Frustrerande när ännu en ledning tappas

Inför 49.327 åskådare på en utsåld Fritz-Walter-Stadion spelade Kaiserslautern 3 – 3 mot Hamburger SV under lördagens sena match. Efter att ha vänt ett tidigt underläge så tappade Lautern åter igen en ledning i den andra halvleken, men denna gång blev det med delad poäng i slutändan.

Inför avspark
En otrolig stämning på arenan mötte spelarna direkt. Ett aningen ommöblerat Kaiserslautern ställde upp med Krahl i målet, och en nykomponerad backlinje där Kraus var tillbaka centralt och stöttades av Elvedi och Soldo på sidorna. På kanterna fortsatte Zimmer och Redondo medan Tomiak tog steget upp på centrala mittfältet ihop Raschl, alltså satt Niehues på bänken denna afton. Framför dem huserade Ritter som vanligt, och längst fram fanns Tachie och Boyd. Den senare ersatte den skadade Ache som tyvärr blir borta ett tag till. Formationen var följaktligen 3 – 4 – 1 – 2, vilket varit standarden under hösten. Känslan inför avspark var taggad med två stora klubbar både på och utanför planen som skulle drabba samman i ett toppmöte.

En trevande start för hemmalaget vändes till ledning i halvlek
Det var gästerna som började piggast och pressade Kaiserslautern ihärdigt, samt tog initiativet i spelet. Redan efter tio minuter tog sig gambiern Bakery Jatta runt på Lauterns vänstersida och kunde slå ett lågt hårt inlägg på Robert Glatzels fötter för 0 – 1. Efter detta släppte chocken för hemmalaget och de började få i gång det egna spelet.

Redan tre minuter senare skapade Kaiserslautern en hörna som hamnade på Tomiaks fot och via stolpen in i mål. Snabbt kvitterat och Tomiaks fjärde mål den här säsongen, vilket gör honom till lagets näst bäste målskytt hittills. Hamburg fortsatte att vara laget som ville föra matchen och det skapades en del lägen där Krahl tvingades till räddningar men något mål skulle inte falla förrän i minut 24, och det var än en gång hemmalaget som gjorde det. Tachie tog sig runt sin bevakare och spelade in bollen i straffområdet mot store Boyd som fick se bollen gå över honom och mot Ritter som slog in den i nätet till 2 – 1. Ett resultat som inte helt och hållet speglade matchbilden men Lautern var minst sagt effektiva i perioder. Halvleken fortsatte ungefär på samma vis tills den var slut, möjligt att initiativet gick över mer till Kaiserslautern, men resultatet i paus var alltjämt 2 – 1.

En andra halvlek som påminde om den första till en början
Andra halvlek började med att Hamburg skapade tryck mot hemmamålet utan utdelning. Kaiserslautern försvarade sig och stack upp med några enstaka omställningar. Raschl hade ett halvfarligt avslut till exempel. Ett vanligt inslag i Lauterns matcher har varit de raka spelomställningarna och det var en sådan som skulle bära frukt i minut 54 när Raschl satte en hård och hög djupledsboll bakom gästernas backlinje. Bollen hanns upp av Boyd som med sin styrka höll undan försvaren, och sedan dribblade av honom i straffområdet, vilket gav honom ett öppet läge där han kunde placera in bollen bakom målvakten. Skönt att Boyd fick göra mål i ligan igen då han var lagets bäste målskytt förra säsongen men haft det tyngre denna säsong. Kaiserslautern var alltså åter igen i ett gynnsamt överläge efter tre gjorda mål, och nu på hemmaplan.

Traumat från förra helgen gjorde sig påmint
Den tappade 3 – 0 ledingen i Düsseldorf satt säkert kvar färskt i minnet, och den oron blev säkert ännu större när Robert Glatzel satte dit sitt andra mål i minut 65. I ett läge där Hamburg tryckte på hittade Jonas Meffert in med en genomskärare till Glatzel som kunde lyfta bollen elegant över en utrusande Krahl, och resultatet var reducerat. Efter målet ville Schuster ha in lite pigga ben på planen och bytte ut Ritter och Tachie mot Hanslik och Opoku. De hann inte vara på plan så länge innan schweizaren Miro Muheim slog något som liknade ett långt inspel mot straffområdet. Bollen slogs från Muheims vänstersida, och nästan i höjd med mittlinjen. Krahl gick ut för att plocka ner bollen men missbedömde den fatalt och fick se den studsa mot målet. Soldo slängde sig efter bollen men han inte fram och säsongens största målvaktstavla hittills var ett faktum. Kvitterat efter 73 minuter. Matchen fortsatte att hålla högt tempo och segern kunde i det här läget gått till vilket lag som helst. Både Niehues och Klement hade kommit in vid olika tillfällen däremellan och Boyd och Raschl hade lämnat planen.

Till sist borde det fallit ett avgörande
Inhoppande Opoku fick första läget strax före slutsignalen när han löpte sig helt fri med målvakten och placerade bollen mot bortre hörnet, men tyvärr slank den precis utanför, och kan till och med ha träffat stolpen lite. Strax efteråt fick Zimmer ett drömläge efter ett annat friläge som rann ut i sanden och som tvingade Hanslik att passa bollen till honom. Hans avslut var bra men räddades på mållinjen. Även inhoppande Klement fick ett läge efter spel snett-inåt-bakåt, men hans försök till elegant lyftning mot bortre krysset seglade över. Det föll inget avgörande trots att lägena skapades så det blev delad pott denna afton.

Viktigt att kunna stänga matcher
Än en gång tappade Kaiserslautern en flermålsledning som de har med sig in i andra halvleken. Matcherna är otroligt underhållande med sitt böljande öppna spel, och visst är laget effektiva men någonstans hade man önskat att de kunde spela på det resultatet de skaffat sig inför avgörandet. Om Lautern ska kunna utmana i toppen så behöver det kollektiva försvarsspelet bli bättre under matchens samtliga 90 minuter. På elva matcher i ligan har det gjorts 24 mål och släppts in 21. 24 mål är delat bäst i ligan, men 21 insläppta mål är utöver de tre lagen på nedflyttningsplatserna klart sämst. Om Kaiserslautern blir mer cyniska och lyckas försvara sina ledningar så blir de att räkna med, men om det ska krävas tre, fyra mål för att ta poäng så blir det svårare. Just nu är anfallsspelet fantastiskt och stödet från läktarna lyfter fram laget, men på samma sätt hade jag velat se det motsatta om det krävs, ett lag med alla inkluderade, som gör allt för att försvara sig ända in i slutet. Efter full elfte omgång ligger vi fortfarande sexa i tabellen.

Cupen nästa
Nästa match är på tisdag 31 oktober klockan 20:45 mot 1. FC Köln. Det är 16/delsfinal mot Bundesligalaget som fick en rejäl vända mot Leipzig i helgen. Dock tog de sin första seger i ligan när de slog Mönchengladbach förra helgen så visst finns det stora kvalitéer i laget. Laget från den högre divisionen får såklart gälla som favorit men visst finns det en bra chans att ta sig vidare här.