Dubbla röda korten gjorde uppgiften övermäktig i Gelsenkirchen
Raschl var närmast att spräcka nollan efter ett fint anfall

Under lördagskvällen förlorade 1. FC Kaiserslautern mot nyligen nedflyttade FC Schalke 04 med 3 - 0 på bortaplan. Ett över lag aggressivt, piggt och optimistiskt Kaiserslautern fick betala dyrt i slutändan för de två röda kort man drog på sig under matchen. Både målvakten Luthe och ytterbacken Tomiak fick syna det röda kortet, och detta kunde duktiga Schalke utnyttja till en resultatmässigt klar seger i en match där Kaiserslautern ville mycket och jobbade hårt.

VELTINS-Arena bjöd på en otrolig atmosfär denna lördagskväll med en publiksiffra på 61.801 åskådare. De tillresta supportrarna gjorde sig väl hörda i sin kurva trots en fanatisk hemmapublik. Kaiserslautern ställde idag upp med en 3-4-1-2 formation där det skett fyra förändringar sedan premiären. Lagkapten Zimmer var tillbaka med bindeln på armen och spelade till höger på mittfältet. Till vänster på mittfältet startade nyförvärvet Puchazc, och i mittförsvaret var Kraus tillbaka. Förra matchens målskytt Ache fick förtroende som en utav två forwards tillsammans med då assisterande Redondo. Liksom sina supportrar så fanns det mycket energi och glöd i ett för dagen framåtlutat bortalag som inte ville låta sina motståndare få någon tid med bollen. Planen var att pressa Schalke kollektivt hårt i uppbyggnaden och gärna vinna bollen nära deras mål. Åt andra hållet, alltså i eget bollägande, ville Lautern framåt snabbt. Då Schalke också ville pressa högt med många spelare valde Lautern ofta ett rakt spelalternativ upp på egna anfallare.

Taktiken fungerade bra till en början och en bollvinst i den höga pressen gör att Ritter får till ett avslut från bra läge som målvakten räddar ut till hörna. Under denna första del av matchen, som är bra från Kaiserslautern, så är det nära att det blir ett par lägen till innan Schalke till sist hittar upp på offensiv planhalva och börjar oroa. Luthe tvingas i denna veva till en skaplig räddning efter ett motlägg nära eget mål. I minut 13 kommer ledningsmålet för hemmalaget efter en frispark precis utanför straffområdet. Frisparken som orsakas av Raschl är en följd av en aggressiv mentalitet där spelaren först blir för het och missar i duellen, för att sedan kompensera med att dra ner sin motståndare strax utanför straffområdets kortsida. Den nederländske ytterbacken Thomas Ouwejan slår med fin precision in bollen på pannan på forwarden Simon Terodde som enkelt nickar in 1 - 0. Efter målet fortsätter Kaiserslautern att pressa sina motståndare och börjar hitta fram bollar med kvalitet till sina offensiva spelare, som också börjat att hota mer i djupled in i farliga spelytor. Detta leder dels till en straffsituation och målchans efter 20 minuter där Ache dras ner nära mål efter ett inspel, och skottet i andravågen går en bit över. Men framför allt till den fina chans som Raschl får efter en dryg halvtimma då han bryter igenom Schalkes försvar med en djupledslöpning från sin mittfältsposition. I löpningen får han bollen perfekt passad framför sig på foten och avslutet är bra, men motståndarmålvakten Marius Müller gör en väldigt stark räddning. Matchen står efter detta och väger ett tag. Det som märks är att det börjar bli irriterat emellanåt mellan lagen och en del frisparkar delas ut och följs av lite tjafs mellan spelare. Efter 33 minuter blir det till exempel dubbla gula kort för Tomiak och en hemmaspelare efter lite diskussioner. Efter snart 40 minuter spelade verkar Lautern genom sin press få Schalkes målvakt att sparka i panik framåt. Sparken hamnar tyvärr perfekt mellan backlinjen och Luthe, vilket tidigare nämnda Ouwejan uppfattar och är först på bollen framför en utrusande målvakt. Luthe tvingas då sparka ner Ouwejan och det röda kortet är inget att säga om. Förseelsen skedde utanför straffområdet vilket var en liten tröst för Lautern. Reservmålvakten Krahl byttes här in i stället för Puchazc, och laget gick över till en 3-4-2 formation där Ritter tog ett steg ner på mittfältet från sin mer offensiva roll bakom forwards. Frisparken som följde utvisningen slutade med en nick som Krahl fick greppa, vilket kan vara skönt för en inhoppande målvakt. Efter utvisningen var det tydligt att Lautern ville spela av resten av halvleken utan för stora risker. De backade hem laget och lyckades hindra Schalke från att skapa något farligt. En händelserik första halvlek slutade 1 - 0.

