Äntligen en trepoängare efter en nervkittlande avslutning
Äntligen en hemmaseger

Igår tog 1. FC Kaiserslautern säsongens första trepoängare genom att besegra SV Elversberg med 3 - 2 (1 - 0) på hemmaplan. I en böljande tillställning med stundtals öppet spel gjorde Kraus, Ache och Zimmer målen som ledde fram till vinsten. Målvaktsersättaren Krahl stod också för några fina ingripanden, där framförallt den sista blev totalt matchavgörande.

I 32° värme och 42.621 åskådare på läktaren så var förutsättningarna väldigt fina på Fritz-Walter-Stadion denna fredagskväll. Kaiserslautern var på jakt efter första hemmasegern för året och motståndarna från Elversberg hade självförtroende från poängen de tagit borta mot Hannover 96 i inledningen. Hemmalaget ställde upp i formationen 3-4-1-2 precis som senast i ligan mot Schalke. De förändringar som gjorts i startelvan var att Krahl vaktade målet i stället för avstängde Luthe, samt att Puchacz tog steget ner i backlinjen med Kraus och Elevedi då även Tomiak var borta. På mittfältet flyttade Redondo ner till vänster och bildade en fyra ihop med Nieheus, Raschl och Kaptenen Zimmer. Längst fram fick Ritter fortsatt förtroende i sin offensiva roll strax bakom forwards som var tvåmålsskytten från cupen Boyd, och ligadebuterande Richmond Tachie från Paderborn. En spännande elva med mycket fysik i offensiven, vilket också skulle visa sig i lagets spel under matchen.

I den inledande kvarten av första halvlek valde Kaiserslautern att ligga med ett kompakt lag och täcka ytor centralt på egen planhalva, för att sedan ställa om med direkta passningar upp mot forwardsytorna. Detta faller lite i kontrast mot hur matchplanen såg ut mot Schalke i förra omgången, där pressen startade väldigt högt upp. Trots att lagen bytte ett par halvchanser så var det ett visst spelövertag för gästerna Elversberg fram tills att Kaiserslautern fick en hörna efter dryga kvarten. Hörnan slogs in och en duell i yttre delen av straffområdet ledde fram till ett perfekt läge för mittbacken Kraus som kunde sätta dit bollen i mål. 1 - 0 trodde vi, men VAR-rummet hittade en knapp offside på Kraus i duellögonblicket. Besvikelsen gjorde sig hörd på läktarna, men den skulle snart bytas ut då VAR också hade sett en tydlig hand på försvararen som duellerade. Domaren pekade då på straffpunkten och Kraus skulle få slutföra det han påbörjat. Från straffpunkten satte han bollen hårt och högt i målet utan chans för Nicolas Kristof i Elversbergs mål. Tiden stod då på 21 minuter. Den följande tiden efter målet blev lite sönderhackat av frisparkar, cooling break m.m. men initiativet gick alltmer över till Elversberg. De skapade ett par halvchanser samt en hyfsat bra dubbelmöjlighet där Krahl först räddade ett skott utifrån till hörna, som blev till en nick strax över. Kaiserslautern höll ut och gick till halvtidsvila med ledning 1 - 0.

Andra halvleken startade i ett högt tempo där Tachie fick en sylvass chans efter en retur redan efter minuten spelad. I det påföljande anfallet för Elversberg så vann Kaiserslautern tillbaka bollen, men slarvade bort den igen och offensive mittfältaren Paul Stock kunde få bollen utanför straffområdet. Därifrån hittade han en passning snett inåt bakåt centralt och från den positionen gjorde yttern Manuel Feil inga misstag. 1 - 1 och 47 minuter spelade. Lautern låg på lite hårdare ute på plan och spelade med högre aggressivitet efter målet. Spelet böljade fram och tillbaka under en period nu och båda lagen skapade en del chanser. Kaiserslautern gjorde också en del förändringar i offensiven och bytte ut Boyd och Redondo för Ache och Opoku efter 56 minuter. Fem minuter senare bytte även Tachie med Hanslik. En halvtimma kvar att spela, och gott om pigga offensiva ben på plan var förutsättningarna. Då hittade Elversberg ett fantastiskt passningsspel som borrade sig genom Lauterns försvar och ett väggspel mellan mittfältaren Semih Sahin och danske forwarden Wahid Faghir ledde till att Sahin satte bollen in i mål till 1 - 2. Kaiserslautern verkade tagna av allvaret efter målet och släppte till ytterligare en målchans, där Krahl gjorde en väldigt viktig räddning som höll kvar laget i matchen. Matchen gick därefter in i ett skede där båda lagen saknade struktur och upplevelsen blev att det nu var mer hjärta än hjärna på planen. Det gynnade chansmässigt Lautern och efter någon enstaka farlig chans så kom också kvitteringen efter 68 minuter. Det var Ache som hittade rätt med huvudet för andra gången denna säsong, och det efter ett fint inlägg av Zimmer. De sista 20 minuterna plus tillägg fortsatte på samma sätt. Det märktes att det var mycket som stod på spel och att känslorna var heta. Till och med Thomas Hengen lyckades reagera sig till ett gult kort från bänken. En match som kunde gå hur som helst verkade till slut hamna hos Kaiserslautern då Zimmer fick en drömträff på volley i minut 79 efter ett inlägg av Hanslik. Hela situationen kom sig av ett bra anfall där viljan att få in bollen var stor och en stenhård låg volley borrade sig ner i hörnet till 3 - 2. Sista delen handlade bara om att hålla undan. Lobinger kom in i stället för Ritter, och Krahl fortsatte att rädda försök utifrån. Det hela verkade gå vägen, men i den sjunde och sista övertidsminuten fick Elversberg en frispark i ett läge för att lyfta in bollen från sidan. Lyftet blev bra och bollen nådde hela vägen fram till Luca Schnellbacher som fick en hyfsad träff på bollen med foten, och känslan var definitivt att det skulle bli mål. Men Krahl lyckades sträcka ut sin fulla längd och stoppa bollen på mållinjen, och dessutom hålla den. Otroligt. Matchen blåstes av och en väldigt viktig hemmaseger var ett faktum.

Detta var en spännande match som bjöd på öppet spel, många målchanser och mål samt mycket känslor. Kaiserslautern hade marginalen på sin sida denna gång, och det ska de vara glada för. Det finns en stark offensiv att tillgå, och får de ihop den med försvarsspelet så kan laget lyfta i tabellen. Andremålvakten Krahls insatser i den här matchen blev helt avgörande. Han räddade laget vid flera tillfällen, och detta när det som mest behövdes.
Nästa fredag väntar SC Paderborn 07 på bortaplan. De inledde säsongen med en storförlust mot Greuther Fürth, men har efter det tagit poäng mot Osnabrück och slagit Düsseldorf. Förhoppningsvis kan Kaiserslautern ta med sig mycket positivt från helgens seger in i den matchen.