INFÖR: Preußen Münster - Bayern München. Blir det inte vinst för Bayern ikväll blir man orolig.

INFÖR: Preußen Münster - Bayern München. Blir det inte vinst för Bayern ikväll blir man orolig.

Många tyska lag har redan avancerat en runda i cupen och vissa har redan åkt ur cupen men nu är det dags för tyska mästarna Bayern München att kliva in i årets upplaga av DFB Pokal. Ikväll ställs man borta mot tredje division laget Preußen Münster i första rundan.

Det SKA vara vinst ikväll:
Från ett neutralt öga så kan det alltid vara kul med en underdog som går långt i cupen och slår ut de bästa lagen, men ser man det med ett Bayern öga så måste och ska det vara vinst ikväll. Det får inte bli en repris på säsongen 20/21 när man åkte ut mot 2. Bundesliga laget Holstein Kiel på straffar i andra rundan. Man går in som klara favoriter ikväll och ska kunna dominera och ta sig vidare till nästa runda utan problem. Skulle man på något mirakulöst sätt inte ta sig vidare ikväll kommer man bli orolig, många ögonbryn kommer höjas och frågor kommer att ställas.

7-0 krossen i helgen:
Om ni läste lördagens matchrapport så vet ni att Bayern visade en världsklassig insats mot Bochum i helgen där man vann med hela 7-0 i år igen. Ända sedan Bochum tog sig upp till Bundesliga igen har Bayern varje säsong, 21/22, 22/23 och 23/24, nu vunnit 7-0 varje gång man mötts på hösten. Ganska imponerande. 

Någon som stod för en 10/10 insats var Harry Kane som gick hem med ett hattrick och två assister från lördagens match. Engelsmannen har verkligen börjat hitta in i laget mer och mer för varje dag som går och numren han kommer med är imponerande. Kane stod för ett nytt klubbrekord där han nu gjort 7 mål på sina första 5 Bundesliga-matcher. Rekordet låg innan på 5 mål på första 5 matcherna där legenderna Gerd Müller, Miroslav Klose och Mario Mandzukic alla låg på fem baljor vardera. Imponerande start från englands lagkapten. 

Tuchel valde att spela med två anfallare i lördags, Harry Kane och Choupo-Moting, i en 4-2-2-2 formation och det funkade minst sagt galant. Jag tror att Mathys Tel kommer att få starta bredvid Kane som jag tror kommer bli utbytt ganska tidigt, eftersom man troligen tar en säker ledning ganska tidigt, och så man slipper riskerna för potentiella skador. Spelar man som man gjorde i lördags mot Bochum så kommer Preußen Münster få en tuff kväll. 

Inte vunnit DFB Pokal sedan 2020:
Bayern har inte varit bästa vänner med DFB Pokal på senaste åren så att säga. Man har inte vunnit pokalen sedan 2020 där bucklan var en del av den historiska sextuple-säsongen. Sedan dess har det bara varit en besvikelse. Vi var inne på fiaskot mot Holstein Kiel där ingen visste hur det hände, Kiel hade nog bara mer självförtroende och Bayern var långt ifrån på hugget den kvällen. Året efter blev det fiasko igen när man ställdes mot Borussia Mönchengladbach på bortaplan. Man brukar tycka att Gladbach har en förbannelse över Bayern på senaste åren, de spelar alltid som Barcelona i sina bästa dagar mot just Bayern, men ingen annan. Det var fallet hösten 2021 när Bayern åkte på en extremt tung 5-0 förlust mot Gladbach i cupen och dåvarande tränaren Julian Nagelsmann fick kritik direkt efter att han precis tagit över som tränare. 

På tal om kritik efter att just tagit över som tränare så var det fallet igen när man tidigare i vår valde att sparka Julian Nagelsmann och låta Thomas Tuchel ta över. Tuchel fick en drömstart med en 4-2 vinst över Dortmund och skulle sen ta emot Freiburg på hemmaplan i kvartsfinal i cupen. Det var ingen ljus dag för Tuchels mannar när man i absolut sista matchminuten får straff dömd mot sig och Lucas Höler säkert kunde skjuta Freiburg vidare i cupen. Efter tre fiaskon på tre raka säsonger i cupen är det i år dags att visa vad man går för. Heter man Bayern München så ska man egentligen vinna cupen varje år, eller åtminstone ta sig längre än andra rundan eller kvartsfinal.

