2022-02-16 21:00

Red Bull Salzburg - Bayern München

INFÖR: RB Salzburg - Bayern München

INFÖR: RB Salzburg - Bayern München

Efter helgens fall mot Bochum i ligan så är det dags för Bayern München att gå in i Champions League-slutspelet. RB Salzburg står för motståndet vilket på pappret ses vara ett tacksamt motstånd för Bayerns del. Men var har vi egentligen Bayern för tillfället? Lyckas de ta sig upp och slå tillbaka efter helgens chockförlust?


Bayern München:
Inför helgens möte mot VfL Bochum så kändes det på förhand som att Bayern skulle plocka 3 enkla poäng utan problem. Så blev dock inte fallet utan hemmalaget chockade gästerna och vann med 4-2. Bayern tog tidigt ledningen genom Robert Lewandowski, men Bochum var snabba med att kvittera och 1-1 stod sig fram till den 38:e minuten när Dayot Upamecano olyckligt fick bollen på handen i eget straffområde. Straffen sattes och nu låg Bayern under innan halvtid. När domaren blåste av första halvleken så stod det dock inte bara 2-1, utan 4-1. Bayern hade alltså släppt in 4 mål under första halvleken vilket man inte gjort sedan 1976. I den andra halvleken jagade Bayern såklart en kvittering men man lyckades bara med att komma ett litet steg närmare när Lewandowski reducerade till 4-2.
 
Vad gick fel?
Nagelsmann gick snabbt ut efter matchen och bad om ursäkt i en intervju och han ville inte kritisera sina spelare. 
‘’Vi spelade väldigt dåligt i första halvleken. Vi hade en plan som inte fungerade, så jag kommer inte kritisera spelarna. Jag skulle agerat och gjort byten tidigare i matchen. Vi spelade dock bättre i andra halvlek, men jag agerade för sent. Till slut var det en välförtjänt seger för Bochum.’’ 
Joshua Kimmich fick vara ensam på det defensiva innermittfältet under första halvlek då Nagelsmann ville spela med en fyrbackslinje samtidigt som han inte ville offra någon i anfallet. Därmed fick Corentin Tolisso inleda på bänken och efter första halvleken hade man släppt in 4 mål. Nagelsmann la alltså upp taktiken helt fel inför denna matchen, men jag tycker också att spelarna tappade sin vinnarmentalitet totalt. Det är inte första gången som Bayern förlorar mot ett lag som ligger på den nedre halvan av tabellen under denna säsongen. Det känns som att några av spelarna tappar sin mentalitet och tar ut vinsten på förhand när man ställs mot de lite ‘’enklare’’ lagen. Oavsett om man spelar med en defensiv mittfältare och en fyrbackslinje eller om man spelar med två defensiva mittfältare och en trebackslinje så tycker jag att Bayern ska vara så pass starka att man ska kunna vinna en sådan match oavsett. Nu har vi haft tur med att detta inte hänt i Champions League än. En kollaps som det vi såg i lördags får bara inte hända när det är Champions League, och särskilt inte nu när vi kliver in i slutspelet heller. 
 
Truppen:
Bayern kommer även ikväll behöva klara sig utan flera viktiga namn. Neuer, Goretzka och Davies kommer som vi vet sedan tidigare vara borta under en längre tid framöver. Musiala som har haft covid är inte redo för spel än men ser ut att vara redo inför kommande helg. Spelarna som kommer åka med till Österrike kommer vara samma som var med mot Bochum. Dock har vi fått 3 tillskott till truppen som är Sarr, Stanisic och 18-åringen Vidovic. Enligt rapporter är Nagelsmann redan bestämd på att han kommer spela med 2 innermittfältare igen. Det som återstår att se är om han väljer en trebackslinje eller fyrbackslinje. Om han skulle välja en trebackslinje så kommer Upamecano bli den som får flytta sig till bänken, men om det blir en fyrbackslinje så är det troligtvis Gnabry i anfallet som offras. 

Förväntad startelva: (3-4-2-1)
                     Ulreich
      Pavard - Süle - Hernández
Gnabry - Tolisso - Kimmich - Coman
                 Müller - Sané
                 Lewandowski

 
RB Salzburg:
RB Salzburg kommer göra sin absolut första slutspelsmatch i Champions League någonsin ikväll. Samtidigt blir dem även den första österrikiska klubben att nå slutspelet. Salzburg har precis som Bayern dominerat sin liga under de senaste åren och ser även ut att vinna sin 9:e ligatitel i rad denna säsongen. Något den österrikiska klubben har varit duktiga på under de senaste åren är att ta fram unga talanger. Som exempel så har Salzburg producerat spelare som Sadio Mané, Erling Haaland och även Bayerns mittback Dayot Upamecano. Just nu har man även en ung tysk forward vid namn Karim Adeyemi som håller på att blomma ut ordentligt i klubben. Flera storklubbar runt om i Europa håller koll på den 20-årige anfallaren vilket inte är så konstigt med tanke på hans målproduktion i ligan. Än så länge har han stått för 14 mål och 2 assist på 16 starter i ligan och under hösten har han även nätat 3 gånger i Champions League-sammanhang. Med andra ord är detta en spelare som Lucas Hernández och company behöver hålla koll på i Salzburg. 
 
Förväntad startelva: (4-3-1-2)
                    Kohn
Kristensen - Wober - Solet - Ulmer
    Capaldo - Camara - Seiwald
                  Aaronson
            Okafor - Adeyemi

 
Mina tankar om matchen:
Inför matchen mot Bochum satt jag och var helt säker på att Bayern skulle plocka 3 enkla poäng, och på förhand var det även min tanke inför denna matchen. Nu vet jag dock inte vad jag ska förvänta mig. Dessa extrema fall har börjat inträffa ganska regelbundet under denna säsongen, men än så länge har det inte hänt i en Champions League match. Om vi ska ta upp lite fakta om detta mötet ikväll så kan jag börja med att Bayern är obesegrade i 21 raka bortamatcher i Champions League, vilket bådar gott inför kvällens möte eftersom Bayern är det gästande laget. Under gruppspelet i höstas slog även Bayern sitt rekord från säsongen 2019/20 med sitt bästa genomförda gruppspel. Bayern tog alltså 18/18 poäng och hade en målskillnad på +19. Med andra ord har Bayern presterat på en otroligt hög nivå när det kommer till just Champions League. Bayern brukar ofta lägga i en extra växel när något verkligen står på spel. Som jag skrev innan så känns det dock som att några spelare tar ut vinsten på förhand beroende på vilket motstånd man möter. Då tänker jag att Salzburg kan också vara ett motstånd som flera av spelarna redan tänker att de har vunnit mot. Nu vet jag dock att både Nagelsmann och spelarna är så pass professionella så att det inte kommer hända två gånger i rad. Nagelsmann har garanterat satt sig ned och pratat med spelarna om det som hände i helgen och därför tror jag att vi kommer få se ett Bayern som vill motbevisa alla tveksamheter som finns runt laget för tillfället.
 
Avspark: 21:00
Plats: Red Bull Arena
TV-kanal: Cmore 
Typ av match: Champions League åttondelsfinal

Josef Andersson@JosefAndersson92022-02-16 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München