Hemmalaget föll med uddamålet i premiären
Härlig inramning på arenan efter sommaruppehållet.

I premiären av 2.Bundesliga 2023/24 förlorade 1. FC Kaiserslautern på hemmaplan med 1 - 2 mot ett för dagen starkare motstånd i FC St. Pauli. Flera av nyförvärven fick visa upp sig för fansen, och ett utav dessa, Ragnar Ache, gjorde målet som betydde 1 - 1 bara några minuter efter att han kommit in på planen. Tyvärr räckte det inte för poäng denna lördagen då en straff för bortalaget innebar det matchavgörande målet med cirka en kvart kvar av ordinarie speltid.

Inför hela 44.079 åskådare på Fritz-Walter-Stadion var det äntligen premiär för ligaspelet. Kaiserslautern ställde i sin grund upp med en 4-5-1 formation och lagkaptenen för dagen var målvakten Andreas Luthe. Två debutanter tog plats i startelvan, och det var schweizaren Jan Elvedi i mittförsvaret samt Tobias Raschl på det centrala mittfältet.

Inramningen på arenan var fantastisk, och många fans hade säkert längtat till den nya säsongen. Under matchinledningen och stora delar av första halvleken fick de se ett spelmässigt trevande hemmalag som inte fick i gång sitt eget uppbyggnadsspel, och som var relativt försiktiga i försöken att pressa sina motståndare på offensiv planhalva. Kaiserslautern var måna om att skydda ytorna på egen planhalva och prioriterade därav ett kompakt uppställt lag där. Planen var att skapa chanser genom omställningar på forwarden Lobinger och de centrerade yttrarna Redondo och Epoku. Inget utav lagen lyckades hitta vägar till farliga målchanser i denna täta första halvlek som blev mållös. Närmast var gästerna med ett skott utifrån som Luthe tippade till hörna. Halvleken avslutades med att Tomiak drog på sig ett gult kort.

Andra halvleken likande till en början den första väldigt mycket, men i minut 51 förändrades det då St. Pauli genom ett friläge rullade in 0 - 1. Målet kom som en följd av att gästerna nu lyckades spela sig förbi Lauterns mittfält till en fristående rättvänd spelare i australiensaren Jackson Irvine. Vänsterforwarden Elias Saad uppfattade detta och hotade i djupled med en löpning från sidan och in bakom Lauterns centrala backlinje. Irvine hade bara att lägga in bollen där och Saad kunde då med sin fart runda Luthe och rulla in ledningsmålet. Att hamna i underläge gör att Kaiserslautern börjar pressa sina motståndare lite aggressivare i hopp om att vinna bollen lite högre upp i plan. Det skapas inga direkta chanser åt något håll så i minut 61 bestämmer sig Schuster för att låta ytterligare två nyförvärv debutera. Den ena, polacken Tymoteusz Puchacz, bytte i backlinjen med vänsterbacken Zuck, och den andra, den tidigare tyske landslagsmannen Ragnar Ache, bytte i forwardsbesättningen med Lobinger. Efter detta skapade St. Pauli någon halvchans innan det var dags för kvittering för hemmalaget. Det var just inhoppande debutanten Ache som i minut 66 satte dit 1 - 1 efter blott fem minuter på plan. Han visade sin styrka i targetspelet genom att vinna en nickduell som landade på Redondos fötter. Redondo tittar upp och ser Epoku i en överlappslöpning och släpper bollen till honom som i sin tur tar in den i straffområdet och hittar tillbaka till Redondo i en passning snett inåt bakåt. Redondo får till ett mellanting mellan skott och passning mot bortre hörnet där Ache påpassligt sätter fram pannan och nickar in. den i hörnet. Ett fint fotbollsmål efter snabbt kombinationsspel. Kaiserslautern fortsätter med sitt mer aggressiva spel, men matchen står och väger ordentligt. Det är trots allt St. Pauli som fortsätter att skapa lite halvchanser och hörnor under perioden efter kvitteringen. Hemmalaget gör ytterligare byten i offensiven för att få in pigga ben och nu ersätts Redondo och Epoku av Zolinski och Hercher. Zolinski går här in bredvid Ache som vinner det mesta i duellspelet med St. Paulis backlinje, medan Hercher stabiliserar upp laget mer defensivt. Effekten uteblir, och i stället är det en av alla hörnor som gästerna jobbar fram som leder till en andraboll där en hemmaspelare kommer fel i duellen och fäller sin motståndare. Domaren pekar på straffpunkten. Marcel Hartel slår straffen lugnt i mål när klockan står på 75 minuter. Kaiserslautern byter ut debuterande Raschl och sätter in mittfältaren Klement. En ordentlig forcering för en kvittering uteblir tyvärr. Närmast kommer Ache i minut 83 med ett halvt friläge som räddas. Matchen kan avgöras definitivt på stopptid då St. Pauli har ett friläge från halva plan men just nämnde Ache gör ett heroiskt hemjobb på cirka 70 meter från offensivt straffområde och bryter bollen. Underbart att se helt enkelt. Tyvärr skapas inget mer framåt och bortsett ett gult kort på Zolinski så rinner tiden ut och domaren blåser av matchen.

Det blev till slut en rättvis seger för bortalaget. Kaiserslautern gav det chansen i andra halvlek men lyckades inte med att skapa tillräckligt med chanser för att vinna den här matchen. Flera debutanter, och de såg alla intressanta ut. Ragnar Ache utmärkte sig när han kom in med sitt duellspel och sin vilja. Han verkar dessutom veta var målet står vilket kan bli värdefullt under säsongen. Kapten Zimmer och förra säsongens bäste målskytt Boyd saknades idag så det finns att ta av vid sidan också. Nästa helg väntar ytterligare en tuff uppgift då Kaiserslautern möter nedflyttade FC Schalke 04 i Gelsenkirchen.