Kaiserslautern - Hannover 96
3 - 1

Kaiserslauterns bergochdalbana mot tillfällig serieledning
Laddad stämning under hela matchen

På fredagskvällen tog Kaiserslautern ytterligare en hemmaseger efter att ha besegrat Hannover 96 med 3 - 1 (1 - 1) i en svängig match. Det var bortalaget som inledde målskyttet genom Håvard Nielsen, men hemmalaget kom tillbaka genom ett straffmål av Tomiak i första halvlekens slutskede. I andra halvleken var det till slut Kaiserslautern som drog det längsta strået efter först ett spelmål av Opoku, och sedan ännu ett straffmål av Tomiak.

Inför avspark
En laddad stämning mötte spelarna som gick ut på Fritz-Walter-Stadion denna fredagskväll. Kaiserslauterns elva var lik tidigare omgångars, och sedan senast var Ritter tillbaka i startelvan på sin vanliga position som länk mellan mittfältet och anfallarna, och i backlinjen gjorde Soldo sin första match från start då han ersatte Kraus som återfanns på bänken. Formationen var åter igen 3 – 4 – 1 – 2.

Den heta stämningen på planen var påtaglig redan från starten. Det tog inte mer än 90 sekunder innan Niehues hade tagit ett gult kort, och ganska kort därefter följde Puchacz hans exempel. Den sistnämnde som glädjande nog blivit uttagen i Polens landslag igen efter sina fina insatser i Lautern-tröjan. Det återstår att se om han får någon speltid mot Färöarna och Moldavien som Polen möter nästa helg i kvalet. Matchen började i övrigt relativt öppet och det föll lite ströchanser åt bägge håll. Efter dryga kvarten förlorade den annars så stabila försvararen Tomiak en duell med Andreas Voglsammer som kunde ta bollen förbi honom och in i straffområdet där han hittade norrmannen Håvard Nielsen som behärskat rundade Krahl och skickade in 0 – 1. Härifrån och fram till minut 45 fortsatte matchen att svänga likt en bergochdalbana, och med den matchbilden kändes 0 – 1 helt okej att ta med sig in i paus. Då fick Hannover en frispark i bra läge för inlägg. Bollen slogs in på bortre stolpen och sattes därifrån in mot mitten där en bortaspelare slog bollen i öppet mål. Assisterande domaren såg bestämd när han vinkade av för offside men reprisen visade ingen spelare som skulle befunnit sig på fel sida i den situationen. Domaren granskade ihop med VAR-teamet och känslan var att nu pekar han snart mot mitten och 0 – 2. Men så blev det inte och offsiden kvarstod. I stället fick Kaiserslautern en frispark strax efteråt och den ledde till en situation där landslagsmeriterade Marcel Halstenberg satte sin armbåge i ansiktet på Elvedi. Domaren pekade på straffpunkten.

Tredje gången gillt
Man kunde ju anta att Tomiak kände av pressen efter att laget missat två straffar i senaste omgången, men han höll nerverna i schack och rullade iskallt in 1 – 1 i femte övertidsminuten. Hannover han med en farlig möjlighet till innan denna händelserika första halvlek blåstes av.

Andra halvlek påminde direkt väldigt mycket om den tidigare med öppet spel och heta känslor både på och utanför planen. Det märktes att det var två lag som inte var intresserade av något annat än en seger. Många av Schusters byten har varit lyckosamma denna säsong, och så skulle det bli även denna kväll. Först kom Opoku in mot varnade Niehues efter knappa timmen. Direkt satte han fart framåt tillsammans med anfallarna och skapade och oroade. Tachie fick i det skedet ett öppet skottläge där han tyvärr gick på kraft rakt på målvakten, som var rutinerade duktige Ron-Robert Zieler. Med dryga 20 minuter kvar att spela tvingades Puchacz utgå på grund av en skada i en situation. Hoppas det inte var något allvarligt, men han ersattes av Zuck.

Kaiserslautern hade det lilla extra ikväll
Matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka men hemmalaget hittade lite fler avslut mot mål, och i minut 79 skulle det bli utdelning. Raschl bröt ett Hannover anfall och satte bollen centralt mot Opoku som fick med sig den förbi sin motspelare och hamnade tillsammans med Ache och Tachie i ett tre-mot-tre läge mot bortalagets backlinje. Opoku valde att passa ut på Tachie som med fin precision satte bollen tillbaka till Opoku som bara hade att stöta in den i målet. En fin och effektiv omställning. Hannover gjorde en del byten och gick för en kvittering, men tiden rullade på mot 90 minuter. Schuster beordrade ett dubbelbyte några minuter innan full tid, och ännu en gång skulle det falla väl ut. Den ena som kom in var Kraus för att stärka defensiven då Ritter jobbat klart för dagen, och den andra som kom in var Hanslik som snart skulle hamna i fokus. Ut mot honom gick en tröttkörd Tachie. Det smällde ordentligt i varje duell när matchen gick in på övertid och Hannovers målskytt Nielsen fick rött kort då han hämnades på Elvedi efter en eftersläng vid mittplan. Elvedi tacklade till sig ett gult kort i den situationen och Nielsens reaktion var ganska talande för hur heta känslorna var i den här matchen. Med en man mer försökte nu Lautern spela av tiden mot ett Hannover som chansade mer. I det skedet fick inbytte Hanslik lite yta inne i straffområdet och blev fälld. Upp med dig tyckte domaren som visade honom det gula kortet. Men VAR-rummet hade sett något annat och påkallade domarens uppmärksamhet. Efter en granskning av situationen så raderades Hansliks varning och Tomiak skulle lägga bollen på straffpunkten igen. Även denna gång var han lika kylig som innan paus och hans tredje mål för säsongen innebar 3 – 1 i matchens hundrade minut. Det blev det sista som hände på Betzenberg och Kaiserslautern gick segrande från denna spännande och svängiga tillställning.

Tillfällig serieledning
Kaiserslautern toppar för närvarande zweites tabell, om än tillfälligt. Laget har nu inte förlorat på två månader vilket känns otroligt med tanke på hur många bra lag de mött. Det är lång tid kvar på säsongen och resultaten går upp och ner men Lautern ser spännande ut och offensiven är effektiv. Att de fått fyra straffar i de sista två matcherna beror på att de är giftiga nära motståndarnas mål. Ska de dock bli ett topplag att räkna med i längden så måste nog antalet insläppta mål minska då det i nuläget skulle krävas en otrolig målskörd för att bibehålla sådana här höga tabellplaceringar. Övriga omgångens matcher ska bli spännande att följa i helgen och inte minst Hamburg-lagens då det är de som kan passera Lautern i toppen. För Lautern är det nu landslagsuppehåll så nästa match är mot Düsseldorf borta den 21 oktober. Åter igen ett möte med ett topplag och det kommer krävas mycket av laget för att få med sig poäng därifrån, men årets upplaga har definitivt något spännande i sig.