Klar förlust i säsongsavslutningen
Det var en fantastisk stämning på läktaren under hela matchen

Under söndagen den 28 maj som var den sista spelomgången av 2. Bundesliga blev det förlust för 1. FC Kaiserslautern med 0 - 3 mot Fortuna Düsseldorf, vilket innebär att gästerna slutar på en fin fjärdeplats i tabellen. Kaiserslautern slutar i och med detta på en niondeplats och kunde stoltsera med en publiksiffra på 47, 956 åskådare, som skapade en häftig atmosfär, och som avtackade laget för en förhållandevis bra säsong trots den lite svagare avslutningen.

Två lag som tidigt visade att de var där för att vinna. Kaiserslautern ställde från början upp med en 3 - 4 -1 - 2 formation, och Fortuna med en 4 - 3 - 3 formation. Under matchens första skede höll det på att bli farligt vid ett par tillfällen för Kaiserslautern. Mitt i det skedet blev det i stället mål för Düsseldorf när deras polske landslagsman Dawid Kownacki fick ett skottläge i straffområdet och skickade upp bollen mot bortre krysset. Efter dryga 20 minuters spel uppstår en situation som ska komma att påverka resten av matchen. Efter en situation i Fortunas straffområde där deras målvakt Florian Kastenmeier ska ha träffat K´lauterns Terrence Boyd med en armbåge i ansiktet är det många spelare som signalerar för skada, men spelet fortsätter och hemmalagets Jean Zimmer stoppar motståndaren Felix Klaus på ett bryskt sätt. Domaren väljer att använda VAR för att granska situationen ytterligare och bedömer då att Zimmer förtjänar rött kort. Minst 65 minuter kvar att spela med tio man och underläge med ett mål. Tack och lov ingen skada på Boyd. K´lautern gör ett taktiskt byte efter en halvtimme där de byter ut Aaron Opoku och sätter in Dominik Schad för att balansera laget, men utöver det och några gula kort för Fortuna så händer inte så mycket mer i första halvlek.

Andra halvlek liksom första innehåller två lag som är på Fritz-Walter-Stadion för att attackera och försöka skapa målchanser. Båda lagen pressar sina motståndare högt upp vilket gör att spelet böljar mycket fram och tillbaka. Fortuna är i numerärt övertag men offrar precis som Kaiserslautern mycket i offensiven vilket gör att ytor för omställning finns för båda lagen. I denna period av andra halvleken som pågår ungefär i en kvart så skapar hemmalaget två - tre relativt bra lägen för kvittering. Man hade lite tur i defensiven då det uppstod några straffsituationer där domaren friade. Men det sattes mycket tryck i offensiven och det resulterade två skott ganska nära mål efter bra spel, och en nick efter fast situation som alla kunde inneburit kvittering.

I det läget Kaiserslautern befinner sig i matchen, med en spelare utvisad och mycket kraft på offensiva forceringar, så blev tyvärr så att motståndarna i minut 76 hittade ytor offensivt och kunde genom en fin upprullning av hemmalagets backlinje sätta dit 0 - 2. En rättvänd mittfältare hittade i med en perfekt passning efter marken på en djupledslöpande Felix Klaus som istället för att skjuta hade kylan att släppa bollen till en helt fristående Dawid Kownacki som kunde rulla in sitt andra mål för matchen. Det var mål nummer 14 för honom denna säsong, och också hans sista match i 2. Bundesliga på ett tag då han är klar för Werder Bremen nästa säsong och därmed spel i högstaligan. Lagen byter efter detta några spelare och i minut 89 gör en av dessa inhoppare Daniel Ginczek 0 - 3 för gästerna från nära håll. Bland inhopparna gjorde unga Angelos Stavridis ligadebut för Lautern.

Det var en jämn match över lag spelmässigt men utvisningen blev övermäktig för Kaiserslautern att hantera till slut. Viljan att pressa högt fanns och det fungerade i långa perioder där man i princip övergav mittfältet och kompenserade med aggressivt spel från en samlad backlinje med wingbacks. Offensiva hoten fanns också under perioder då en rak boll ofta spelades från backlinjen och upp på Boyd som tog kampen, och ofta vann den vilket gjorde att Lautern kunde komma fram med spelare. Boyds duellspel gjorde att många andrabollar vanns i attraktiva ytor, och detta framför allt i perioden av andra halvleken som jag nämner ovan. Detta till trots så är motståndet skickliga på att störa hemmalaget idag, och de hotade ständigt defensiven med aktiva löpningar och precisa djupledspassningar. Det var några faktorer som till sist blev avgörande.

En förlust med 0 - 3 hemma kan man aldrig vara nöjd med, men säsongen är nu över och laget landar på en niondeplats vilket säkert många hade tackat ja till på förhand för en nykomling. Fansen var otroliga i sitt stöd och efter matchen tackade de av framför allt Dominik Schad efter fem år i 1. FCK, men även Robin Bormuth, Nicolai Rapp, Muhammed Kiprit, Jonas Weyand och Nicolas de Préville för sina insatser i klubben. De går samtliga vidare i sina karriärer. Laget hyllades också för genomförd säsong och hoppet sätts nu till säsongen 2023/24.