Lagbanner
Delad poäng i intensivt och spännande Südwestderby
Fullsatt bortakurva (förra säsongens derby på BBBank Wildpark)

Delad poäng i intensivt och spännande Südwestderby

Det blev delad pott mellan Kaiserslautern och Karlsruher denna lördag i en match som kunde gått åt vilket håll som helst. Lauterns mål skarvades in av Ache och Karlsruhers mål placerades in på straff av Marvin Wanitzek.

Innan matchen
Südwestderbydags och i det en revansch att utkräva för Kaiserslautern från vårmötet som slutade med Karlsruher seger. 33.000 åskådare fyllde BBBank Wildpark-stadion med en underbar stämning och ibland dessa fanns en som vanligt välfylld röd bortakurva. En fin lördagseftermiddag bäddade på förhand för ett spännande derby. Det blev inga förändringar i startelvan för Lautern sedan segern mot Nürnberg innan landslagsuppehållet. Det var alltså en 3-4-1-2 formation som Schuster valde och den såg ut så här (från vänster): 
Krahl - Tomiak, Kraus, Elvedi - Puchacz, Niehues, Raschl, Zimmer - Ritter - Tachie, Ache
Det var en elva som gjorde det bra senast, där de flesta startat flertalet av säsongens matcher, så positivt att det har börjat hittas en kontinuitet redan nu i takt med att fler poäng har införskaffats. 

Första halvlek
Det blev en drömstart på matchen för Lautern då ledningsmålet kom redan i den femte minuten, och det gjordes av straffområdesspecialisten Ragnar Ache. Efter ett inlägg från Zimmers högerfot kunde han med hjälp av knät/låret styra in bollen i bortre burgaveln. Hela situationen uppkom efter en fin spelvändning där Tachie föll ner på mittfältet och hämtade bollen som han med fint tempo passade till Zimmer som kunde pricka Ache med sitt inlägg. 
Därefter stod matchen och vägde i en liten stund och första kvarten skulle kunna sammanfattas som jämn men också med öppet spel. Karlsruher var nära att replikera strax efter målet, men även Lautern hade ytterligare en möjlighet.

Återstoden av den första halvleken skulle sedan präglas av ett stort spelövertag och tryck från hemmalaget. Utöver många skapade hörnor så tvingades Krahl till en makalös räddning efter en halvtimma då ett fint inlägg nådde en fristående spelare i nickposition, och där borde det varit kvitterat, men Krahl åter igen svår att överlista. Några minuter efter detta så lyckades Kaiserslautern med att sticka upp en gång och det efter att Ache nickpassat till Raschl som prickade stolpen med sitt skott. Karlsruhers tryck fortsatte alltjämt men det såg ut som att Lautern skulle gå till halvtidsvila i ledning. Puchacz fick ett gult kort för filmning och det såg ut att bli det sista noterbara. Men i den tredje övertidsminuten slutade en situation i straffområdet med att domaren pekade på straffpunkten. Kraus kom i ett rensningsförsök åt motståndarens häl, men hela situationen kändes tveksam då de båda tittade på bollen och träffen är lätt. Domaren lät situationen videogranskas och stod efter det kvar vid sitt beslut. Polske Marvin Wanitzek gjorde inga misstag från straffpunkten som blev det sista som hände i den första halvleken. 

Andra halvlek
När den andra halvleken startade var Kaiserslautern med i matchen spelmässigt igen och tilläts sticka upp ett par gånger och skapa halvfarligheter, men det gjorde även Karlsruher så inledningen var ett ställningskrig. Båda lagen gjorde också byten för att förändra matchbilden till sin fördel, och för Lautern innebar det att efter dryga timmen ersattes Ritter av Hanslik, och Tachie av Opoku. Båda bytena var av offensiv mening för att få in ny kraft där. 
När Opoku varit på plan cirka tio minuter fick han chansen efter en omställning, men tyvärr inget mål den gången. Karlsruher satte efter det snabbt i gång spelet och överraskade ett Lautern som verkade fundera på chansen de just haft, men som tur var agerade Krahl följsamt och kunde styra möjligheten till en resultatlös hörna. 

Inför sista kvarten skapades det en och en annan farlig chans från båda lagen men inget lag verkade kunna avgöra. Boyd äntrade planen på sin forwardsposition då han bytte med en tröttkörd Ache med knappt tio minuter kvar. Även Soldo skulle få chansen till speltid i minut 83 då han bytte med kapten Zimmer som verkade ha ont. Kraus blev tillfällig kapten matchen ut. Det var två lag som gick för tre poäng, det var tydligt, och närmast kom ändå Lautern i slutskedet när Opoku åter igen fick ett skottläge, men en benparad från målvakten Patrick Drewes kunde avstyra den chansen. Delad poäng i derbyt var ett faktum. 

Tillfällig femma i tabellen
En poäng idag och en nyvunnen femteplats i tabellen, men det kan förändras under söndagen när Hannover möter Osnabrück och St Pauli möter Kiel. Oavsett så har Kaiserslautern nu spelat fem matcher i rad utan förlust när vi räknar in cupen. Sett till matchen som helhet så får Lautern vara nöjda med poängen de fick i dagens derby, men målet de släpper in går att ifrågasätta. Det fanns flera situationer ute på plan av samma dignitet som inte resulterade ens i frispark enligt mitt tycke så en viss besvikelse kan jag känna över den straffen. Karlsruher var som sagt duktiga och poängen är ett rejält fall framåt för Lautern då de blev pressade i perioder men lyckades hålla undan för fler hemmamål.

Krahl fortsatte att imponera mellan stolparna och försvaret spelade stabilt. Kraus håller ihop det bra där nere och han har god hjälp av såväl backkollegor som mittfältet. Framåt handlar det fortfarande mycket om rakare bollar upp mot fysiska spelare men det fungerar också bra stundtals då Ache och de andra vinner så mycket som de gör. Oftare än innan så börjar laget också hitta fler passningar högre upp i plan och det gör att fler målchanser efter inlägg med mera uppkommer, och med det fler mål då det finns mycket styrka där. När det spelet lyckas så går resultaten med laget med och mer. Tydligaste exemplet på det i dagens match är att Ache än en gång gör mål från nära håll efter ett utav dessa inlägg. Hans betydelse har varit stor i början på säsongen, och det med sitt duktiga Target-spel, men framför allt med sin effektivitet framför mål. Kaiserslautern har definitivt inte skapat flest målchanser i varje match de vunnit, men de har varit bra på att utnyttja de chanser de har skapat, och det gör att de just nu kan titta uppåt i tabellen snarare än nedåt. 

Hansa Rostock
I nästa match väntar Hansa Rostock hemma på söndag. Ytterligare en klubb med en historisk svensk koppling då många landslagsmeriterade svenskar befann sig där strax innan och efter millennieskiftet. Hansa ligger nu en poäng bakom Lautern och har förlorat sina två senaste matcher mot Hamburg och Düsseldorf som för tillfället ligger etta och tvåa i tabellen. Det är ett tufft motstånd som dessförinnan avslutade förra säsongen starkt, och startade denna med tre segrar på fyra matcher, samt avancerade i cupen. Tufft på förhand men så är det i zweite.  








 

Claes Sandberg Klippert2023-09-16 19:22:17
Author

Fler artiklar om Kaiserslautern

En Säkrad Plats: FC Kaiserslauterns säsong har gått upp och ner