-Weiss spelar så tamt hemma på Stadion an der Hafenstraße.
Efter en halvtimme får Essen sin försvarare Julian Eitschberger utvisad efter en stämpling.
I andra halvlek gör Verl mål efter 30 sekunder. Essen vaknar till liv och har en stark period på tio minuter innan Verl gör 0 – 2.
Essen är tröttkört men får chansen att komma tillbaka in i matchen när man får straff och reducerar till 1 – 2 med 20 minuter kvar. Sedan är det rullgardinen när Verl gör 1 – 3 i slutminuterna.
En match där Essen får kämpa i underläge och ett rött kort som blev väldigt diskuterat. Särskilt som domaren först halar upp det gula kortet och sedan ångrar sig och visar rött.
Det är säkert ett väldigt revanschsuget  Rot-Weiss Essen som reser de 54 milen till Rostock.

Rot-Weiss Essen storhetstid ligger ett gott stycke tillbaka i historien – så tidigt som på 50-talet, innan Bundesliga fanns. Klubben blev tyska mästare 1954/55. På den tiden avgjordes mästerskapet i en final.
I den finalen ställdes Essen med VM-hjälten Helmut Rahn (sköt avgörande 3 – 2-målet mot Ungern i finalen) mot 1. FC Kaiserslautern med bröderna Fritz och Ottmar Walter, Werner Kohlmeyer, Werner Liebrich och Horst Eckel i laget. Alla dessa spelare hade spelat VM-finalen mot Ungern ett år tidigare. Att Essen mäktade med att slå detta Kaiserslautern i finalen var en sensation.
Legenden säger att Helmut Rahn, efter det att han kom hem till Essen efter VM-triumfen och sedan resten av sitt liv aldrig behövde betala en öl mer på krogen. Alltid fanns det någon som ville bjuda på en bärs.
Alltid fanns det någon som ville höra om MÅLET en gång till. ”Helmut, erzähl mich dat Tor!” (dialekt) hette det alltid.  

I modern tid, låt oss ta tiden från murens fall och fram till nu, har Rot-Weiss inte spelat någon säsong i Bundesliga, bara fem säsonger i 2. Liga och i övrigt nästan bara Regionalliga.
Sedan 2022 spelar man i 3. Liga. Själv gillar jag och har alltid gillat Rot-Weiss Essen. För de första är Essen en storstad i Ruhrgebiet och i Ruhrgebiet tycker jag att det är lätt att trivas.
Det är precis som att på ett sådant tättbefolkat ställe på jorden blir människor väldigt bra på att umgås med varandra. I Ruhrpott kan man ge och ta, allt är inte så förbannat allvarligt och sist men inte minst så har människorna flabben med sig. De kan säga något roligt eller dräpande eller snällt eller väldigt sant om livet. Man pratar med varandra.
En annan sak som åtminstone för mig gör det lätt att gilla Rot-Weiss Essen är fansen. Alltid många, alltid trogna. Varje hemmamatch lockar fler än 15.000. Det är aldrig under 1000 egna fans på bortamatcherna.
2000 RWE-fans följer med till Rostock imorgon.

Matchen
Avspark: 14:00
Publikprognos: ca. 24.000 (2.000 Essenfans)
Färger: Hansa i vit tröja med blåa ränder, blåa byxor, vita strumpor. Essen i röd tröja, röda byxor, röda strumpor.
Domare: Felix Wagner
TV: Magenta (Tyskland, abonnemang)
Väder: 16 grader, molnigt, måttlig vind.
Hashtag: #FCHRWE
Radio: Hansas fanradio 

Preliminär startelva, Hansa
Uphoff - Gürleyen, Pfanne, Roßbach - Mejdr, M. Schuster, Dirkner, K. Schumacher - Lebeau - Naderi, Haugen

Preliminär startelva, Rot-Weiss Essen
Golz - Rios Alonso, Schultz, Kraulich - Kaiser, Kaparos, Müsel, Voufack - A. Arslan - Wintzheimer, Vonic

12:e omgången
FC Ingolstadt 04 – Borussia Dortmund II fre. 19:00
Arminia Bielefeld – Alemannia Aachen lör. 14:00
VfL Osnabrück – 1. FC Saarbrücken lör. 14:00
FC Hansa Rostock – Rot-Weiss Essen lör. 14:00
SpVgg Unterhaching – Viktoria Köln lör. 14:00
Dynamo Dresden – Hannover 96 II lör. 14:00
SC Verl – SV Sandhausen lör. 16:30
Energie Cottbus – TSV 1860 München sön. 13:30
VfB Stuttgart II – FC Erzgebirge Aue sön. 16:30
SV Waldhof Mannheim – SV Wehen Wiesbaden sön. 19:30
 

..2024-10-25 15:47:20
Author

Fler artiklar om Hansa Rostock