Förlust i Saarland

Säsongen elfte förlust i ligan sedan starten i höstas blev ett faktum under söndagseftermiddagen när Kaiserslautern gästade Elversberg. Slutresultatet skrevs till 2 – 1 (1 – 1). Efter ett inledande mål av hemmalaget lyckades Ache sätta kvitteringen precis innan paus. Det blev ändå Elversberg som drog längsta strået då de ordnade en straff i den andra halvleken som de förvaltade väl.

Lite kuriosa
En gång i tiden hade Elversbergs region Saarland ett eget landslag som kvalade till VM-54 i Schweiz. Den gången missade de VM efter att ha kommit tvåa efter Västtyskland i kvalgruppen. Detta tyska lag som dominerades av Lautern-spelare med Fritz Walter som främsta stjärnan, och som sedermera blev världsmästare den gången. Utöver Fritz fanns ytterligare fyra spelare från Kaiserslautern representerade i truppen under den turneringen och det var Fritz bor Ottmar Walter samt Werner Kohlmeyer, Horst Eckel och Werner Liebrich. 70 år senare finns varken Saarlands landslag eller spelare från Kaiserslautern i Tyskland trupp, men dagens match är defintivt lika viktig för det.

11.150 åskådare hade letat sig till URSAPHARM-Arena an der Kaiserlinde för matchen mellan Elversberg och Kaiserslautern. Frågan var om Betze-laget hade laddat om batterierna efter urladdning i cupen under veckan. Säsongens första ligaseger togs hemma mot just Elversberg, och för de som minns så var det i den matchen som Krahl visade vem som skulle vara förstekeeper genom flera avgörande räddningar.
Den enda förändringen i startelvan från cup-kvarten var att avstängde Niehues ersattes av Raschl. formationen var således 3 – 4 – 1 – 2.

Det blev en tät match på en plan som inte bäddade för skönspel. Det skulle kunnat tala till Lauterns fördel då båda fysiska anfallarna Ache och Tachie fanns längst fram. Det var tydligt att laget försökte nå dem men hemmalaget stod upp starkt i det fysiska spelet och var lite farligare när de väl satte fart framåt. När 18 minuter hade passerat så lyckades de med kvicka ben ta sig förbi på Kaiserslauterns högersida till ett inspelsläge. Inspelet träffade Elvedis huvud och blev till ett inspel snett-inåt-bakåt till 18-årige Bayernlånet Paul Wanner som med fin teknik pricksköt in 1 – 0 till Elversberg. När det närmade sig 45 minuter spelade så visade fjärdedomaren en övertid på sex minuter. Det såg inte ut att hända så mycket på dem, men när klockan till och med passerat de sex så skickade Lautern upp en lång boll mot Achen som han skarvade mot Tachie. Tachie fick först inte tag på bollen men vann tillbaka den i en andrabollsituation och pillade den tillbaka till Ache som på halvvolley fick drömträff, och bollen gick in utan chans för målvakten. Perfekt läge att kvittera precis innan halvtidsvilan.

Andra halvlek var lika tät som den första. I sådana här matcher vinner oftast de laget som minimerar sina egna misstag. Det som hände under minut 55 kan inte beskrivas som annat än avgörande misstag. Det börjar med ett inkast som i en andra boll lyfts upp mot mittplan från Elversberg-försvarare. I mitten finns Puchacz och en motståndare och i stället för att attackera bollen i luften så låter Puchacz den gå över dem, vilket ger motståndaren en fördel i djupled. Elversberg-spelaren hotar sedan in mot straffområdet och gör ett försök till inspel som täcks av Touré. Tyvärr är det Tourés arm som hindrar bollen och domaren pekar på straffpunkten. Känslan efter att ha sett även reprisen är att Puchacz borde tagit duellen i luften i stället då han med största sannolikhet skulle nått bollen.
Straffen slogs säkert in av den tyske spelaren med det nordiskt klingande namnet Thore Jacobsen. Under resterande tiden av matchen så skapar bägge lagen lite halvchanser men inte mer än så. Kaiserslautern fick inte till det riktiga trycket och efter 97 minuter blåste domaren av matchen, och elfte förlusten i ligan var ett faktum.

Efter två bra resultat var det nu dags för en förlust till. Efter 20 omgångar är laget alltjämt över negativa kvalstrecket med en poängs marginal. Nästa lördagskväll väntar sjundeplacerade Paderborn hemma. Senast lagen möttes var i slutet på augusti och då vann Kaiserslautern med 2 – 1. Lautern får hoppas på att hitta tillbaka till vinnarspåret som de började slå in på under senaste veckan, för varje poäng kan komma att bli viktig inför ligans upplopp.