Etihad Stadium, 2023-04-11 21:00

Manchester C - Bayern München

INFÖR: Manchester City - Bayern München
Serge Gnabry firar sitt mål mot PSG som punkterade matchen och skickade Bayern München till kvartsfinal.

INFÖR: Manchester City - Bayern München

Champions League är tillbaka och ikväll rullar de första kvartsfinalerna igång. Först ut är den största på pappret då Manchester City ska ta emot Bayern München på Etihad Stadium. En match som innehåller ett flertal återseenden bland både spelare och tränare.

Tuchels start i München:
För drygt två veckor sedan stod det klart att Bayern München valde att sparka huvudtränaren Julian Nagelsmann för att kort därefter göra klart med Thomas Tuchel. Ett väldigt hastigt beslut där grunden till beslutet låg i att andra klubbar började visa starkt intresse för Tuchel som Bayern länge hade uppskattat. Därför valde man att plocka in den tyske tränaren innan det blev för sent. 

En vecka senare kastades Tuchel rakt in i ett ‘’Der Klassiker’’ som kan ha blivit en avgörande match när säsongen ska avslutas i slutet av maj. Bayern vann matchen med 4-2 och tog därmed över förstaplatsen i tabellen och ligger nu två poäng före Dortmund som gick ner till en andraplats. Tuchel gjorde inte några drastiska förändringar i sin första startelva, men skiftade däremot till en fyrbackslinje som Nagelsmann inte använt sig särskilt mycket av under den senaste tiden. Tuchel har själv nämnt att han inte har mycket tid på sig att ändra spelsättet till sin filosofi, utan i detta läget handlar det om vad spelarna själva känner sig mest bekväma med, och så får Tuchels filosofi vänta tills nästa säsong. 

4-2-vinsten mot Dortmund gav en god stämning både i truppen och bland fansen. Den stämningen skulle dock snabbt förändras då man för exakt en vecka sedan snopet åkte ut från DFB-Pokal mot Freiburg. Bayern tog ledningen efter 20 minuter då Dayot Upamecano nådde högst på en hörna och nickade in 1-0. Några minuter senare kvitterade Freiburg efter ett otroligt distansskott. Efter det hade Bayern stora problem med att bryta ner Freiburgs låga försvar och mitt i väntan på förlängningen skulle en Freiburgspelare skjuta på Jamal Musialas arm i Bayerns straffområde. Domaren pekade på straffpunkten och fram klev Lucas Holer som därmed avgjorde matchen i den 95:e minuten. 

I helgen fick Bayern chans till revansch direkt då man ställdes mot varandra i ligaspelet. Bayern utnyttjade chansen och vann matchen med 0-1 trots stora problem att lyckas överlista Freiburgs låga försvarsspel. Det som krävdes för att göra mål var att en mittback skulle dra till med ett makalöst långskott som steg rakt upp i krysset. Matthijs de Ligt var det som klev fram, och snacka om rätt tillfälle! De offensiva spelarna var allt annat än effektiva framför mål och brände alldeles för många chanser, något som absolut inte får hända ikväll.

Tung skadesmäll för Bayern:
Någon som faktiskt har varit effektiv framför mål för Bayern denna säsongen är Choupo-Moting. Lagets enda renodlade ‘’nia’’, om man inte räknar med Mathys Tel som inte riktigt har åldern inne än. Hittills har det blivit 17 mål på 28 matcher för den kamerunske anfallaren. Ikväll får han dock inte chansen att utöka de siffrorna då han har lämnats hemma i München på grund av knäproblem. Tuchel tvingas därmed att lösa anfallspositionen på något annat sätt. I helgen blev det Serge Gnabry som fick vikariera. 

Utöver Choupo-Moting är det endast Manuel Neuer och Lucas Hernández som saknas i truppen som igår reste till Manchester. Tuchel har ett antal positioner där han förmodligen funderar fram och tillbaka vilka han ska välja. Högerbackspositionen är en av de, där han har fyra olika alternativ. Sedan återstår det att se vilka fyra det blir längst fram. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                        Sommer
Cancelo - Upamecano - de Ligt - Davies
               Kimmich - Goretzka
           Coman - Musiala - Sané
                         Müller


Manchester City:
Manchester City befinner sig i en makalös form då man vunnit de åtta senaste matcherna i ligaspelet samt tagit sig vidare från åttondelsfinalen mot RB Leipzig i Champions League efter en 8-1-vinst över två matcher. Den första matchen som spelades i Leipzig slutade 1-1 och den tyska klubben hade stora förhoppningar om att lyckas slå ut en av förhandsfavoriterna. Väl på Etihad Stadium sprang verkligheten ikapp gästerna och Leipzig fick se sig besegrade med hela 7-0, varav 5 av målen gjordes av en viss norrman. 