Kaiserslautern gjorde inga förändringar bland spelarna i paus, men däremot liknade formationen mer 4-4-1 då Redondo flyttat ner till vänster på mittfältet och Zimmer tagit en mer tydlig högerbacksroll. Lautern ligger generellt lite lägre med sina linjer men väljer ibland att pressa Schalke för bollvinst högt upp. De är smarta och gör det i rätt läge där alla är med så matchen är jämn, och känslan är optimistisk. Schalke skapar under denna period i inledningen av halvleken någon halvchans men inte mer. I minut 57 händer dock det som inte får hända, ännu en utvisning. Det är den tidigare varnade Tomiak som blir efter i en löpning på kanten och tacklar sin motståndare bakifrån. Given varning eller inte så finns det alldeles för stora risker med sådana tacklingar, och en redan varnad spelare bör vara extra försiktig. På frisparken som följer gör Krahl ytterligare en trygg räddning där han greppar bollen. Till en början efter utvisningen Lautern i en 4-4-0 formation, men när oron lagt sig flyttar Ache fram igen och formationen blir då 4-3-1. Två byten genomförs också, och det är Redondo samt Ritter som lämnar planen i minut 62 och ersätts av Zuck och Epoku. Den förstnämnde blir vänsterback och den sistnämnde blir högerytter. Här följer sedan en spännande period av matchen på cirka tio minuter då Schalke visst skapar någon enstaka farlig chans efter ett skott i straffområdet, men även Lautern skapar några lägen. Det är dels en nick från Ache som går över, dels en halvfarlig hörna. Publiken börjar i det här läget bli riktigt frustrerade på sitt lag som spelar med två fler spelare, och busvisslingarna blir högre och högre. Lautern är av naturliga skäl mer försiktiga men är heta och vill störa hemmalaget när de får chansen. Om det skulle funnits någon chans till poäng i denna match så skulle nog målet kommit i denna perioden, för i minut 70 så är Schalke lyckosamma och gör 2 - 0. Målet kommer efter ett lågt inlägg som Krahl ser ut att ha koll på, men tyvärr halkar den inhoppande målvakten och tappar ut bollen till en fristående Kenan Karaman. Den turkiske landslagsmannen gjorde i och med det ett utav sin karriärs enklaste mål. Kaiserslautern gjorde ett par sista byten med en kvart kvar, och det var förra årets bästa målskytt i laget Boyd som byttes in mot Ache på anfallspositonen, och nyligen varnade Niehues som gav plats åt Hanslik. Trots spel med två man färre så bibehåller Lautern sitt mod och sin optimism efter bytena. Detta leder till en farlig chans för Epoku med ett bra avslut, samt ett par farliga hörnor där bland annat Boyd hittar ett läge. Schalke är ändå laget som skapar flest chanser för ytterligare ett mål och de är nära flera gånger innan 3 - 0 till sist kommer när tiden står på 90 + 2 minuter. Förre målskytten Karaman hittade en passning till inhoppande fransmannen Bryan Lasme som skickligt tog med bollen in i straffområdet och distinkt skickade in den i mål.

Det visade sig tyvärr att bli en för svår uppgift att ta poäng i Gelsenkirchen med ett decimerat manskap. Trots att Kaiserslautern gjorde väldigt mycket rätt, och under stora delar av matchen lyckades med sin taktik så var det slarviga ingripanden som avgjorde matchen till motståndarna. Mot lag som Schalke har Kaiserslautern inte råd med det då de blir straffade för sina felbeslut. Matchen gav dock en känsla av optimism inför den fortsatta säsongen då det var mycket som kändes positivt. Till exempel skapades det en del lägen mot mål i en tuff bortamatch, och laget orkade också pressa sina motståndare under långa perioder, och detta även med färre spelare på plan. Detta är något att ta med sig till kommande matcher. Truppen känns bred och jämn vilket förhoppningsvis betalar sig alltjämt som säsongen pågår.  Nu väntar spel i DFB-Pokal nästa helg mot Rot-Weiss Koblenz innan det är dags för ny ligamatch hemma mot SV Elversberg den 18 augusti. Laget behöver ta en seger snart och förhoppningsvis kommer den redan nästa helg så de kan avancera i cupen.