Karlsruher SC - Kaiserslautern
2 - 0

Förlust i en match där 1. FCK hoppats på mer
Nya tag på söndag

Inför 23,855 åskådare på Wildparkstadion fick vi se ett stundtals positivt spel av 1. FC Kaiserslautern som ledde till flera bra målchanser som tyvärr blev resultatlösa då effektiviteten i Karlsruhers straffområde inte riktigt fanns. Kaiserslautern gjorde många rätt på planen och vann många gånger bollen i sin offensiva press, samt stod för några farliga inlägg och inspel framför motståndarmålet. Men i slutändan går fotboll ut på att göra mål och det gjorde Karlsruher SC bättre denna eftermiddag

Under söndagen möttes två lag som placerat sig i tabellens mittskikt med säkrad mark nedåt samt ointagliga poäng uppåt. Det var tydligt att både Kaiserslautern och Karlsruher var ute efter att avsluta sin säsong på ett bra sätt. Det märktes på planen där båda lagen sökte offensiva lösningar i sitt spel, och det märktes på läktaren där fansen skapade en fin inramning och stämning.

Under matchens första halva var det ett övertag för Kaiserslautern både spelmässigt och målchansmässigt. De lyckades pressa Karlsruher till misstag i sitt uppbyggnadsspel och flera halvchanser dök upp. Vid ett par tillfällen blev det riktigt farligt, men den där sista kvalitén för att sätta dit bollen saknades denna dag.

Båda lagen gjorde lite förändringar med byten under andra halvleks första del men det som gjorde klart mest avtryck och förändrade matchen var onekligen när Karlsruher satte in sin georgiske anfallare Budu Zivzivadze i minut 70. Han hade inte varit på planen länge innan en tilltrasslad situation i Lauterns straffområde gjorde att bollen hamnade vid hans fötter och från nära håll sköt han enkelt in den i mål. In i minut 70 och målskytt i minut 70. Domaren behövde hjälp av VAR för att kontrollera Zivzivadzes mål då det misstänktes vara offside, men det blev godkänt.

Svårt läge av match att släppa in ett mål på då tiden börjar rinna i väg och hemmalaget fått rejäl vittring på seger. Lautern hamnar till sist i ett läge där tiden nästan är slut och i hopp om att ta sig fram i plan så håller inte laget ihop, och förlorade nickdueller på mittplan leder till missförstånd i försvaret och dagens suverän i hemmalaget Paul Nebel utnyttjar det och springer sig fri med bollen. På väg mot Lauterns mål möter han Andreas Luthe som i ett desperat försök har gett sig ut från målet för att störa skytten men Nebel håller nerverna i styr och lyfter bollen i en båge över Luthe och in i mål. 2 - 0 i minut 90+5 och spiken i kistan.

Många spelare i Kaiserslautern gör en ganska bra match. Terrence Boyd och Lex-Tyger Lobinger försöker där fram utan att få till det sista avgörande. Mittfältet med framför allt Phillipp Klement, och på ett bra sätt aggressiva mittbackar i Boris Tomiak och Lars Bünning vinner mycket boll åt laget.

De spelare som byts in tillför tyvärr inte särskilt mycket i denna match. Den som fick in lite energi på planen var Aaron Opoku, som också var den ersättare som spelade längst tid då han kom in efter halvtidsvilan. Åt andra hållet så förändrade Karlsruhers byten matchen för deras del. Då Lautern hade ett visst övertag generellt så var det hemmalagets byten som blev avgörande. Dels 1 - 0 målet som beskrivs här ovan, dels inhopparen Lucas Cuetos assist till Nebels 2 - 0 mål.

Rent taktiskt sett tar lagen ut varandra över 90 minuter spelade. Kaiserslautern utnyttjade att de hade en kompakt centrallinje där de stängde passningar in på Karlsruhers offensiva hot och kunde få en del bollvinster där, men fick betala för det när de inte alltid hann eller kunde trycka in spelare i straffområdet vid offensiva situationer. Ofta var det bara en eller två spelare som fick ta kampen med Karlsruhers skickliga backlinje. När två lag utan risk för nedflyttning möts i det här skedet av säsongen så kan man förvänta sig en match med offensivlusta och optimism för att skapa en positiv känsla inför fortsättningen. Detta levde denna match upp till på plan och stämningen på läktaren var det som sagt var inget fel på heller. Synd att resultatet inte gick med Lautern denna gång bara.

En match kvar på denna säsong och det är hemma på Fritz-Walter-Stadion mot Fortuna Düsseldorf på söndag. På hemmaplan har Lautern sin otroliga publik i ryggen och om de kan prestera samma fotboll som de gjorde under delar av den här matchen och lyckas omsätta antalet avslut och målchanser till mål så kan det bli en trevlig avslutning på säsongen 2022/23.