Truppen:
Det finns lite frågetecken i Bayerns trupp för kvällen, bland annat mittbacksparet Upamecano och Kim Min-jae. Tuchel i gårdagens presskonferens sade att båda är frågetecken inför kvällen, vilka anledningar vet vi inte, men troligen trötthet eller någon känning. Ingen av mittbackarna fanns med på bilder från gårdagens träning och antagligen jobbade de själva inomhus på gymmet eller liknande. Holländaren Matthijs de Ligt kommer inte spela ikväll då han drog på sig en smäll mot Bochum i helgen. Efter en scan i lördags så visade det sig inte vara något allvarligt och det var mest troligt en överbelastning. Matthijs kommer stanna hemma och kommer kunna vara i skick mot Leipzig i helgen istället. 

Men det lämnar frågan, vad gör man med försvaret? Om Upamecano och Kim inte kan komma till spel och de Ligt stannar hemma med skada, vem lämnar kvar som mittback? Ingen. Den unge talangen Tarek Buchmann hade varit ett alternativ om inte han själv också hade varit skadad. Jag är väldigt förvirrad, säkert Tuchel med, och det ska bli väldigt intressant och se hur man löser detta… Kommer man spela med någon från akademilaget? Kommer någon som Goretzka gå ner som mittback istället? Det återstår att se men förhoppningsvis är det inget allvarligt med varken Upamecano eller Kim och båda kan komma till spel.

Förutom försvaret så hoppas jag på rotation ikväll. Vi vet med säkerhet enligt Tuchel själv att det israeliska nyförvärvet Daniel Peretz startar sin första match för Bayern mellan stolparna. Unge vänsterbacken Franz Krätzig skulle jag personligen vilja se från start, speciellt efter hans fina inhopp mot Bochum i helgen. Det skulle också ge chansen för Davies att få vila lite då han spelat mycket på sistone. Mathys Tel som varit helt otrolig som inhoppare den här säsongen hoppas jag får en startplats bredvid Kane eller på kanten och en debut för tidigare skadade Raphaël Guerreiro hade varit kul att se.

Skulle jag få gissa själv så tror jag att startelvan nedanför, eller liknande, kommer starta för att säkra en tidig och stabil ledning och kring halvtid kommer man troligen göra många byten för att ge de unga grabbarna/reguljära avbytare lite speltid. 

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                         Peretz
Mazraoui - Upamecano - Kim - Davies
            Kimmich - Goretzka
          Gnabry - Musiala - Tel
                          Kane

Preußen Münster:
Med all kärlek och respekt till Preußen Münster så är det nog inte en klubb många människor följer om man inte är en supporter av klubben. De befinner sig just nu på en femtonde plats i 3. Liga, tyska tredjedivisionen, och att bli olyckligt lottade mot Bayern i första rundan är kanske inte jättekul. Det är såklart inte varje dag man möter något stort lag som Bayern så jag tror absolut det kommer vara bra drag på arenan ikväll oavsett vad som står på resultattavlan. Man kommer ha det tufft ikväll, man går in som underdogs till denna match och pressen ligger på Bayern för att krossa dem och ta sig vidare. Jag tror att Preußen Münster kommer spela med mycket passion och motivation för att potentiellt kunna skriva historia. Vem vet, det kanske blir en Holstein Kiel situation ikväll.

En relation mellan klubbarna är att målvakten Johannes Schenk, som tillhör Bayern och skrev i somras på ett kontrakt till 2025, nu spenderar säsongen i Münster på lån från tyska mästarna. Schenk, som är en egen Bayern-produkt och visat mycket potential genom åren, tog beslutet att denna säsong få mer speltid och kunna utvecklas ytterligare. Dock har han inte fått så mycket speltid som han önskar sig men kommer säkert få starta mellan stolparna mot sin moderklubb ikväll åtminstone.

Förväntad startelva Preußen Münster (3-1-4-2):
                               Schenk
                       Hahn - Kok - Koulis
                                 Bazzoli
Kankam Kyerewaa - Mrowca - Preißinger - Böckle
                   Wegkamp - Grodowski

Matchstart 20:45, Preußenstadion, Münster. DFB Pokal, första rundan. Se matchen på Sportbladet Play.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-09-26 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München