Allianz Arena, 2023-04-19 21:00

Bayern München - Manchester C

Inför returmötet: Bayern München - Manchester City

Inför returmötet: Bayern München - Manchester City

Ikväll ställs Bayern München inför en näst intill omöjlig uppgift då man ska försöka vända på ett 3-0-underläge mot Manchester City i Champions League.

Omöjlig uppgift för Bayern?
Det första mötet slutade med totalt fiasko för Bayern München som förlorade med 3-0 i Manchester. Efter 26 minuter slog spanjoren Rodri till med ett långskott som skruvades in i det bortre krysset. Ett vackert skott som man till en början bara fick acceptera, men när man kollar tillbaka på det så kan man tycka att Yann Sommer kanske borde tagit den och att Leon Goretzka borde tagit mer defensivt ansvar. 

Det andra målet uppstår av att Dayot Upamecano trasslar in sig själv och tappar bollen i backlinjen vilket leder till att hemmalaget sätter 2-0. Tråkigt för Upamecano, som gjort en del dumma misstag under sin karriär, men som också har mognat under det senaste året och spelat upp sig till en av världens bästa mittbackar. Då inträffar detta väldigt passande, och nu ser hela världen på honom igen som den opålitlige mittbacken som när som helst kan stå för en sådan blunder. 

Det tredje målet uppstår efter en hörna där Bayern tappar markeringen på just den som man inte får tappa markeringen på, Haaland såklart. Då fick även norrmannen skriva in sig i målprotokollet, samtidigt som det kändes som luften rann ur Bayern på riktigt. Nu står man inför en näst intill omöjlig uppgift, och med tanke på Bayerns problem med målproduktionen så är det inte mycket som talar för att man ska lyckas vända ett 3-0-underläge mot självaste Manchester City. 

Bråket efter slutsignalen på Etihad: 
Som många säkert redan hört talas om fick Leroy Sané sig en smocka av Sadio Mané en stund efter slutsignalen på Etihad Stadium förra veckan. Tysken hade klagat en del på Mané i slutet av matchen och var inte nöjd med hans löpningar. Vid ett tillfälle tog Mané en djupledslöpning när Sané precis hade spelat bollen till det stället Mané precis stod på, vilket resulterade i bolltapp. Efter det syntes det hur Sané och Mané stod vid mittplan och förde intensiva diskussioner och gestikulerade. Dagen efter läckte informationen ut att senegalesen hade slagit Sané i omklädningsrummet och att lagkamrater hade fått gå emellan. 

Mané har nu straffats med böter och en matchs avstängning som han avtjänade i helgen mot Hoffenheim i ligaspelet. Bayerns ledning hade tankar på värre straff men det var faktiskt Sané som bad dem om ett lindrigare straff. Spelarna har pratat ut om situationen och löst bråket. Mané är redan en del av kvällens trupp, men framtiden är osäker då Tuchel inte sägs planera med honom inför nästa säsong. 



Hur ska Tuchel formera laget?
Det som Bayern behöver göra ikväll är mål, samtidigt som det gäller att man inte börjar släppa in bakåt. Detta får nog många Bayernsupportrar att känna att det nästintill är över. Bayerns anfallare har inte gjort ett enda mål i de senaste fyra matcherna, utan det är försvararna som har klivit fram. En anledning är att lagets enda renodlade ‘’nia’’ Choupo-Moting varit skadad. Bayern är en klubb som behöver en striker längst fram för att fungera, och med Gnabry längst fram i de senaste matcherna har anfallet varit otroligt ofunktionellt. Både Gnabry och Mané är så långt ifrån sina bästa former de kan komma. Båda har sett otroligt bleka ut och därför hoppas alla som håller på Bayern ikväll att Choupo-Moting är redo för startelvan. Annars kan i alla fall jag inte se att ett mirakel kommer att ske. 

Enligt rapporter ska Tuchel vara besviken över Goretzkas insatser i de senaste matcherna. Innan Rodris mål förra tisdagen kunde man höra Tuchel skrika på den tyska mittfältaren att han skulle ligga närmare Rodri, men istället joggade han sakta efter. I helgen kallade dessutom Tuchel till sig Goretzka ett flertal gånger för att ge honom instruktioner. Därför pratas det om att Cancelo kommer ta hans plats på mittfältet ikväll, vilket jag är starkt för. Oavsett på vilken position så tycker jag att Cancelo måste finnas med i startelvan med tanke på hans kreativitet och inläggsfot. Om Choupo-Moting kommer till start blir det ännu viktigare med Cancelo inläggsfot. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                      Sommer
Pavard - Upamecano - de Ligt - Davies
              Cancelo - Kimmich
         Coman - Musiala - Sané
               Choupo-Moting


Önskad startelva: (3-2-4-1)
                  Sommer
  Pavard - Upamecano - de Ligt
          Kimmich - Cancelo
Coman - Müller - Musiala - Sané
            Choupo-Moting


Ikväll är det allt eller inget som gäller, och när det är mål som ska göras så tror jag att detta hade varit det bästa alternativet. Här får man in Kimmich och Cancelo som är kreativa och bollskickliga. Sané och Coman är kvicka och skickliga i 1 mot 1-situationer, därmed givna på kanterna enligt mig. Som ‘’tior’’ har vi ledaren Müller med sitt spelsinne och Musiala med sin teknik och dribblingsförmåga. Och slutligen hoppas jag på att Choupo-Moting är frisk och tar nummer 9-rollen. Då har Bayern helt plötsligt möjlighet att slå inlägg också, vilket ger mer variation i anfallsspelet. 

Då lämnas väl alla frågetecken till hur Bayern ska lyckas försvara sig mot Haaland och gänget. Hade gärna fått in Davies någonstans då hans snabbhet kan bli viktig för att stoppa Citys kontringar. Men oavsett vad vet jag inte hur de ska lyckas att hålla nollan mot City, och därför lägger jag det lilla hopp jag har på att Bayern öser in mål framåt istället.



Manchester Citys förväntade startelva: (3-2-4-1)
                         Ederson
                 Akanji - Dias - Aké
                    Stones - Rodri
Silva - De Bruyne - Gündogan - Grealish
                        Haaland


Finns det hopp?
Jag personligen har väldigt svårt att se Bayern vända på detta. Om man tänker både på Citys nuvarande form och jämför den med hur Bayern spelat under de senaste veckorna så är det knappt något som talar för Bayern. Om det skulle vara något så är det att City som klubb är oerfarna i Champions League, medan Bayern är ett av de mest framgångsrika klubbarna i turneringens historia. Men att det skulle ha någon påverkan inför kvällens match tror jag inte. 

Ska dock inte sticka under stolen med att det finns en gnutta hopp inom mig. Tuchel kanske har eldat igång sina spelare och om han får igång Kimmich och några vinnarskallar till kanske den tyska maskinen rullar igång. Med Choupo-Moting längst fram kanske anfallsspelet sitter igen. Om Bayern snabbt skulle ta ledningen kanske det sätter press på City samtidigt som det tänder igång Bayern. Upphämtningar har ju inträffat förut i denna turneringen om man säger så! 

Avspark: 21:00
Plats: Allianz Arena
TV-kanal: Cmore
Typ av match: Champions League, kvartsfinal, andra mötet

Josef Andersson@JosefAndersson92023-04-19 06:30:00
Author

Fler artiklar om Bayern München