1 - 2 för sjätte gången denna säsong

Kaiserslautern förlorade mot SC Paderborn hemma på Betzenberg med 1 - 2 (1 – 0) på lördagskvällen. I första halvlek tog hemmalaget en tidig ledning genom Elvedi efter en hörna, men när domaren blåste för full tid var ytterligare en förlust i ligan ett faktum.

Inför 36.344 åskådare på Fritz-Walter-Stadion ställde Kaiserslautern upp med sin 3 – 4 – 1 – 2 formation som vi lärt känna väl under säsongen. Noterbara förändringar sedan sist var att Soldo ersatte sjuke Touré i mittförsvaret, och att Niehues var tillbaka på mitten. Förutsättningarna inför matchen var givna då Braunschweig tidigare under dagen hade slagit Karlsruher och petat ner Lautern till en negativ kvalplats. Varje match i det här skedet av säsongen blir extra viktig då chansen att rätta till sina misstag krymper då vi så smått närmar oss upploppet. Motståndarna Paderborn är ett lag som Kaiserslautern slog på bortaplan med 2 – 1 i höstas, men som spelat stabilt över säsongen och tillhör den övre halvan.

Kaiserslautern fick en drömstart på mötet med Paderborn då de redan efter tre minuter gjorde de mål efter en hörna, Jan Elvedi nickade in bollen på hörnan från Puchacz. Ett snyggt mål då den pressade hörnan tajmades i rätt läge av den framrusande mittbacken. Efter det misslyckades Lautern med att göra fler mål, och med misslyckades menar jag att det dök upp flera chanser genom ett slarvigt uppbyggnadsspel av gästerna. Kaiserslautern fick mycket till skänks, men kunde tyvärr inte omsätta det i ytterligare ledningsmål. Domaren dömde också en straff efter en kollision mellan Puchacz och Paderborns nederländske målvakt Pelle Boevink, men ändrade den efter att ha tittat på reprisbilder på situationen till en frispark strax utanför straffområdet. Ledning i paus med 1 – 0.

I andra halvlek förändrades matchbilden då Paderborn gick ut på planen med en helt annan frenesi. När man summerar den andra halvleken så fanns det bara ett lag på planen i stort sett.  Åter igen spelade VAR-rummet en viktig roll när de uppmärksammade en hand på Tomiak i ett läge där han täckte ett skott i straffområdet. Straffen var given och efter 65 minuter kvitterade David Kinsombi. Efter en hörna kom den definitiva vändningen av matchen till Paderborns favör då nordmakedonske mittbacken Visar Misliu nickade in en hörna med fin känsla och utan chans för Krahl. Det avgörande målet föll i minut 72, och sedan kunde gästerna spela av resterande tiden av matchen och bärga tre poäng som för dem närmare en kvalplats åt andra hållet än var Kaiserslautern nu befinner sig.

Ett viktigt kryss mellan Osnabrück och Hansa innebär att Kaiserslautern inte ligger på direkt nedflyttning. Nästa söndag väntar en stentuff bortamatch mot Nürnberg som inför den kampen ligger på plats tio i tabellen.

Positivt inför fortsatta säsongen är att Kaiserslautern lottades att möta vinnaren mellan överraskningen Saarbrücken och bundesligalaget Mönchengladbach i cupens semifinal. Svårt oavsett naturligtvis men å andra sidan slipper Lautern suveränerna Leverkusen som kopplat grepp om Bundesliga efter helgens seger mot Bayern.