Något av en plattmatch
Raschl föll mot sin gamla klubb

Det blev förlust för Kaiserslautern i lördagens hemmamatch mot Greuther Fürth. Ett ineffektivt hemmalag fick se sig rättvist besegrade med 0 – 2. Dessutom fick en utav den senaste tidens viktigaste spelare Tomiak syna det röda kortet igen.

Innan avspark
40.302 åskådare på läktaren och en som vanligt god stämning vilade över Fritz-Walter-Stadion denna matchdag. Kaiserslautern ställde upp med samma elva som i cupen senast, men med förändringen att Puchacz, som var tillbaka från sin ljumskskada, tog platsen till vänster i stället för Redondo. Tredje hemmamatchen på kort tid och en bra chans att haka på i toppen var utgångsläget för hemmalaget.

En passiv första halvlek
Ineffektivitet och passivitet präglade insatsen i första halvlek. Det började med lite chansbyten, och det som skapades av Kaiserslautern var kanske tillräckligt för att göra ett mål men skärpan fanns inte där i de avgörande lägena. Puchacz som var tillbaka igen fick några riktigt fina lägen, men kanske var inte tajmingen helt tillbaka än då båda avsluten gick en bra bit över målet. Åt andra hållet var gästerna från Fürth ständigt farliga och de rullade upp Lauterns backlinje ett par gånger där Krahl genom svettiga räddningar höll resultatet till 0 – 0. Men i minut 22 spräcktes den nollan då suveräna amerikanen Julian Green slog en distinkt hörna som dök ner mitt i straffområdet, och något räknefel måste det blivit, för store mittbacken Gideon Jung fick relativt ostört nicka bollen i mål. Det här blev det enda målet som gjordes i den första halvleken, som i övrigt var händelserik.

Känslan var att bara Kaiserslautern skulle få i gång spelet, och ta rättare beslut vid avgörande situationer, så skulle det finnas en god chans att vända på detta.

Andra halvleken befäste känslan från den första
Schuster visade genom tre byten i halvlek att han inte var nöjd med vad han sett hittills. Soldo, Raschl och Tachie fick alla kliva av till förmån för Opoku, Klement och Redondo. Nu formerade man sig mer med en fyrbackslinje där Kraus och Elvedi höll ihop det central, och Zimmer och Puchacz arbeta med tvåvägsspel längs sina kanter. Samtidigt fanns Tomiak som en central trygghet på mitten som skulle låta många spelare trycka på framåt för en kvittering.

Det hela fungerade skapligt bra till en början och matchen var öppen. Riktigt nära var det efter drygt fem minuter när Klement lyckades lägga upp för bra skottläge med sin vänsterfot, och bollen såg ut att skruvas in i bortre krysset, men tyvärr träffade den stolpen. Strax efteråt lyckades Fürth med ett instick bakom den nykomponerade försvarslinjen och jönköpingsfostrade svensken Branimir Hrgota blev i ett försök att runda Krahl nerriven och domaren pekade tveklöst på straffpunkten. Julian Green gjorde inga misstag från elva meter och 0 – 2 i minut 54 skapade ett tufft utgångsläge inför fortsättningen.

Över hela matchen skulle motståndarna komma att skapa fler lägen för att utöka ledningen men även Kaiserslautern hade sina möjligheter till reducering. En situation som var lite talande för Lauterns match och de beslut som togs i avgörande lägen var när Boyd i minut 66 fick en öppen målchans efter ett lågt inspel där målskytten Jung halkade och därav lämnade Boyd helt fri cirka fem meter framför mål. I stället för att stöta in bollen i mål tog anfallaren emot bollen för att lägga upp den för skott med sin högerfot, och i det momentet hann en Fürth-spelare ner för att täcka ut bollen till hörna. Beslutsamheten fanns inte där. Så här såg det ut, och sanningen var den att det nog var närmare 0 – 3 än 1 – 2. Frustrationen växte hos spelarna och Tomiak tröttnade på Hrgota i en situation och flaxade till med armarna efter en lättare brottningsmatch. Både domaren och videodomaren var överens om att ge honom det röda kortet. Det såg inte lika givet ut från de vinklar vi fick se, då båda drog i varandra och landade lite tumultartat. Andra utvisningen denna säsong för Tomiak var ett faktum. I ytterligare försök till förändring från Schuster fick både Niehues och Hanslik komma in i matchen då Ritter gick ut och inbytte Opoku skadade sig, men någon ytterligare forcering uteblev, och matchen slutade 0 – 2.

Slutligen
Greuther Fürth gjorde det bättre än Lautern igår och passerade även i tabellen på bättre målskillnad. Ett oroligt och passivt försvarsspel kombinerat med ängsligt anfallsspel gjorde att poängen uteblev. Sedan kan man alltid prata om små marginaler, och så även här då Lautern hade flera lägen där bollen kunde smitit innanför i stället för utanför stolparna. Men i det stora hela speglas resultatet av att hemmalaget inte lyckas hålla ihop lagdelarna över stora delar av matchen. Om marginalerna framåt inte är med Kaiserslautern som i den här matchen så finns det inget tryggt försvarsspel att vila sig på tyvärr. I skrivande stund ligger laget på sjunde plats i tabellen, och det är mycket fotboll kvar att spela. Kanske kan insatsen igår vara en reaktion på den senaste tiden tuffa matcher där avancemanget i cupen var något av en urladdning.

Nästa helg
Bortamatch på Brita-Arena i Wiesbaden väntar på söndag. Wehen Wiesbaden har precis som Lautern 18 poäng och ett plusmål, men är aningen mer målsnåla både framåt och bakåt då deras målskillnad lyder 13 – 12, att jämföra med de 24 – 23 som Kaiserslautern har. En på förhand tuff uppgift då motståndarna åkte till Düsseldorf och vann senast med 3 – 1, men ett utgångsläge som kan passa Lautern bra då favoritskapet bör ligga på hemmalaget.