Ja, när det snackas om Manchester City måste man såklart nämna Erling Braut Haaland, oavsett om man vill det eller inte. I helgen var han tillbaka i startelvan efter att ha tvingats lämna återbud till sitt Norge under det senaste landslagsuppehållet på grund av skadekänningar, och dessutom missat stormötet mot Liverpool för drygt en vecka sedan. Manchester City besegrade Southampton med 1-4 och Haaland stod för två av målen. Hans andra gjordes med en cykelspark på Jack Grealishs inlägg och betydde att norrmannen nu står på 30 mål i Premier League den här säsongen. 4 mål till krävs för att han ska komma upp i Alan Shearers och Andy Coles rekord på 34 mål under en och samma Premier League-säsong. Mycket talar för att han kommer lyckas med det då han har hela 8 matcher på sig. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                 Ederson
  Akanji - Dias - Stones - Aké
         Rodri - Gündogan
Mahrez - De Bruyne - Grealish
                Haaland


Bild från senaste gången laget ställdes mot varandra

Kärt återseende för Pep Guardiola:
Senaste gången lagen drabbades samman var Pep Guardiola tränare för Bayern München. Pep var tränare för Bayern mellan åren 2013 och 2016 och lyckades inte under hans tre år i klubben med någon Champions League-titel som var målet. Trots att Bayern ville ha kvar honom så bestämde han sig för att flytta till England och ta över Manchester City, och idag är det första gången man möts efter den flytten. Guardiola berättade själv i gårdagens presskonferens om när han tog över Bayern:
''When Bayern Munich call, you have to go. This train only passes once. I don't regret it one second and won't forget how they took care of my family''. 

Kärt återseende för Cancelo, eller?
Som vi alla vet är Joao Cancelo utlånad till Bayern från just Manchester City. Kul för honom kanske man tänker då, att få ställas mot sina före detta lagkamrater, eller så kanske det mest känns konstigt med tanke på Cancelos och Pep Guardiolas avsked. Portugisen sägs ju enligt uppgifter ha varit upprörd över speltiden han fick i Manchester City vilket har lett till bråk mellan honom och Pep. Därmed lånades han ut till Bayern, där han dock inte fått överdrivet med speltid heller. Tuchel har nämnt flera gånger att han är ett stort fan av Cancelo vilket kan betyda att vi får se mer av honom under resten av säsongen. För honom är det väldigt viktigt att han får spela just i kvällens och nästa veckas match mot klubben som han egentligen tillhör. 

Vad kan vi förvänta oss av Bayern München?
Bayern München kliver in på Etihad Stadium som små underdogs kan man säga. Manchester City har favoritskapet på sin sida med små marginaler. Dessutom väcks det fler frågetecken nu när Choupo-Moting inte är med i truppen och Bayern kommer tvingas att spela utan en renodlad ’’nia’’. Antingen kommer det bli Serge Gnabry, Sadio Mané eller Thomas Müller som får vikariera längst fram. Gnabry gjorde det i helgen mot Freiburg och stod för en helt okej insats. Med lite flyt hade han kunnat åka hem som tvåmålsskytt. Mané har ett starkt facit mot just Manchester City vilket skulle kunna vara en faktor till att Tuchel väljer honom. Müller brukar ofta falla ur matchbilden totalt när han spelar längst fram och jag tror dessutom att fart kommer bli viktigt ikväll när Bayern ska kontra. Om Müller ska spela så är det isåfall som ‘’tia’’ och så får Musiala flyttas ut på en kant. Jag personligen är kluven över den frågan då jag som sagt gärna vill ha in så mycket fart som möjligt, men samtidigt borde man lärt sig vid detta laget att man inte petar Müller i de stora matcherna. 

En annan fråga som diskuteras är högerbackspositionen där Tuchel kan välja mellan Joao Cancelo, Benjamin Pavard, Noussair Mazraoui och Josip Stanisic. Jag är inget fan av Pavard som högerback, utan om Pavard ska spela ska det vara som mittback, helst i en trebackslinje. Jag tror på Cancelo med tanke på hur hungrig han borde vara för att bevisa framför ögonen på Pep Guardiola och Cityfansen att han är en spelare som ska starta. Är dock osäker på om jag och Tuchel resonerar på samma sätt gällande den frågan. Tuchel skulle kunna välja Pavard då han är den bästa defensiva högerbacken. Jag tror dock att hans snabbhet kan bli ett problem i en match som denna, och jag tror dessutom att Cancelos bolltrygghet kommer bli väldigt viktig, plus att Cancelo vet hur varje Cityspelare tänker i olika situationer. 

Känslan är att det kommer bli oerhört tufft ikväll. Vi har dock sett att oavsett de svaga resultaten i ligan så har Bayern alltid steppat upp i Champions League när det gäller som mest. Pep Guardiola kanske har en del hjärnspöken kvar från CL-finalen 2021 när Tuchels Chelsea besegrade Peps Manchester City med 1-0. Säsongens hittills viktigaste match är det som väntar, och jag tror jag talar för alla Bayernfans där ute att nervositeten just nu är obeskrivlig. 

Avspark: 21:00
Plats: Etihad Stadium
TV-kanal: Cmore
Typ av match: Champions League, kvartsfinal, första mötet

Josef Andersson@JosefAndersson92023-04-11 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München