Old Trafford, 2023-12-12 21:00

Manchester U - Bayern München

INFÖR: Manchester United - Bayern München

INFÖR: Manchester United - Bayern München

Efter en bitter förnedring i helgen är Bayern förhoppningsvis hungriga på en vinst när man gästar ett formsvagt Manchester United på Old Trafford.

Hur kommer man att agera efter 5-1 förlusten mot Frankfurt?:
Efter en sådan förlust fick inte bara vi fans en reality-check, men förhoppningsvis spelarna också. Att heta Bayern och förlora med såna siffror är inte acceptabelt. Sådana förluster har hänt innan, 5-1 mot just Frankfurt 2019 och 5-0 mot Gladbach i cupen 2021, till exempel. Det gäller mer än någonsin att visa en reaktion ikväll och att helgens match bara var en engångsgrej. Man har redan säkrat grupp vinsten för en månad sedan, men ännu lever en svit på 39 obesegrade matcher i CL-gruppspelet som man inte vill bryta. Den sviten ses som en motivation för Bayern i gruppspelssammanhang men också att komma tillbaka till sitt riktiga jag. Bayern har inte vunnit en match sedan 24 november när man bara vann 1-0 mot bottenlaget Köln, det är en mörk period just nu, både utomhus efter kl 15 och för Bayern.

Bayern håller kvar vid Tuchel som sin tränare och ska man vara ärlig så gör det inte saken bättre att akut sparka honom, men lite deja vu efter matchen mot Frankfurt i helgen fick man. Scenario:

Hösten 2019: *Niko Kovac är tränare för Bayern*. Säsongen innan blev man utslagna ur Champions League mot ett engelskt lag som vann hela turneringen (Liverpool). En spelmässigt svajig start på nya säsongen, man möter Frankfurt på bortaplan i ett vitt matchställ och förlorar med 5-1. Kovac får sparken efter matchen, in kommer Hansi Flick, första matchen för honom är en Champions League match. Resten är historia. Historiska Sextuple-säsongen.

Hösten 2023: *Thomas Tuchel är tränare för Bayern*. Säsongen innan blev man utslagna ur Champions League mot ett engelskt lag som vann hela turneringen (Manchester City). En spelmässigt svajig start på nya säsongen, man möter Frankfurt på bortaplan i ett vitt matchställ och förlorar med 5-1. Hansi Flick är utan jobb just nu och nästa match Bayern har är en CL-match. Deja vu någon eller är det bara jag? Allt vi behöver är Flick och en global pandemi så är allt bra igen. 

Såklart har många åsikter om Tuchel och många en starkare reaktion än andra, men att sparka Tuchel skulle aldrig ha hänt oavsett. Magkänslan sa sparka honom, universum försöker berätta åt oss att göra det då det är samma scenario som 2019, men ännu är han kvar idag. Skämt Åsido så är det lite läskigt hur det är exakt likadant som för fyra år sedan, men Tuchel får nog vara kvar åtminstone säsongen ut om inte ledningen kommer med “Trippeln var i fara” (anledningen till att Bayern sparkade Julian Nagelsmann).

Bayern fans vs UEFA:
Under måndagen blev Bayern fans inte jätte sams med UEFA. Bayern är kända för att ha vilda fans med mycket pyroteknik. Våra ultras brinner för denna fotbollsklubb, den är i deras blod och DNA. Det värmer spelarna och oss andra att se vilka passionerade fans vi har och pyrotekniken är minst sagt snygg, men UEFA försöker förstöra det roliga. Efter Bayerns framträdande på Parken när man mötte Köpenhamn kom pyron ofta fram under matchen och UEFA var inte glada. Bayern blev igår bötade med €40.000 och en varning om att skulle pyroteknik användas igen så kan man få mer straff, inklusive ett förbud att ha bortafans för matcher i UEFA-matcher (år 2025 och efter isåfall), om det är bara en match eller flera vet vi inte. Skulle Bayern fans bryta mot reglerna så kan klubben också riskera att behöva spela matcher bakom stängda dörrar, som man gjorde 2020 under corona tider. Ironiskt nog så var Bayern som bäst bakom stängda dörrar, men det är en annan femma. 

