Inför sista omgången: Bochum har allt i egna händer
Tar VfL Bochum klivet upp i Bundesliga på söndag?

Inför sista omgången: Bochum har allt i egna händer

På söndag kväll kommer två lag vara klara för Bundesliga och det mesta talar för att ett av dem är VfL Bochum! Vi kan fortfarande avgöra utgången av serien helt på egen hand, då det räcker med en poäng i hemmamatchen mot SV Sandhausen för att ta klivet upp. Som sämst kan Bochum sluta trea, men ett kval mot 1. FC Köln, Werder Bremen eller Arminia Bielefeld vill jag inte ens tänka på.

På pappret kan egentligen inte förutsättningarna inför den sista omgången i 2. Bundesliga bli mycket bättre än de är för Bochum - med undantag för en redan klar uppflyttning så klart. Ligans bästa hemmalag, VfL, möter ligans sämsta bortalag, SVS, i Bochum och vinst eller ett oavgjort resultat innebär avancemang. Även vid en förlust kan Bochum ta en av de två direktplatserna, då VfL endast kan komma trea om både Holstein Kiel och Greuther Fürth vinner sina respektive matcher. Det finns alltså inget att vara nervös över? Jo, som vi alla vet är det en avsevärd skillnad på teori och verklighet.

Ska vi vara helt uppriktiga finns det även några detaljer som talar mot Bochum. Till att börja med spelar Sandhausen för sin existens i 2. Liga, vilket nästan alltid innebär att de 30 poäng som nu skiljer lagen åt i tabellen inte betyder särskilt mycket. SVS ligger just nu på en 15:e plats, men hotas underifrån av Osnabrück som bara är en poäng efter. En vinst för Osnabrück i Aue skulle innebära att Sandhausen också måste vinna för att inte halka ner till kvalplats.

Ett andra orosmoln är att flera tongivande startspelare inte är tillgängliga för spel i hemmalaget. Förstemålvakten, Manuel Riemann, saknas sedan tre matcher tillbaka efter ett benbrott i handen. På skadelistan finns sedan tidigare också Cristian Gamboa och Danny Blum, vilka båda varit givna startspelare för Thomas Reis under säsongen. I senaste matchen mot Nürnberg fick Thomas Eisfeld chansen från start, då lagkaptenen Anthony Losilla var avstängd. Tanken under veckan var att Eisfeld återigen skulle få spela, men den här gången i stället för avstängde Robert Tesche. Så blir det dock inte, då även Eisfeld dragit på sig en skada. Trolig ersättare för Tesche blir istället Roman Chibsah.

Fem gånger tidigare har Bochum avancerat till Bundesliga (1994, 1996, 2000, 2002 och 2006) och vid tre av dessa tillfällen har de dessutom blivit 2. Liga-mästare. Anmärkningsvärt är att vid samtliga tidigare uppflyttningar har sejouren i andraligan bara varit ettårig. Om Bochum skulle ta klivet upp i år blir det efter hela elva säsonger i 2. Liga, vilket givetvis gör det hela än mer emotionellt. Föreningen och hela staden har längtat efter spel i högsta ligan länge nog nu och det är hög tid att åter sätta Bochum på Bundesliga-kartan.

Glück Auf VfL!

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2021-05-22 11:52:49
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum