Red Bull Arena, 2023-09-30 18:30

RB Leipzig - Bayern München

INFÖR: RB Leipzig - Bayern München
Thomas Tuchel och Bayern är sugna på revansch mot RB Leipzig

INFÖR: RB Leipzig - Bayern München

Bundesliga bjuder på ännu ett toppmöte där Bayern gästar RB Leipzig. Efter tunga 0-3 förlusten i Supercup-finalen i augusti är Bayern idag sugna på revansch.

Bayern i bra form:
Bayern har ännu denna säsongen inte förlorat en match. Vill man räkna Supercupen mot Leipzig som del av förra säsongen eller denna säsongen är upp till en själv, men i Bundesliga, Pokal och Champions League denna säsong är man obesegrade.

Tuchel har äntligen hittat någon typ av taktik som verkar funka och spelarna börjar hitta kemi mellan varandra. Framförallt Kane och Sané som just nu enligt mig är den farligaste duon i världen. Denna säsong har de 17 mål/assists mellan varandra vilket är sjukt imponerande. Harry Kane, som fick 30 minuter mot Leipzig dagen efter han signerade sitt kontrakt med 4 timmars sömn, kommer att vara väldigt mycket farligare och på hugget ikväll. Engelsmannen hade en imponerande förra helg där han stod för ett hattrick och två assister och utsågs till Europas bästa spelare förra helgen utifrån ett ex-antal fotbollsappar. 

Man har inte besegrat Leipzig ända sedan 2022 årets Supercupfinal när man vann med 3-5 mot Leipzig. Sedan dess har resultaten varit 1-1, 1-3 Leipzig och 0-3 Leipzig. Att möta Leipzig är aldrig lätt och det kommer inte bli lätt ikväll heller. Det är dags för Bayern att steppa upp och ta tre poäng ikväll och säkra förstaplatsen i ligan igen, där Dortmund just nu befinner sig.

11-0 i målskillnad på senaste två matcherna:
Bayern hade en lekstuga mot Bochum förra helgen och en intressant tripp till Münster där man inte hade en mittback på plan. 

Lekstugan mot Bochum var den bästa prestationen vi sett från Bayern denna säsong, inte bara resultatmässigt, men spelmässigt. Man lirade med en 4222 formation med Choupo-Moting och Kane längst fram och det funkade galant. Kane sken och Choupo öppnade målfesten, också en bra duo längst fram. Försvarsmässigt var det också en stabil dag där Matthijs de Ligt äntligen fick starta efter mycket om och men senaste veckorna, han stod till och med för ett mål den dagen. Dock utbytt i halvtid efter en känning som inte visade sig vara allvarlig men ytterligare en bra prestation från holländaren som förtjänar mer speltid. 

En rolig match fick man se när Bayern åkte på besök till Münster för cupspel i tisdags. Det fanns en stor fråga innan matchen, varenda mittback var skadad. Så, med ingen ordinarie mittback i truppen den dagen fick Leon Goretzka och Noussair Mazraoui steppa upp och spela mittback båda två. Ironiskt nog var de bland de två bästa spelarna på plan den dagen när man vann 4-0, Goretzka tog till och med hem matchens lirare-trofeén. Med en imponerande ‘tager vad man haver’ match mot ett svagare motstånd, absolut, så var spelet bra ändå och mittbackarna Upamecano och Kim kunde med gott samvete vila upp sig för kvällens möte. 


Truppen:
Bayern har tre namn på skadelistan. Manuel Neuer, som varit skadad sedan december men är nu tillbaka i träning och kan göra sin comeback efter landslagsuppehållet om några veckor. Serge Gnabry, som bittert drog på sig en fraktur i armen efter en kollision med Johannes Schenk, Bayerns målvakt som denna säsong är utlånad till Preußen Münster. Beroende på hur hans arm läker efter operation så kommer Gnabry vara borta 4-6 veckor ungefär. Matthijs de Ligt kommer inte att vara närvarande ikväll heller då hans känningar från förra helgen ligger kvar ännu. En comeback mot Köpenhamn eller Freiburg är mest troligt för holländaren.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                     Ulreich
Laimer - Upamecano - Kim - Davies
             Kimmich - Goretzka
         Sané - Musiala - Coman
                      Kane

RB Leipzig:
Leipzig är ett riktigt formstarkt lag denna säsong som som inte kommer visa något annat ikväll. De befinner sig just nu på en femteplats, bara en poäng bakom Bayern, Leverkusen och Stuttgart. Leipzig, som förlorat en gång denna säsong hittills, mot just Bayer Leverkusen, en tajt match där man förlorade 3-2 mot Xabi Alonsos mannar. 

Leipzig spelade sin första runda i DFB Pokal i onsdags när man mötte 2. Bundesliga-laget SV Wehen Wiesbaden. Utifrån Leipzigs standard var det en svag insats. Man vann tillslut med 3-2 efter två tidiga mål. Oavsett en svag och dålig insats från Leipzig tog man sig vidare till andra rundan i cupen. Ska man spela som man gjorde då så kommer man ha en tuff kväll mot ett formstarkt Bayern. 

Ikväll saknar man en av sina bästa spelare, Dani Olmo. Spanjoren som förstörde Bayern med egna händer med ett hattrick i supercupfinalen i augusti är borta från dagens match med skada. Utöver Olmo är även Timo Werner borta. Tysken, som inte haft bästa comebacken i Leipzig efter några år i Chelsea, är alltid en viktig spelare oavsett. Werner var mannen som sköt Leipzig till seger mot Borussia Mönchengladbach förra helgen efter ett mål i 75:e minuten från anfallaren. Bra nyheter för Bayern fans, men inte lika för Leipzig fans. 

Förväntad startelva Leipzig (4-2-2-2):
                      Blaswich
Henrichs - Simakan - Lukeba - Raum
              Schlager - Kampl
           Simons     -     Forsberg
                Openda - Sesko

Matchstart 18:30. Red Bull Arena, Leipzig. Se matchen på Viasat Sport Fotboll och Viaplay.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-09-30 14:04:00
Author

Fler artiklar om Bayern München