Bayern fans kan vara brutala och ibland väldigt dumma, ultras åtminstone. Kommer de att hålla sig från pyroteknik? Antagligen inte. De gillar Bayern för mycket och kommer att protestera på ett sätt eller annat om man känner dem rätt. Bayern fans är kända för att kunna protestera under matcher via dukar eller tifos som de har på läktaren med uttalanden som “F*CK VAR! F*CK UEFA”, “Twenty is plenty” eller “70€? We’re still not Neymar. F*CK PSG”. Ni hör, väldigt uttalande och inte rädda för konsekvenser. Det kommer bli intressant och se om de håller sig, även efter att Bayern själva gick ut och sa att “använd inte pyroteknik”. 

Truppen:
Bayern reste till Manchester med fyra spelare som lämnade hemma. De Ligt, Gnabry, Ulreich och Sarr. Gnabry kommer att missa 2-3 månader efter sin skada mot Frankfurt efter bara tre minuter på plan. Det börjar närma sig tack och godnatt för hans Bayern-karriär tror jag. Han får €17 miljoner i lön varje år och har gjort ett mål denna säsongen och har knappt spelat. Får se hur situationen utspelar sig men han blir hemma ikväll också.

Jamal Musiala fick några minuter mot Frankfurt efter sin skada mot Galatasaray i november, om han kommer till start ikväll är oklart och Tuchel ska se under dagen hur han känner sig. Musiala sa själv i presskonferensen igår kväll att han är redo att spela, det lär inte bli 90 minuter för tysken men han kanske kommer till start och Müller isåfall byter av honom efter dryga timmen skulle jag tippa på. 

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                       Neuer
Laimer - Upamecano - Kim - Davies
           Kimmich - Goretzka
       Coman - Musiala - Sané
                        Kane

Manchester United:
Jag tror inte Erik Ten Hag är den gladaste människan på planeten just nu, hans Manchester United är inte i toppform så att säga. De ligger sjukt nog på en sjätteplats i Premier League även fast det känns som att de förlorar varje vecka. United tar emot Bayern efter en bitter förlust 0-3 mot Bournemouth på hemmaplan i helgen och en svag period för gamla Bayern II-tränarens mannar. 

United har inget val än att ta poäng av Bayern ikväll om de vill ha någorlunda chans på avancemang i Champions League eller ens ta sig till Europa League. Blir det förlust ikväll så slutar man sist i gruppen och det är då upp till matchen på Parken mellan Köpenhamn och Galatasaray vem som tar sig vidare och vem som droppar till Europa League. Oavsett kommer United inte ge upp utan en fight, men en tuffare fight i Champions League gruppspelet går inte att hitta. Bayern är sugna på att komma tillbaka i form och utöka sviten till 40 obesegrade matcher medan United kommer ge allt för att fortsätta lira i Europa denna säsongen. Harry Kane känner Old Trafford väl och har gjort mycket mål där under sin tid i Spurs. Allt tyder på att vi kommer att se en riktigt bra match ikväll.

Det rapporterades att Martial och Rashford missade sista träningen innan matchen pga sjukdomar. Om de kommer till spel eller inte är upp till Ten Hag att känna efter, men en ganska tung skadelista har han oavsett. Casemiro, Martinez och Mount bland annat och nu potentiellt Rashford och Martial.

Förväntad startelva Manchester United (4-2-3-1):
                      Onana
  Dalot - Maguire - Varane - Shaw
             Mainoo - McTominay
 Antony - B. Fernandes - Rashford
                       Höjlund

Matchstart 21:00. Old Trafford, Manchester. Se matchen på TV4 play och TV4 fotboll.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-12-12 06:30:00
Author

Fler artiklar om Bayern München