Dalar i tabellen
Det blev förlust i Wiesbaden

Under söndagen lämnade Kaiserslautern sin fjärde ligamatch i rad utan en seger. Förlusten borta mot Wehen Wiesbaden med 2 – 1 (0 – 1) innebar den tredje förlusten på de fyra senaste omgångarna. Halvvägs såg det bra ut med en ledning, men matchen skulle vändas i den andra halvleken.

Inför avspark
Med Tomiak avstängd och Ache fortsatt skadad ställde Kaiserslautern upp med följande elva (3-4-2-1) Krahl – Soldo, Kraus, Elvedi – Puchacz, Klement, Niehues, Zimmer – Tachie, Ritter – Boyd. Raschl hade alltså blivit utbytt mot Niehues sedan senast och Klement fick chansen från start i Tomiaks frånvaro. En god stämning med en fullpackad kortsida med borta-supportar denna söndag och publiksiffran på BRITA-Arena i Wiesbaden skrevs till 12.100.

Den första halvleken började tillknäppt och förutom ett bra skottläge för hemmalaget, som räddades av Krahl, så hände inte så mycket i kategorin målchanser. Känslan var att lagen skulle gå mållösa in i paus. Men i minut 39 lyckades Tachie ta sig runt på sin högerkant och slå ett hårt välriktat inlägg längs marken mot Boyd som väntade i en bra position. Boyd försökte ta emot inlägget vilket kan ifrågasättas i det läget där ett avslut hade varit att föredra likt senast mot Fürth, men den här gången studsade bollen från honom och mot Ritter som fyllde på i andravågen och han gjorde inga misstag. Ett hårt pressat skott i hörnet betydde bortaledning. Wehen tryckte på för en kvittering innan paus och kanske borde de fått en då ett inspel till öppet mål missades av Robin Heußer. Där borde det varit mål, men alltjämt bortaledning i pausen.

Tankarna inför andra halvlek
Kaiserslautern hade ännu en gång satt sig i en bra position inför andra halvlek och frågan var nu om de skulle kunna freda sin ledning och stänga igen defensiven. Det var tydligt att offensiven tappat sin slagkraft och ledningsmålet kom lite oväntat så hur skulle de tackla situationen? Hoppet om tre poäng fanns definitivt, men laget hade inte hållit nollan i ligan i år, och det borde ske till sist var tanken.

En hörna i minut 51 skulle göra de tre poängen till ett då ett skott i andravåg från nederländaren Thijmen Goppel träffade Soldos pendlande fot och ställde Krahl fullständigt. 1 – 1 och lång tid kvar att spela men Kaiserslautern fick inte till offensiven. Inte heller Wiesbaden, men de kändes trots allt lite farligare i sina framstötar. I en omställning tvingades Soldo dra ner sin motståndare och fick då gult kort. På den efterföljande frisparken sköt Heußer sin lagkamrat Ivan Prtajin i magtrakten så bollen ändrade riktning och ställde Krahl än en gång. Kroatens mål föll i minut 65. Som det varit senast så lyckades Kaiserslautern i detta läge inte få tryck på motståndarna för en kvittering. Det skapades någon hörna och slogs något inlägg men aldrig något farligt. De fem byten gjordes och visst försökte laget men Wehen kunde hålla undan och bärga de tre poängen innan det stundande landslagsuppehållet.

Kaiserslautern är en aning ur form just nu och får jobba på för att vända på detta. Serien är tät så ett par vinster kan ändra på alla utsikter men just nu känns de som ett lag som tappat tron på sig själva. De senast matcherna har upplevelsen varit att de andra lagen besitter ett annat lugn, och en seger snart skulle kunna skapa den typen av lugn och arbetsro för Betze-laget.

Fortsättningen och tabelläget
Nu är det landslagsuppehåll och inför det så har Lautern trillat ner till tionde plats i tabellen, vilket ju räknas till undre halvan. I nuläget är det både fem poäng ner till negativt kval, och upp till uppflyttningskval. Målskillnaden efter de första tretton omgångarna är 25 – 25 vilket tyder på öppna roliga matcher, men som i en cynisk blick vittnar om alltför slarvigt försvarsspel och gör möjligheterna att tillhöra toppskiktet svåra att nå upp till.

Det väntar snart fler spännande ligamatcher och direkt efter uppehållet möter Lautern tredjeplacerade Kiel på Betzenberg. Därefter ska laget till Magdeburg innan det är dags för åttondelsfinal i cupen. Åttondelsfinalen som blev lottad till hemmaplan kommer att spelas på tisdag den 5 december. Laget stannar hemma följande helg efter det och tar emot huvudstadslaget Hertha innan en bortaresa till Braunschweig får avsluta höstsäsongen. Mycket fotboll kvar att spela innan jul och nyår och goda möjligheter att avsluta snyggt och blicka framåt mot den tuffa våren då allt ska avgöras.