Kaiserslautern bryter förbannelsen efter nagelbitare: vidare i cupen efter seger mot Köln
Ritter blev cuphjälte med två assist och ett mål

Kaiserslautern tog sig på tisdagskvällen vidare i cupen efter en 3 – 2 seger mot bundesligalaget 1. FC Köln hemma på Betzenberg. Efter att hemmalaget åter igen lyckats göra tre mål slog gästerna tillbaka med dubbla reduceringar och gjorde tillställningen till en nagelbitare.

Inför matchen där en tidigare världsmästare var tillbaka i truppen
Fritz-Walter-Stadion var med 49.327 åskådare utsåld inför cupmötet mellan Kaiserslautern och Köln. En åttondelsfinalplats stod på spel och stämningen på arenan var i vanlig ordning otrolig. Köln kom med en tuff säsong i ryggen till mötet mot ett lag som hade allt att vinna men också upplevt jobbiga poäng-tapp i de senaste matcherna. På förhand en match som kunde gå hur som helst.

Kaiserslauterns startelva var både i formation och startuppställning identisk med den från lördagens match, och dessutom var den välmeriterade Erik Durm tillbaka i truppen efter sin skada. Durm som kan skryta med en titel i tyska cupen som han tog med sin tidigare klubb Borussia Dortmund 2017. I Dortmund har han även två tyska supercup-titlar. Utöver vunna turneringar med Dortmund så har Durm på klubblagsnivå också vunnit Europa-league med Eintracht Frankfurt 2022. I truppen som slog skotska Rangers på straffar i Sevilla fanns också Ragnar Ache. 2014 fick Durm mottaga den finaste av medaljer då han ingick i Tysklands trupp som tog VM-guld i Brasilien. Han satt visserligen på bänken genom hela turneringen, men att ingå i det tyska landslaget under den tiden tyder på hög klass då de var en dominant världen.

Det började lite svängigt med chanser åt båda håll men allteftersom halvleken utvecklade sig så kunde vi se ett Köln som ville föra och ett Kaiserslautern som ville ligga lägre i försvaret för att kunna ställa om i kontringar. Taktiken fungerade väl och i minut 19 serverade Ritter bollen till Tachie som kunde sätta den i mål. 1 – 0 och ingen anledning att ändra på den taktiken. Matchen fortsatte i samma regi ända fram till halvtidsvilan. Kanske behövde laget göra så här med tanke på tidigare matchers utgångar.

Andra halvlek och dags för förbannelsen att brytas
Kaiserslautern fortsatte att spela smart mot ett lag som var tvungna att gå för kvittering. Detta gjorde att ytor öppnades i omställningarna, och redan efter två minuter ledde ett uppspel från backlinjen fram till Ritter som kunde vända sida till en framrusande Redondo som med ett hårt placerat skott gjorde 2 – 0 i bortre hörnet. Stor glädje såklart men fokuset låg fortsatt på ett kompakt försvar då inget är givet med ledningar längre i Lautern. Matchen fortsatte på samma sätt och i en framstöt fick Tachie med sig en frispark i bra läge. Den frisparken skickade Ritter rakt in i mål och efter 65 minuter ledde Kaiserslautern ännu en gång med 3 – 0. Härifrån har vi nu varit vana vid att reduceringarna haglar in, och denna kväll var inget undantag. Efter frispark från österrikaren Florian Kainz var det oklart om den gick rakt in eller träffade Jan Thielmanns fot, men faktum var att efter 71 minuter var det reducerat. Lautern jobbade mot tiden som gick över 80 minuter men då hittade Mark Uth rätt med pannan i straffområdet och nickade in 3 – 2. Skulle förbannelsen fortsätta? Många slitna spelare i hemmalaget hade krampkänningar och fyra byten från Schuster skulle förhoppningsvis ge laget energi att hålla ut. Först hade Opoku kommit in mot Raschl, och sedan hade Lobinger bytt med Boyd, och efter sista reduceringen kom både comebackande Durm och Hanslik in mot Zimmer och Tachie. Sista tiden av matchen blev en ordentlig nagelbitare. Köln tryckte på och Kaiserslauterns omställningar kom av sig, förutom vid ett tillfälle då frisparkaren Kainz drog på sig ett rött kort. Trots det fortsatte Köln hota mot hemmamålet, och Lautern agerade nervöst. Efter cirka nio minuters försvarande på övertiden så blåste till sist domaren av matchen och avancemanget var klart. En vild glädje bland spelare och fans utbrast direkt och kanske var förbannelsen bruten nu när de kunde hålla ledningen hela vägen in i mål.

Åttondelsfinal i antågande och ny ligamatch till helgen
Idag spelas resterande 16-delsfinaler och så småningom ska lottningen ske för nästa runda. Skönt att kunna hålla ledingen och slå ut ett lag från en högre division. Det verkade passa Kaiserslautern att möta ett lag som ville styra spelet, och det passade framför allt då det finns så många skickliga omställningsspelare i truppen, både med bra passningsfötter och med snabba ben.

Till helgen väntar Greuther Fürth på Betzenberg, och avsparken är 13:00 på lördag. Fürth ligger på tionde plats, och tre poäng bakom Kaiserslautern. I den senaste ligamatchen vann helgens gäster mot Osnabrück med 4 – 0, men igår åkte de ur cupen då de förlorade mot Regionalliga Sydväst-laget Homburg med 2 – 1. Som vanligt kommer det krävas en bra insats för att få med sig poängen i den jämna 2. Bundesliga.