Kaiserslautern vidare från första rundan
Ett starkt bortafölje på 8000 fans stöttade laget i Koblenz

1. FC Kaiserslautern gjorde vad som förväntades av dem denna söndag, och vann i första rundan av DFB-Pokal mot FC Rot-Weiß Koblenz. Inför en utsåld Stadion Oberwerth, som klarade av att trycka in 10.176 åskådare idag, varav cirka 8000 av dessa var tillresta Lautern-fans, kunde favoriterna från 2. Bundesliga vinna med 5 - 0 och avancera ett steg i tävlingen.

Kaiserslautern fick gälla som skyhöga favoriter i denna cupmatch mot Koblenz som spelar några divisioner under 2. Bundesliga. Favoriterna gjorde heller inga misstag och kunde ta sig vidare, och detta framför minst 8000 fans på läktarna. En viktig match att vinna då Koblenz ligger inom Lauterns upptagningsområde för supportrar, och detta gav bortalaget en klar dominans från åskådarplats.

Laget ställde upp i en 4-2-3-1 formation där några förändringar gjorts sedan matchen mot Schalke 04 förra helgen. Krahl startade i målet i stället för avstängde Luthe, och Hercher och Boyd spelade istället för Kraus och Ache. Ett stort bollinnehav resulterade i flera chanser och tre mål under den första halvleken. Boyd inledde målskyttet med ett skott från nära håll efter att han assisterats av Puchazc. I minut 35 föll 2 - 0 målet efter att Niehues prickskjutit in ett inspel av Raschl efter en hörna. Två minuter före ordinarie tid av första halvlek var slut nickade Tomiak in 3 - 0, och detta efter ännu en hörna av Raschl.

Kaiserslauterns dominans i bollinnehavet fortsatte i samma stil under den andra halvleken, och det skapades fler chanser och situationer. Med cirka 25 minuter kvar blåste domaren straff, och Redondo satte den i mål till 4 - 0. Det blev ytterligare ett mål för Boyd denna dag då han efter framspel av Hanslik kunde göra 5 - 0 målet. Lautern gjorde fem byten i den andra halvleken och lät flera spelare känna på cupspelet, och den enda som noterades för en varning var Puschazc.

Det var viktigt att ta sig vidare i cupen, och vilket motståndet blir i runda två återstår att se. Skönt att få igång Boyds målskytte igen då det var en bidragande faktor till lagets periodvis fina fjolårssäsong. Oavsett om Kaiserslautern var tippade att ta en enkel seger idag så är det klart att en lång rad matcher utan seger sätter sig mentalt på spelarna. Åtta matcher, och inte en seger sedan den 15 april mot Hamburger SV var förutsättningarna inför dagen. Skönt att bryta den långa negativa raden och gå in i nästa ligaomgång med ett positivt resultat i ryggen. På fredag väntar SV Elversberg på hemmaplan, och i dem ett motstånd som tagit sin enda poäng hittills på bortaplan då de spelade 2 - 2 mot Hannover 96. Senast i ligan blev det förlust för dem mot Hansa Rostock, och därefter uttåg ur cupen igår mot Mainz med 0 - 1. Fredagens match mot Elversberg ser väldigt jämn ut på förhand.