Negativa sviten bruten
Ache x 2 och Opoku målskyttar mot Schalke.

Fredagskvällen bjöd på målkalas och hemmaseger när Kaiserslautern besegrade Schalke 04 med 4 – 1 (1 – 0). Efter två mål av Ache och varsitt av nye Stojilkovic, samt ständigt inhoppande Opoku så kunde den negativa sviten brytas.

Ett fullsatt Fritz-Walter-Stadion med över 49.000 åskådare fick se ett Kaiserslautern som åter igen hade ett nytt namn i startelvan. Det nya namnet var nyförvärvet från Darmstadt Frank Ronstadt. Ronstadt tog över Zimmers plats på högerkanten, vilket innebar en bänkplats för ovanlighetens skull för honom. I övrigt behöll Grammozis 3 – 4 – 1 – 2 formationen som laget använt under säsongen. Värt att notera var dock att Ragnar Ache startade längst fram, vilket har visat sig bli avgörande förr.

Första halvlek var i det stora hela en jämn tillställning mellan två lag som dragits in i nedflyttningsstriden. Schalke vann senaste mötet mellan lagen efter två utvisningar för Kaiserslautern då både Luthe och Tomiak fick syna det röda kortet. Den gången Såg vi ett aggressivt pressande FCK, men den här gången var utgångläget längre ner vilket gjorde det svårspelat för gästerna. Det skulle bli ett mål också, och som det ofta blir i täta halvlekar så var det en fast situation som skulle ligga bakom det. I tionde minuten fick Ritter bra träff på en frispark som tvingade Ralf Fährmann till en räddning som gav retur, och vem stod där om inte Ache som kunde sätta dit foten och placera bollen i öppet mål. En uddamålsledning i halvlek fick ses som en stor framgång.

Andra halvlek började försiktigt men med ett jagande bortalag och ett revanschsuget hemmalag så trappades tempot i omställningarna upp. Efter 51 minuter spelade så hittade Schalke ett gäng fina passningskombinationer likt Barcas gamla tikitaka, och det friställde nordmakedonen Darko Churlinov som behärskat placerade in kvitteringen till 1 – 1. Kaiserslautern fick efter detta mycket fart under fötterna och efter knappa timmen tog sig Tachie runt på högerkanten och slog en hårt högt inlägg mot bortre stolpen där Ache på sitt säregna sätt lyckades tajma nicken så att bollen lugnt och fint seglade in i hörnet för ledning hemmalaget. En otrolig prestation. Skadedrabbad som han varit visade han tecknet för byte efter målet. Viktigt att han kan användas mycket mer under återstoden av säsongen. Några spelare kom in efter målet och en utav dem var nye schweizaren Filip Stojilkovis som är inlånad från Darmstadt. Efter drygt fem minuter på planen så skulle han nicka in 3 – 1 från nära håll. Han blev serverad ett perfekt inlägg från Tomiak och nu började det närma sig en seger i ligan. Skönt för Tomiak som fick revanschera sig lite mot Schalke sedan sin relativt onödiga utvisning i Gelsenkirchen. Spiken i kistan skulle definitivt sättas av Opoku i minut 70 när han pricksköt in 4 – 1 från längre håll. Lautern spelade av återstoden av tiden och kunde bärga tre tunga poäng.

Den första vinsten sedan 6 oktober blev ett faktum. Den blev otroligt viktig då laget passerade Schalke i tabellen. Dock vann alla lag runt Kaiserslautern vilket hade inneburit en placering under strecket vid förlust. Nu blev det inte så och samtliga Schalke, Hansa och Braunschweig ligger en poäng efter Kaiserslautern som just nu har 21 poäng. Osnabrück är fortfarande hjälplöst sist på tio poäng. Nästa ligamatch är mot Elversberg borta på söndag.

I veckan väntar kvartsfinalen i DFB-Pokal. Den kommer att spelas i Berlin mot Hertha på onsdag klockan 20:45. Cupdrömmen lever än, och det har varit en viktig injektion denna säsong.